Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Párásodik az ablak?

Párásodik az ablak?

Figyelt kérdés

2005 környékén épült társasház. Van egy ablak és egy erkélyajtó is a szobában. Általában mindig estéről reggelre párásodik be az üveg az ablak és az ajtó alján.

A szobában általában 24 fok van és 50 % páratartalom.

Egyik nap csináltam méréseket, reggel 23 fok és 52 % páratartalom volt a szobában (este kicsit lentebb veszem a fűtést).

Ha el voltak húzva a függönyök (tehát nincs függöny), akkor az ablakpárkányon 20 fok volt, 54 % pára, az ajtónál a padlón 19 fok, 62 % pára. Ezeket napközben mértem, mert függöny nélkül kicsit drasztikus lenne aludni :D

Búhozott függönyöknél az ablakban 18 fok volt 61 % pára, az ajtóban 17 fok, 72 % pára. Ezeket reggel mértem.

Reggel mindig elhúzom a függyönyöket, mikor este hazaérek a pára eltűnik az üvegekről. Gondolom ilyenkor a függöny nélkül az üveg és szoba meleg levegője közvetlen érintkezik és tud cserélődni a levegő az üvegnél, de ha a függöny be van húzva akkor ott a függöny elszigeteli a légmozgást és hidegebb van a függöny és az üveg között, mint a szoba többi részén.

Próbáltam, hogy pici résnyire nyitva hagyom az ablakot este, de még így is párásodik, ha még nagyobb rést hagyok, akkor meg eléggé hideg lesz reggelre.

Az normális, hogy az ablakoknál ennyire hideg van, főleg az erkélyajtónál?

2022. jan. 15. 10:52
 1/6 anonim ***** válasza:

Először is itt egy harmatpont kalkulátor:

[link]

Ezt használva teljesen reálisak a méréseid: mindegyik hőmérséklet és pára arány kb. 12 fokos harmatpontot hozott ki.

2005-ös ablakoknál (pláne, ha a legolcsóbb akciósakat vették a társasházhoz) 2-rétegű üveg és 3 kamrás tokszerkezet volt a divat. Ezeknek kb. 1.5 az U tényezője, a toknak meg ott, ahol egy fémbetét van benne, még rosszabb. Ha áll a függöny mögött a levegő, akkor nagy hidegekben az ablak egyes pontjai tényleg lehűlhetnek 12 fokra.

Az erkély alapja általában egy nagy monolit betonlap, aminek a nagyobbik része a lakásban van és a vége van "kicsúsztatva" erkélynek. Nem nagyon lehet komolyabb hőszigetelést belerakni, mert ott letörne az erkély. Így az erkélyajtó alatti rész mindig egy kicsit hőhidas.

2022. jan. 15. 16:31
 2/6 A kérdező kommentje:
Ablakcsere segítene vajon? Vagy mit lehet tenni?
2022. jan. 15. 16:48
 3/6 anonim ***** válasza:

Miért akarnál százezreket költeni egy páracsík miatt? Le van írva, mi az oka, semmi extra. Ha nem irreális a fűtésszámla (2005-ös társasházban azért nem hinném), akkor legfeljebb annyit tennék, hogy időnként áttöröném az ablak alját domestosos szivaccsal.

Ha nagyon zavar, akkor létezik párásodásgátló fólia ablaküvegre, de én még ebbe sem invesztálnék.

2022. jan. 15. 16:54
 4/6 anonim ***** válasza:
51%
Itt szellőzési probléma lesz. Ki kell normálisan szellőztetni, naponta többször, rövid időre, 5 percre alkalmanként. Ez a hátránya ezeknek az ablakoknak, jól szigetelnek, de a szellőzés nulla. Légbeeresztőket is raknék legalább a hálószobába.
2022. jan. 15. 23:38
 5/6 anonim ***** válasza:
Amúgy persze, hogy normális. 2005-ben ennyit tudtak a nyílászárók, az enyémek is hidegek, bár nálam redőnyök vannak, sokat számít.
2022. jan. 15. 23:40
 6/6 anonim ***** válasza:

Én se értem, miért zavar az a kis pára, amikor úgyis magától eltűnik. Sok százezret rákölteni, hogy valamivel kisebb legyen a párafolt...

A lakás páratartalma nem nagy, szóval felesleges tovább csökkenteni. 40 % már kezd kellemetlenül alacsony lenni.

A tél ezzel jár, el kell fogadni, hiszen gyakorlatilag semmi kellemetlenséget nem okoz neked.

2022. jan. 16. 06:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!