Egy régi ház ilyen pazarló lenne?
Figyelt kérdés
Egy 90-es évekbeli tetőteres kertes házban szálltam meg pár napra. A ház akkori szigetelésű, a fűtés gázkazánról megy, vastag csövekkel, alumínium lapradiátorokkal. Szobatermosztát vezérli a fűtést, 20 fokra beállítva, 20 fok is van nagyjából. 19-nél kapcsol be 19.7-nél pedig ki, amíg ott voltam. Elég sokat ment a kazán, szinte alig állt meg, a radiátorok mérete se indokolná, nincsenek alulméretezve, viszont a falak elég hidegek, az ablakokon is jön némi hideg. Lehet normális, de kissé furcsállottam, hogy a termosztát elég sokszor bekapcsolt, pedig igazán hideg sincs.2021. nov. 27. 20:56
1/5 anonim válasza:
A leírtakból nem derül ki, hogy a ház pazarló lenne. A lapradiátoros rendszerben viszonylag kevés a víz és nagy a hőleadó felület. Ennek az a következménye, hogy a rendszerben levő víz gyorsan lehűl, mert az egységnyi víztömegre nagy felület jut.
2/5 anonim válasza:
Attól, hogy sokszor kapcsol be a kazán, még nem kell, hogy pazaroljon, föleg a höfokérzélö beállításának finomságától függ, és adott esetben kevesebb energiát használ, mint egy olyan, ahol ritkán kapcsol csak.
3/5 anonim válasza:
Nálam baromira gazdaságos kondi kazán van, szigetelt házban, és kb fél órát megy, 1 órát pihen, aztán előről.
Az okát leírták, ez kb 55 fokra fűti a vizet, gyakran kapcsol, így jó a hőérzet: nem az van, hogy kabátban dideregsz, aztán kisgatyában vagy, hanem szépen egyenletesen dolgozik.
Hogy pazarló-e azt a számla mondja meg, de amúgy igen, sok házat számoltam már energetikusként, töredékét fogasztja egy korszerű ház és rendszer.
4/5 A kérdező kommentje:
Hát, ott kb úgy volt, hogy ment 1.5 órát a kazán, majd fél-1 órát pihent. A kazán 65 fokon ment.
2021. nov. 27. 22:02
5/5 anonim válasza:
Hát ez így elképzelhető, egy rossz szigeteléssel.
Egy szigeteletlen téglafalon 4-10X több energia távozik, mint egy szigetelten (attól függően, hogy tömör tégla, vagy valamilyen blokktégla).
Egy rossz ablakon pedig végtelen kb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!