Milyen kés élezőt vegyek?





Az IKEA-ban van az a háromfázisos...
Nyilván egyik ilyen házi cucc sem ad olyan minőséget, mint egy profi élező... De ha nem ért hozzá az ember, a fenőacélon sem tudja olyan tuti érzékkel húzogatni a kést, mint egy szakember...





Első körben jó kést kell venned, mert a sima lemezből kivágottakat nem lehet szépen élezni. Nekem is van valami készletből, de még ha finom kövön, és fenőacélon próbálom megcsinálni az élét, az akkor is cakos lesz.
Viszont nemrég beszereztem pár kovácsoltvas kést, amivel élvezet főzni olyan jó éle van, és tartósabb is. Ahhoz meg elég az acél, időnként megfenni. Ha meg úgy lesz akkor elviszem késeshez.





Leg egyszerűbb 2-3 féle 300-400; 600; 800-1000 grides fenőkövet venni. Tudni kell vele élezni, szöget tartani.
És tudni kell, hogy milyen fajta élezése van a késnek, mert egy konvex élezést tönkre is tudsz tenni rossz élezéssel. Ez utóbbit "egérpados" élezésnek hívják.
Vagy keresel komplett ilyesmit, [link]





Először is, időnként köszörülni kell minden olyan kést, amit rendszeresen használnak.
Köszörülés után egy darabig fenőacéllal lehet fenegetni, gyakran. (Hentesek legalább 10 percenként megfenik.)
A húzogatós nem jó, mert egy nagyon vékony visszahajló és letöredező fémél keletkezik. Dolgoztam vágóhídon, igaz, nem hús-témában, ott okosodtam ki...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!