500 Ft ajándékba elosztva?
Az unokaöcsém születésnapjára pénzt kér, nekem 500 Ft-ot kellene adni. Ez eddig rendben van (Az össszegen ne vitatkozzunk, ez más téma)
1-2-5-10-20-50 Ft-osokat akarnék adni, a kérdésem, hogy ezt az összeget hogy lehet úgy összehozni, hogy 13 egyforma számú pénzdarab-csomag legyen, és lehetöleg ne csak a legkisebb pénzértékek legyenek benne, meg ne is 2-3 pénzérme legyen egy-egy csomagban?
Köszönöm, ha segít valaki.
13 db egyforma pénz kizárt dolog :) vagy akkor már 650 Ft lesz, tudod 13*50ft :)
amúgy 9 db 50 ft, 1 db 20 ft és 3 db 10 ft. :)
Milyen 1-2 Forintost tennél bele. 2008. február 29-én volt utoljára forgalomban. És ezen NE vitatkozzunk!
500 forintod 13 csomagba szétosztva az átlag 38,46 Forint.
Ha nem házifeladat (tán kombinatorika irányából) - úgy unokaöcs vélhetőleg szivatóra vett!
13 csomagot akarok készíteni úgy, hogy mindegyikben lehetöleg azonos számú pénzdarab legyen. (Az összeg meg eredetileg nem forint, mert nem magyar területen élünk, csak egyszerübb volt így írni, és itt vannak még 1-2 forintosnak megfelelö érmék)
Az unokaöcsém meg nem tud erröl, meglepetés lenne neki.
Ha azt akarod, hogy ne 2-3 darab legyen benne, akkor legyen benne mondjuk 4. Az 4*13=52 érmével akarsz 500 "forintot" kiadni.
Ne csak kis címletek legyenek benne:
50 50 |2db
5*20 |5db
20 8*10 |9db
10*10 |10db
20 10 10*5 6*2 8*1 |26db
100-asával írtam fel egy megoldást, mert így volt nekem egyszerű, a lényeg, hogy ez így 52 darab érme és kiadja az 500-at összegben. Azt, hogy hogy osztod el a 13 csomagba, már rádbízom.
Most már lusta vagyok ugyan még egyzser beírni a választ, hogy ehhez kössem, hogy leírom-e, de miért pont 13 felé akarod osztani, és miért fontos a többi kritérium? Mert hogy el nem tudom képzelni,hogy ez tényleg egy valós probléma legyen és nem egy iskolai feladat.
Nagyon köszönöm a segítséget. Azért 13 rész, mert az unokaöcsém 13 éves lesz. Eddig is minden alkalommal olyasmit kapott, amiben benne van az életkora. (Pl tavaly elött 11 üdvözlökártyát kapott, különbözö számrendszerekben gratulálva a 11. születésnapjához.
Az "egyes" számrendszernél - tudom, hogy egyes nincs!- 1+1+...+1 formában, utána 2-es, 3-as ...11-es rendszerben.
Szóval tényleg nem házifeladat, csak a gyerek nagyon szeret mindent, ami számokkal kapcsolatos, meg többször kér kifejezetten pénzt, mert gyüjt valamire, és a markába nyomni 2-3 bankjegyet nem igazán érdekes.
Szóval még egyszer nagyon köszönöm a segítségedet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!