Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Vegyestüzelésű kazán szabályzás?

Vegyestüzelésű kazán szabályzás?

Figyelt kérdés
Nem rég vásároltam egy házat és a vegyestüzelésű kazán füstcsövében van egy pillangószelep. Hallottam már róla, de még vegyestüzelésű kazán esetében nem láttam (kandallónál már igen). Na most nekem az volna a kérdésem hogy ezzel a pillangószeleppel éjszakára elzárhatom-e gyakorlatilag teljesen a füstcsövet? Mindezt azért mert a napokban, nem régiben erős szelek fújtak és gyakorlatilag "kirántotta" a kémény a tüzet vagy fát a kazánból amíg volt fa a kazánban addig nagyon meleg volt, de mivel "gyorsan" leég a tűz így reggelre hideg van a lakásban. Próbálkoztam már vele hogy ha be van gyújtva és ott vagyok a kazán mellett elzárt pillangószelepnél akkor azokon a helyeken ahol nem teljesen megfelelő a tömítés pl ajtó. Ott kicsit szivárog a füst. Ha kicsit megynyitom a pillangószelepet akkor nincs gond, a füst nem szivárog. Egy a lényeg teljesen vag félig elzárt pillangószeleppel felügyelet nélkül lehet hagyni a kazánt éjszakára?
2023. febr. 11. 19:44
 1/9 anonim ***** válasza:
79%
Hol van a kazán? Valamennyire hagyd nyitva.
2023. febr. 11. 19:53
 2/9 A kérdező kommentje:
Külön kazánházban van a gázkazánnal együtt.
2023. febr. 11. 20:03
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
#2: Akkor se zárnám le teljesen. Az a füst valahol kimegy, és akkor menjen a kéményen, arra van!
2023. febr. 11. 20:17
 4/9 anonim ***** válasza:
72%

Amig ég addig ne zárogadsad. A kazán bemenő levegőjével szabályozd az égést.

Égéskor veszèlyes lehet ha zárod. Ha kevés lesz az oxigén, a feltorlódó füstgáz, és gázok a hirtelen levegőpótláskor robbanni tudnak.

2023. febr. 11. 20:21
 5/9 anonim ***** válasza:
79%

max kicsit kicsap, ha kinyitod :D

nem robban semmi.

Itt gyk n mindenki szerint tilos azt használni, sőt nem is létezik olyan pillangószelep :D

2023. febr. 11. 20:48
 6/9 A kérdező kommentje:
Azt nem értem meg hogy a füstgáz, tehát a füst az hogy tud berobbanni? Abban nincs éghető elem, égést nem táplálja sőt inkább fojtja :D
2023. febr. 11. 21:01
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
#6: Nem tud. Egyébként ami az én kazánomon van pillangó az nem valami precíz, légmentesen záró akármi, ha teljesen lezárom is van rés. Lehet, hogy direkt ilyen, pont az esetleges veszély miatt, ezt nem tudom.
2023. febr. 11. 21:07
 8/9 anonim ***** válasza:
79%

6# a füst sehogy. De ha tökéletlen az égésed, éghető gázok maradnak, mert a hőfok miatt bomlik az anyag, de kevés oxigén miatt nem ég el.

Cserépkályhákat szokták így elszàllítani, abba sok gáz tud összegyűlni. Ez vegyes kazánba azért jóval kevesebb.

Cserépkályháról találsz ilyen cikkeket.

2023. febr. 11. 21:51
 9/9 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Az arra való hamár csak parázs van és se láng se füst elzarod nem megy ki a meleg. De ki rest akkor is hagyj
2023. febr. 11. 22:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!