Kályha problémák, füstölés, vissza fújás mitől lehet?
Régi építésű lakásról van szó, így a kémény is eléggé régi.
Most lett a kályha rákötve.
Viszont nem értek pár dolgot.
Szeptember környékén mikor rá lett kötve először a kályha a kéményre, próbából begyújtottam, és akkor éget rendesen, egyből lángakapott, ontotta magából a meleget, és nem füstölte teli a szobát.
Viszont sajnos eléggé bekormolódott.
Mert későn vettem észre hogy a gyújtós papírok közt ott volt az olajos szalvéta.
Ezért hogy ne legyen szaga, újra szétszedtem, és ki sikáltam az egészet.
Azóta újra rákötve próbáltam begyújtani, viszont iszonyatosan telefüstölte a lakást. Rázárt ajtóval is az összes kis résen ömlött ki a füst.
A bezárt levegőztetőn is stb.
Majd sokadik próbálkozásra ma reggel is is próbát tettem, szobában nem volt túl meleg, a külső hőmérséklethez képest nem volt eget rengető különbség.
Most csak kisebb papír darabkákkal, de ugyan úgy füstül, néha ha intenzíven lángra kapott akkor mondhatni jó volt, de amint elégett a papír, a kályha belsejében kavargott a füst, és szintén szökött kifelé.
Azt nem tudom hogy normális e, mikor a kémény lyukról leszedem a kupakot, kezemet oda téve, "fúj" be a hideg levegő. Ha a kályhán van már a cső stb, és a kályha belsejébe, vagy csak a zárókáján vizsgálom az áramlást az is befele jön.
Gondolom ezért nem sikerül rendesen begyújtani.
Mi felelhet ezért, és miért a 2. begyújtást követően jelentkezik ez a probléma?
Külső esős idő lehet felelős ezért? vagy tényleg nem tudom mi lehet a fő probléma.
Úgy gondolom ha a régi kémény a fő ok akkor első alkalommal is jelentkeznie kellet volna.
Egyébként szűkítővel van a kéményre kötve, a szabvány 120 as cső (ha jól emlékszek) szűkül a kéményre. Direkt vettem koromtalanító port is, de így nem tudom még azt sem használni.
Begyújtásnál nyitva vannak a kályhán a huzatnyílások?
Mert ha a kémény nincs eldugulva, akkor csak ez lehet a gond, semmi más!
Ha kandallókályhád van, annál 15-ös a szabvány nem véletlenül - nem kell 12-re szűkíteni a bemeneti nyílást.
Egy-két olajos szalvétától nem fog kormolni, már szeptemberben is lehettek gondok.
Kéményseprő látta azt a kéményt?
A kályha csövezése 120-as, míg a kémény lyuknak az átmérője 105-ös.
És közvetlen a kémény csatlakozásnál van egy 120-105 átmenet, a cső az 120 as.
A nyílásokat csak próbából dugaszoltam el.
Maga a húzó nyílásból 1 db van lent, azt próbáltam nyitva és zárva is.
És fix rések fent az ajtó felett.
De akkor nem próbálgatok, érdeklődök akkor kémény seprűsnél.
De egyébként furcsa, mert nem látok tisztitó nyílást, lehet le lett vakolva, vagy fogalmam sincs.
A kémény lyuk alatt egyébként van bőven hely, nincs teli.
Csak a padláson láttam még egy tisztitó nyílást.
...Azt nem tudom hogy normális e, mikor a kémény lyukról leszedem a kupakot, kezemet oda téve, "fúj" be a hideg levegő. Ha a kályhán van már a cső stb, és a kályha belsejébe, vagy csak a zárókáján vizsgálom az áramlást az is befele jön...
Ott kémény probléma van!!!
Az én kéményem úgy "húz",hogy egyszerűen kiviszi a szétnyitott papírzsepit,ha a lyukba teszem. Kipróbálva!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!