Mennyit számít kb. ha a tüzifa kézzel van rakva a kalodába, vagy ha ömlesztve. A kézzel rakott 130-ezer bükk, az ömlesztett 80 ezer cser vagy 70 ezer éger?
Az erdészet talán árul konyhakész fát is, inkább azt vedd meg.
Azt adják neked 130-ért, ami rönkben 30. Tehát 1000ezerért kuglizzák és vágják fel köbméterét. Nem rossz.
Az a baj, hogy így is van rá kereslet.
Ja, de sajnos ahol én néztem nincs konyhakész. Van egy hozzávetőleges arányszám, tapasztalat alapján, ha a kalodába bepakolják szépen egymásra és ha csak dobálják akkor mennyivel kevesebb? Mondjuk 30%?
Vágni darabolni nem fogom. Mert ha a ráfordított időt nézem a fizetésemmel felszorozva, drágább lesz vagy ugyanannyi. Tudom sokan ezt hülyeségnek fogják értelmezni, de én így nézem. Ha nem dolgozom vagy családdal akarok lenni, vagy a hobbimat csinálni, vagy csak pihenni.
A legolcsóbb kalodás amit néztem konyhakészen az a 1,7m3 54 ezer és ha a kalodába csak a fele kerül be akkor már duplája. De itt is csak leszórják és nekem kell bepakolni.
Az még rendben, de ha 2m-es tömböket kell bepakolni és még darabolni az már sok idő. Sajnos nem ismerek senkit aki felvágja de még körbenézek ár ügyben és vágás ügyben is. köszi.
Most találtam a neten egy leírást mely szerint a rakott és az ömlesztett között 1,6 a különbség, tehát a 80 ezres ár ömlesztve 128 ezer.
Azt leírja, hogy a friss tüzifa 40-60%-a víz. Találtam egy erdészetet, ahol 10 mázsa ami kb egy erdei köbméter 39500 (konyhakészen) de ezt is ha felszorzom 2 vel feltételezve hogy 50%-a víz amit kifizetek akkor már 79 ezer + itt is van a fuvardíj amit nekem kell intézni 60 ezer (100 km oda vissza)
20 mázsa (kb 2 m3) esetén 100 ezerrel olcsóbb, viszont ezt is pakolni kell és itt még szintén ott van a kockázat, hogy a 20 mázsa az nem csak 18 mert akkor máris csak 60 ezerrel járok jobban. akárhogy nézem ebből jól nem jöhetek ki :)
Nem személyeskedni akarok, csak megjegyzem, hogy elég jól kereshetsz.
Egy nap 2 köbmétert össze lehet vágni, 130 ezres fánál ez 200 ezer ft naponta.
Ha ilyen jól keresel, miért szenvedsz fával?
Minek kellene a konyhakész fát felszorozni kettővel?
Ha egy erdei köb rönk 10 mázsa, akkor 10 mázsa hasogatott fa 1 erdei köb.
Szerintem logikus.
Ha ez valóban alig 40 ezer forint, azonnal vedd meg!
Legyél ott a mázsálásnál, akkor nem vernek át!
Minden településen van olyan, aki favágással foglalkozik, ilyet kell keresni.
Hát igen ez így van de biztos, hogy 8 óra alatt nem darabolom és hasítom fel a rönköket. Mert nincs gyakorlatom benne + vennem kell egy jó fűrészt és bakot stb. A fűrészelés még ok de felaprítani. szóval min 16 órával számolok.
kandallóba kell. nem effektív fűtésre. Nem a konyhakész miatt szorzom kettővel, hanem mert friss fa aminek a nedvesség tartalma 50%. tehát a fele víz. lehet hogy nem jól számolok és a fajsúlyt nem nézem, csak kvázi. De ha nem jó szóljatok.
Sajnos a másik tényező, hogy nem ott lakom, ahova kell szóval necces a dolog lemenni keresni valakit, egyezkedni aztán megint lemenni, beengedni. Stb. és valamiért az az érzésem nem lenne olcsóbb mert ezelőtt 5 évvel amikor üres volt a telek a kaszálást csinálták 700nm re 20 ezerért. ami meg van 2 óra alatt.
De azért köszi marad a 40 ezres és találtam egy 40 ezres fuvardíjat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!