A mai világban, hogy tudnak az egyedülálló emberek lakáshoz/házhoz jutni??
Egyedül úgy érzem, hogy képtelenség saját tulajdonhoz jutni.
És csak azért legyen valakim, mert ketten könnyebb?(no , meg persze, hogy a társadalom elvárja, mert ha egyedülálló vagy és nem akarsz gyereket egy idióta vagy)
Mégis ha nem örököl az ember, hogy juthat saját ingatlanhoz..
Én múltkor kiírtam ezt a picsogást gyakorin és privát üzenetben küldtek ketten is lakást.
Szóval így.
Erről az jut mindig eszembe, hogy aki legalább 5 éve elkezdett mára gyűjteni annak ezek az árak még csak csak megfizethetőek épphogy jobb esetben.
De aki max 2 éve gyűjt vagy annyi se, az mikor éri ezt be? Egyértelműen soha.
Az a baj ezzel a gondolatmenettel, hogy figyelembe kell venni az elmúlt 2-3 év őrületes eddig soha nem látott drágulását. Mindjárt más az egész akinek a dráguláskor nem volt nagyon értékelhető félre tett pénze.
És hát nem néz úgy ki, hogy ez a trend nem, hogy fordulna, de még a lassulása is nagyon kérdéses a következő időszakokban...
Csak most áprilisban egy rakás dolog 40% ot drágult. Pont most épül ismerősöknek a lakás, hát én teljesen elképedek. Pár hét alatt úgy el lehet csúszni az árakkal, ez tarthatatlan.
Félreraksz 150-200 ezret 4 hét alatt, aztán 3-4 hét alatt tud drágulni egy konyhabútor többet, mint a félrerakott pénzed :D Ezt nem lehet bírni...
Aki mostanság kezdett gyűjteni és a fizetése nincs 500 körül se + a párjának, az vethet erre egy keresztet, meg imádkozhat, hogy hátha lassulni fog ez az egész majd egyszer.
Tudod ezzel csak az a gond, hogy 10 éve gyakorizom és azóta - tehát folyamatosan!- van mindennap 1-2 ilyen kérdés.
MOST sorozatos nehézségekkel nézünk szembe, covid, válság, energiaválság, háború(k) - némi hazai választási izgalmakkal megspékelve - és ezek következményeivel, de semmi nem tart örökké.
Válságok jönnek-mennek 10-15 évenként, még mindegyikből kilábaltunk, emberek - egyedülállók is - azóta is vesznek lakást.
Ezen is túl leszünk.
Ha meg a háború a nem várt fordulatot veszi, akkor a lakásvásárlás lesz a legkisebb gondunk!
Nézzük:
1. Szerzel egy igazán piacképes szakmát, amivel tudsz keresni alsó hangon 400-500 ezret, de inkább többet. Mellette pedig a kereseted nagy részét pedig jó néhány éven át félreteszed és spórolsz.
2. Kimész külföldre legalább néhány évre szintén gürizni, kuporgatni és hazajössz aztán egy lakás árával (vagy annak nagy részével) a zsebedben.
3. Örökölsz.
4. Jómódú vagy gazdag családba születsz, akik öröklés nélkül megdobnak akár egy lakással, akár egy erős önerőnyi pénzzel még fiatalon.
Nadrágszíjat össze kell húzni, és spórolni évekig!
Kiértékelni mik a vágyaid, és mire van valójában szükséged. Pl: nem kell 400000ért telót venni, mikor megengedheted magadnak, tökéletes lesz egy 100000es is.
Excelbe \füzetbe érdemes vezetni a kiadásokat, így 3-4 hónap után látod mire költesz feleslegesen.
Ebből jön az, hogy mielőtt megveszel valai bigyót, mérlegelsz, tényleg szükséged van e rá.
Az összes túlóra lehetőséget ki kell használni!
4-5 év múlva ha viszonylag jól keresel rendelkezni fogsz az önerővel.
Valamikor el kell kezdeni, én 3,5 évig gyűjtöttem, minden évben lenulláztam a 400 órás túlóra keretemet.
Elvileg őszre beköltözök a saját, bár hitellel terhelt házamba egyedül állóként. Még legalább 2 évig folytatom így a túlórázást, mert kellene, térkő, kerítés, terasz, bútorok..
Nem tudni mi lesz 5 év múlva, szóval lehet ekkora te leszel majd optimális helyzetbe.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!