Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Az általános autós fagyállót...

Az általános autós fagyállót valaki töltötte már be a fűtésrendszerbe?

Figyelt kérdés
Tulajdonomba került egy hétvégi ház aminek egy 2 éve kiépitett radiátoros 5 rétegű csövezésű fűtés rendszere van. Szeretném néha néha használni ezért keresek megoldást a fagymentesitésre. Tisztaban vagyok hogy van kimondottan fűtésrendszer fagyálló de csak azért adják 5x annyiért mert oda való. Van itt olyan aki sima fagyállót öntöt bele? Totya kazán/fali radiátorod. Köszi a segítséget.

2021. dec. 10. 15:04
 1/7 anonim ***** válasza:
Kárt nem fog okozni.Ha pár 10 l megvétele nem okoz gondot,csináld .
2021. dec. 10. 15:12
 2/7 anonim ***** válasza:
Én nemrég öntöttem 2 litert a rendszerbe, nem a fagy miatt, hanem a benne lévő korrozio gátló adalékok miatt.
2021. dec. 10. 15:19
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Nehogy beletedd! Az összes gumitömítést, press idomokban a tömítést, radiátor szelepeket hazavágja. Kizárólag a propilénglikol (szolár) fagyállót rakhatsz a fűtésrendszerbe, azzal nem lesz gond. Egy kolléga javított egy ilyen fagyállós rendszert, a tulaj berakta, három nap múlva az összes press idom folyt.
2021. dec. 10. 15:22
 4/7 mindentudó99 ***** válasza:
Nem véletlen van erre kitalálva speciális adalék. Jó drága az biztos de lehet nem kell sok
2021. dec. 10. 15:49
 5/7 anonim ***** válasza:
Évek óta fagyálló van nem tudom pontosan hány százalékban a rendszerünkben, és nem, nem lett semminek semmi baja 3as válaszoló. Csak annyi, hogy nem fagy el semmi akkor sem, ha 6 hétig nem fűtök pl január-február időszakban.
2021. dec. 11. 21:47
 6/7 anonim ***** válasza:
Én is furcsállnám. Azért egy autóban elég soféle anyaggal meg kell férnie a fagyállónak, általában magasabb hőmérsékleten, drága móka lenne, ha csak úgy megenné a gumitömítéseket.
2021. dec. 12. 10:17
 7/7 anonim ***** válasza:

Sokféle gumi és műanyag létezik, Az autóknál pl olyan gumikat használnak, amik ellenállnak az ásványolaj származékoknak. Ez máshol korántsem elterjedt, ha egy átlag gumit beleraksz olajba-benzinbe, akkor felpuhul, megduzzad. Ugyan ez van a fagyállóval is, és ha megnézed mi van ráírva a dobozára, pl olyat is feltüntetnek, hogy mindenféle inhibitor adalékot tartalmaz, hogy ne szedje szét az alumíniumot. A fűtésrendszereknél alkalmazott gumitömítéseket is megduzzasztja, felpuhítja, ami egy hollanderbe beszorított tömítésnél még nem jelenti a világvégét, legfeljebb szétszedés esetén mindig ki kell cserélni, de a szelepekben lévő "O" gyűrűt hazavágja. A pressz idomoknál is a legfikább gumit használják a víznél, pl a gáz pressznél egész más a gumi, mert más a közeg. Aztán ott vannak a korszerű EC keringtető szivattyúk, ha abban elszáll valami tömítés, garantáltan kuka lesz, garancia nélkül, mert már a leírásában is benne van, hogy kizárólag tiszta vízhez, legfeljebb pp glikol fagyálló X százalékban.

Persze lehet kísérletezgetni, ha nincs mit bántson a fűtésrendszerben, az etilénglikol, akkor nem is lesz baj, a vasat, pp műanyagot nem bántja, de még mindig ott van a kockázat, hogy veszélyesen mérgező. Biztos nem általános dolog, de egyszer lehet olyan szitu, hogy egy csöpögést felfogva, egy gyerek megkóstolja, és ízleni fog neki mert olyan az íze mint a méznek. Nem tudom mekkora rendszerről van szó, de általánosnak mondható, hogy a fűtésrendszerbe nem rakunk 10-15%-nál többet fagyállóból, mert nagyon lecsökkenti a rendszer hatásfokát. Még ha csak -5 C fokosra keverünk, az is kibírja kb -15-ig károsodás nélkül, mert ha már van benne valamennyi fagyálló, nem úgy fagy meg mint a tiszta víz, inkább csak kásás lesz. A szolár fagyálló kb 2,5-3-szor kerül többe mint az autós fagyálló, pár tízezer forinton spórolni a lehetséges hátrányok mellett, szerintem nem éri meg.

2021. dec. 12. 11:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!