Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » A tizediken melegebb van...

A tizediken melegebb van nyáron, vagy hidegebb?

Figyelt kérdés
Most tanultam föciből, hogy a nap nem a levegőt melegíti fel, hanem a talajt, és az kezdi aztán sugározni magából a hőt. Le is vontam azt a következtetést, és órán is volt róla szó, hogy akkor nemhogy melegebb van a tizediken, hanem hidegebb, hiszem pl. a második emelet közelebb van a talajhoz. Anyummal vitatkoztunk is egy sort mert ő tapasztalatból is tudja, vagy legalábbis úgy gondolja, hogy nyáron sokkal melegebb van a tizediken. Melyikünknek volt igaza?

2023. jan. 12. 09:32
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Még jó, hogy a nap csak a talajt melegíti, az épület falát pedig nem....

Gondolom még azt sem tanultátok, hogy a meleg levegő merre áramlik.

2023. jan. 12. 09:50
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha neked lenne igazad, akkor az összes tenger csaknem fenékig befagyni, mert nincs ott talaj, csak mélyen. A vizet meg ügye nem melegíti?

Hány éves vagy?

2023. jan. 12. 10:30
 3/9 anonim ***** válasza:
87%
Aztak 🤦🏻 hallgass anyádra, tanulj még sokat.
2023. jan. 12. 10:32
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

A Nap valóban a talajt melegíti fel, ami aztán átadja a hőt a levegő részecskéinek; aki állt már nyáron forró betonjárdán mezítláb, az tapasztalhatta, hogy nem bírja a talpa, miközben a teste többi része körül a levegő nem olyan forró.

Ugyanakkor a Nap által kibocsájtott hősugárzás felmelegíti a ház falait is - többek között a 10. emeleten -, ami aztán a lakás levegőjének átadódik. És míg az alsóbb emeleti lakásokra árnyékot vethetnek a környező épületek, fák, fentebb semmi nem állja útját a napsugaraknak. Szóval éppenséggel lehet melegebb a magasan lévő lakásokban, mint az alsókban.

2023. jan. 12. 10:45
 5/9 A kérdező kommentje:
Hát én is kicsit furcsának tartottam, nem gondoltam, hogy a földrajztanàr is tévedhet, de akkor úgy tűnik ez egy nagy hülyeség.😂
2023. jan. 12. 11:10
 6/9 anonim ***** válasza:
13%

Biztos, hogy nem ezt mondta! A levegő nagyon ritka. A molekuláira ugyanúgy hat a hősugárzás, mint bármi másra, csak döntően nem a közvetlen hatás fogja igazán melegíteni, hanem a visszaverődő fény.

Hogy az micsoda, édes mindegy. Talaj, falak, tükör, zászló, a kobakod, bármi.

A levegő egyre hidegebb lesz, ahogyan távolodunk a felszíntől. Pl. ahol a repülők járnak, ott nagyjából mínusz hatvan fok van.

2023. jan. 12. 11:18
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Alapszabály: Anyádnak mindig igaza van! Kivéve amikor nincs! De akkor is igaza van! :D

Amúgy igen, minél feljebb megyünk annál kevésbé érződik a talaj hatása. Ha felmászol egy magas villanyoszlopra mondjuk, ahol máshonnan nem érkezik hő, ott hűvösebb van mint talajközelben. Az sem mindegy milyen a telaj felszíne! Ha beton burkolat van az nagyon durván tud felfelé sütni. Főleg ha valami sötétebb fajta beton, bitumen.

Viszont egy 10 emeletes panelháznál más a helyzet nem csak a talajról visszaverődő hő melegíti. A falakra eső napsugárzás is melegíti, illetve a mennyezetet is alaposan átmelegíti a nap felülről. A 10. emeleti lakásba sokkal több hő kerül így mint az utcaszintről visszaverődve.

Aztán ott van még a beton tehetetlensége is. A panelokban azért van brutális meleg éjszaka is, mert a beton nagyon tehetetlen a hővel szemben. Amit nappal magába zárt meleget azt éjszaka sugározza ki. Nem tud normálisan visszahűlni reggelre a lakás és erre a már amúgyis meleg helyzetre melegít rá a következő nap.

Nem is tudom hogyan lehet panelben kibírni???? tavaly voltam kórházban 1 hétig és azt hittem ott döglök meg a melegtől. Éjjel 1-kor is még 34 fok volt a kórtermekben... én kertes házban lakom, ami kevés kis beton felület, járda van azt is fellocsolom este hogy a párolgó víz lehúzza róla a hőt és ne nyomja kifelé egész éjjel.

2023. jan. 12. 11:44
 8/9 anonim ***** válasza:
16%
Nyugi, én per pill egy dunaparti téglalakásos albérletben lakom és télen megfagyok, nyáron meg 34-35 fokban küzdök az életemért. :( Ja, kb. 10 centisek a falak...
2023. jan. 12. 12:14
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

A talajt ugyanúgy melegíti a nap, mint a tetőt.

Illetve az épület alatti talajt nem tudja melegíteni.

A panelekben nem igazán jó a tetőszigetelés.

Ezért melegebbek nyáron a legfelső lakások.

És igen. Éjszaka visszasugározza a meleget a felmelegedett talaj.

2023. jan. 12. 16:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!