Normális, hogy ilyen a fűtésünk?
Egyszerű gázkazán (Bosch gazwt6000), minden szobában 1 vagy 2 radiátor, azokhoz ugye megy radiátoronként 2 cső.
Van egy termosztát, ami 0.2 fokkal a beállított hőmérséklet alatt bekapcsolja a fűtést, fölötte meg leállítja.
DE! Ha leáll a fűtés attól mgé a radiátorok nagyon forróak 1.5 2 óráig és fűtik a házat.
Be van állítva a hőmérséklet 21 fokra. Lemegy 20.8-ra, bekapcsol a kazán, 21.2-n leáll, de a forró radiátorok még fűtik 24-26 fokra a házat és majd megsülünk. Ha pedig pl 17-re állítjuk a hőmérsékletet, akkor 21-22-re melegszik a ház maximum, de várnunk kell, hogy 17 alá lehűljön (a bekapcsoláshoz), addig meg megfagyunk.
Mit csináljunk? Nem fogyaszt többet a kazán, így a legtakarékosabb, egyszerűen ez csak fizika, a forró víz és vas nem hűl le olyan gyorsan és melegít tovább.
Termosztát csere megoldhatja.
Nekünk öntanuló termosztátunk van, tudja hogy mennyi idő felmelegíteni a lakást x fokról y-ra, így mire hazaérünk kellemes lesz.
Illetve tudja hogy mikor kell leállítani a fűtést hogy elérje a kívánt hőfokot.
Mondjuk ne 100 fokos vízzel fűts.
Mi 30 fokossal fűtünk, így takarékosabb, kellemesebb is.
Nincs itt nagy baj, rosszul van beállítva.
Először is próbáld meg lejjebb venni a kazánban az előremenő vízhőfokot. A radiátorok nem lesznek olyan forróak.
A szivattyú áramlását is visszaveheted, 1-2-3, a 3-as legerősebb.
Második körben a termosztáton (amennyiben gyári) be kellene állítani az öntanulást. Ilyenkor figyeli a hőmérséklet változás sebességét és még azelőtt lekapcsolja a kazánt, hogy túlfűt.
Szerintem külső hőmérséklet érzékelőt is lehet rá kötni, ezzel ugyancsak jót teszel a szabályzásnak és még kis gázt is spórolsz.
Ja igen, ezt nem írtam:
A kazánon két vízhűfok állító van: egyik a radiátor vízé, másik a csapé. mindkettő 0-6 ig megy. a radiátoré 2 és 3 között, csapé 3-mason (fürdéshez kell, mert a 2-es már hideg.
A kazánon van egy hőfok mutató (nem tudom, hogy mit mutat) az 25 és 30 között áll állandóan.
A radiátor érinthető, de forró amikor épp fűt. 100 fokot nem is tudnék, 90 fok a max
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!