Mennyibe kerül levetetni a térképről egy elbontott melléképületet?
Volt egy melléképület a szüleim telkén, amit már csak a Szentlélek tartott egyben. Nem annyira meglepő módon beomlott a teteje és szüleim úgy döntöttek, hogy akkor itt az ideje teljesen elbontani.
Ez így is történt, de most kitalálták, hogy ezt levetetik térképről is. Próbáltam mondani, hogy felesleges, ha csak nem akarnak építeni valami mást is ami engedély/bejelentés köteles, de egyelőre kíváncsiak, hogy mennyibe kerülne egyáltalán.
Ha eltekintünk a "felesleges" és "pénzkidobás" jellegű válaszoktól, amit én is tudok, kb mennyibe kerül egy ilyen térkép módosítás? Nagyjából 20 m2 melléképület együttesről van szó.
Hát azért engedtessék meg, hogy mégis azt írjam, amit elkerülni szerettél volna...
Addig, amíg rajta van ez a térképen, bármikor, engedély nélkül visszaépíthető! Ezért nem érdemes levetetni a térképről.
Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy a k....a f....ba jut ilyen emberek eszébe, hogy levetetnek a térképről egy melléképületet, tehát hogy van ennyi energiájuk, hogy idáig elbírnak jutni gondolatban, hogy bár nem oszt ellenben szoroz ha az rajta van a térképen, de Ők azért levetetik, mert ne legyen má' rajta, ha egyszer az nincs, mert rend a lelke mindennek... Levetetni akkor szoktak, ha az utána építési telek lesz és a feltüntetett épületnél nagyobb épül!
Ez úgy működik, ahogy Tordai Bencénél is, csak hát járt a pofája, mást azzal kritizált, amivel Ő maga is élt, így a körmére néztek és megbukott. Más nem bukik/bukott meg ezzel az országban rajta kívül...
Az a 20m2-es melléképület együttes, ami szintén be van jelölve a térképen, bármikor, teljesen zsír új épületként visszaépíthető, funkciója is lehet más, mert senkit nem érdekel, úgy is visszaépíthető, hogy az utána a lakórészhez tartozik, de lehet belőle nyárikonyha, műhely, garázs is. Értsd ennyivel engedély nélkül hozzá tudsz építeni akár a házhoz is, csak nem kell önként jelentkezni, hogy haló, építkezek és nyilván nem kell mást ugyanezért feljelenteni, miközben Te is ezt csinálod!
Térkép módosítása tudomásom szerint 6.600 Ft, ezen felül ki kell fizetni a földmérőt, mert hogy törléshez is szükséges földmérőt megbízni, bár elsőre furán hangzik, de kell. Itt ugrik meg 100.000-es nagyságrendre a történet. Egyéb költése tudomásom szerint nincs! Földmérők egyéni áron dolgoznak, megjósolni nem tudom, hogy akit megbíznak, az mennyit fog kérni ezért!
2# szüleim idősebbek, de még dolgoznak, a ház pedig nagy. Azért akarják levetetni, mert ha bármi történik (nyugdíjba mennek, baleset éri őket vagy csak el akarnak költözni), akkor így se CSOK, se falusi CSOK nem vehető fel rá.
Azért bizonytalanok, mert egyelőre nincs tervben az eladás, így tényleg felesleges, de alapjában véve olyan emberek, akik mindig a legrosszabbra készülnek, ezért akarják most megcsinálni. Egyébként nem akartak költözni, de a rezsi árak őket is megdobták és amíg dolgoznak, tudják fizetni, de ha bármi történik, hirtelen "omlik össze minden".
Én megértem a hozzáállásukat. Nem értek egyet vele, de megértem.
Én is úgy tudom, hogy ha nem egyeznek pontosan a helyszínen az építmények a hivatalos "térképen" lévővel, a bank megtagadja a hitelt. Nagy bajba kerül, aki így akarja eladni az ingatlanát, mert a vevőjelölt csak akkor szembesül a problémával, amikor már késő, az adásvétel elindult.
Sok vitát eredményez, hogy ilyen esetben visszajár-e a foglaló, előleg, stb, mert a hiba az eladónak róható fel. Egy ismerősöm járt így, nem is vették meg a házat és pereskedtek utána a foglaló vagy előleg miatt. Tudom, nagyon nem mindegy, hogy foglaló volt vagy előleg, de már nem emlékszem, mit mondott. A foglaló nem jár vissza, ha a vevő hibájából hiúsul meg az adásvétel, de itt pont az a gond, hogy ezt a vevő nem a saját hibájának ismeri el. Megint más kérdés, hogy ő előrelátó módon akkor járt volna el jól, ha az előszerződés megkötése előtt megnézeti az ingatlan paramétereit a bank szemével látva.
Én ez ügyben hívtam a műszaki osztályt a mi városunkban, azt mondták, ennek a bontásnak a bejelentéséhez NEM KELL földmérés, sőt, semmi nem kell, online, ügyfélkapun is be lehet jelenteni, vagy levélben, ki fognak jönni a hivatalból szemlére és teljesen illetékmentes. Ez Debrecen.
(Pedig nekem is azt mondta földmérő, hogy ehhez kell az általa készített rajz.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!