Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Puhalombú tüzifa éri meg...

Puhalombú tüzifa éri meg jobban 19000 forintért? Vagy keménylombú 30000 forintért?

Figyelt kérdés
2023. jan. 11. 07:01
 1/10 mindentudó99 ***** válasza:
Én mindíg az olcsóbbat vettem. Sokan nem nézik semmibe pedig állítom ki se próbálták. Tavaj sajnos csak keményet kaptam de mindegy örültem hogy egyáltalán kapok. Nekem a puha fa jobban megérte .
2023. jan. 11. 07:59
 2/10 A kérdező kommentje:
Ha keménylombúból 10 köbméter fogy el, akkor puhafából is elég lesz annyi?
2023. jan. 11. 08:22
 3/10 anonim ***** válasza:
52%

Dehogy.

A súly a lényeg.

Puhából többet kell venni, tehát többet is kell feldolgozni, tűzre rakni.

Akkor érné meg, ha legfeljebb fele annyiba kerülne a puha.

2023. jan. 11. 09:13
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom miben akarsz tüzelni, nekem kandallókályhában nem vált be a puhafa, mert parázs nélkül ellobban mire észbe kapok és folyton gyújtogatni kell, vagy örökké pakolni. És ezzel máris oda a spórolás.
2023. jan. 11. 09:50
 5/10 anonim ***** válasza:
70%
Azért a keményfa nagyobb hőértéket produkál.
2023. jan. 11. 10:34
 6/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Akkor marad a kemény. Ugye?
2023. jan. 11. 14:12
 7/10 anonim ***** válasza:

Igen!

2023. jan. 11. 15:09
 8/10 mindentudó99 ***** válasza:
Igen a puha fa nagyobb tűztérbe való. Kandalóba nem. Mert nyilván hamarabb leég. Nagy vegyes kazánba jó. Totya kazánba pl. Jól megrakom sokáig ég
2023. jan. 11. 15:52
 9/10 anonim ***** válasza:

5.

A fűtőértékük kb. azonos.

2023. jan. 12. 09:51
 10/10 anonim ***** válasza:

Súlyra nagyjából hasonló a fűtőértékük, térfogatra a puhafáké kisebb. Tekintve, hogy azonos térfogatú puhafa lényegesen könnyebb, kevesebb faanyagot tartalmaz, mint ugyanannyi keményfa. Legalábbis, ha már valamennyire száraz. Mert most valószínűleg csak friss vágást kapsz, aminek a fele víz.

De ha kiszárad, puhafából egy akkora rönköt is könnyen elviszel, mint amekkorát keményfából csak odébb lökni tudnál.

Itt vannak elég reális adatok súlyra és térfogatra is:

[link]

A fa nem puhalombú. Hanem puha lombos. Vagy még inkább lombos puhafa. (Megkülönböztetve a tűlevelű puhafától.)

A puhafák többsége nem szeret parázslani, hanem csak lánggal ég jól. Vagyis, olyan helyekre jó, ahol folyamatosan tudod pakolni, pl. kályhába, kandallóba. De kazánba, amihez egy gyalogtúra vezet mondjuk a szuterénbe, már nem annyira jó.

2023. jan. 14. 08:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!