Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Kiterített ruha = melegebb szoba?

Amarillya kérdése:

Kiterített ruha = melegebb szoba?

Figyelt kérdés

Üdv!

Tudom, hogy a párolgás hőt von el.

Ettől függetlenül azt vettem észre, hogy mióta hűvösebb idők vannak, ha kiteregetem a mosott ruhát, melegebb van az adott helységben 2-3 fokkal.

Akkor most hogy is van? Lehetséges, hogy az elvont hőt duplán visszaadja a ruha száradás közben?

2022. okt. 15. 16:12
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
93%
A hőmérő szerint van melegebb, vagy csak annak érzed?
2022. okt. 15. 16:20
 2/14 anonim ***** válasza:
42%
Talán rosszul gondolom (majd lesznek, akik kiigazítanak), de szerintem tényleg igaz, hogy a párolgás hőt von el, de átadja a vízpárának és a párás levegőt (őserdők) melegebbnek érezzük.
2022. okt. 15. 16:24
 3/14 anonim ***** válasza:
29%

1l víz elpárolgása kb. 0.6 kWh hőt von el.

Centrifuga után nem sok víz marad a ruhákban.

szerintem 2l-nél nem több, nyilvân rugamennyiségtől és qnyagtól is függ.

az durván 1 kWh, szóval annyi energia kell pluszban, mintha egy 2000W-os hősugárzót veretnél fél óráig.

De a ruha lassan szárad, szóval jobb példa, hogy ez pont annyi, mintha egy 40W-os izzót égetnél egy napig.

De ez egy lakás fűtéséhez képest teljesen elenyésző, és a megnövekedett páratartalom miatt még úgy is érzed, hogy melegebb van.

2022. okt. 15. 16:31
 4/14 anonim ***** válasza:
95%

#2: a oárás kevegőt azért érezzük meoegebbnek, mert a párolgás annál lassabb, minél párásabb a levegő. Az ember izzadással (párolgással) hűti magát.

Ha a levegő már nagyon párás, a hűtésünk nem fog működni. E

2022. okt. 15. 16:32
 5/14 Ékezetes billetyűzet ***** válasza:
94%
Szerintem ennek az az oka, hogy a 22 fokos száraz levegőt hűvösebbnek érezzük, mint a 22 fokos párás levegőt.
2022. okt. 15. 16:32
 6/14 anonim ***** válasza:
85%
#5 (16:32) így igaz, de ennek okát a #4-es (szintén 16:32) írta meg. Mindkettőnek ment a zöld.
2022. okt. 15. 16:50
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
A magas páratartalom miatt érzed melegebbnek a szobát. Egyszer voltam Kolumbiában, pokoli melegem volt, folyt a víz rólam munka közben. Nem akartam elhinni, hogy csak 28 fokot mutat a hőmérő. Itthon simán bírom a 35-öt. Igen ám, ott de 100% volt a relatív páratartalom.
2022. okt. 15. 19:31
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Ha jól értem, a kérdező azért ír 2-3 fokkal melegebbet, mert mérte.

Ez lehet, hogy tényleg így van, és melegebb van, de ez garantáltan független a párolgástól. Talán kint nincs annyira hideg, kisebb a lakás hőleadása, ezért van melegebb bent, vagy feljebb van tekerve a fűtés, stb.

A párolgás által elvont hő nem jelentkezik sehol hő formájában, az eltűnt a világból. Illetve, nem eltűnt, hanem tárolódik. Majd a pára lecsapódásakor fog ismét megjelenni.

Ha a víz egy "magasabb" halmazállapotba kerül, akkor hőt von el a környezetétől, "alacsonyabb" halmazállapotba kerülve pedig hőt ad le.

Konkrét kísérletekkel:

Vizet teszel egy edénybe, bele egy hőmérőt, és felrakod a gáztűzhelyre. A víz melegedni fog, aztán mikor eléri a 100 fokot (tengerszinten, mert magasabb helyen alacsonyabb hőmérsékleten forr, de ezt most hagyjuk), akkor hiába megy alatta ezerrel a gáz, 100 foknál nem lesz melegebb, mert a befektetett hőt elviszi a párolgás folyamata.

Általános iskolában csináltunk olyan kísérletet, hogy lombikba tettünk jeget, alágyújtottunk a Bunsennel, és mértük a hőmérsékletét. A jég hőmérséklete szépen emelkedett 0-ig, aztán mikor olvadni kezdett, onnantól semmit nem változott. Ameddig egy darab jég is volt az olvadékvízben, addig hiába melegítettük. Csak a jég eltűnése után kezdett melegedni a víz.

Visszafelé:

A mezőgazdaságban enyhébb tavaszi fagyok esetén vizet permeteznek a virágzó gyümölcsfákra. Mivel a megfagyó víz hőt szabadít fel. Ameddig permetezik a vizet, és ez fagy rá a fákra, jégbevonatot képezve, addig a virágok hőmérséklete 0 fok közelében marad, és nem fagynak el a -5 fokban.

2022. okt. 16. 07:35
 9/14 anonim ***** válasza:

Azért kiváncsi lennék azoknak a vegzettségére, akik lepontozták a 3-as válaszomat.

Meg a veleményük is érdekelne a témában :)))

2022. okt. 16. 08:40
 10/14 A kérdező kommentje:

#1-es igen, mérhető.🤔

#3-as/9-es nagyon jó hasonlatok szerintem. 😊

#8-as 16-18 °C kint, bent még nincs délután begyújtva, csak estére. Kertes ház, vályog, ablakok tavaly, ajtó 2 éve cserélve. Köszi a kísérletek leírását.

Többieknek is köszönöm 🥰

Ha van még valakinek hozzászólása, szívesen olvasom, hátha tanulok belőle. 😉

2022. okt. 16. 18:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!