Egy fúrt kút mennyi vízet ad?
Úgy, hogy annyi vizet ad, amennyit szeretnél, elegendő.
Ehhez vagy mélyíteni kell, vagy máshol fúrni.
Nálunk szemközti telekszomszéd kutat furatott, elment a mienkből a víz (kicsit lejt a terep), új kutat kellett fúrni, 25m-en lett elég víz.
Idéntől az enyém már semennyit.
Nekem is beadta a kulcsot, amikor a szomszéd fúratott. Na meg a nyári szárazság sem volt a kút hasznára.
Halál boldog lennék napi 80 literrel.
Hát ez attól függ,milyen víznyerő rétegbe talált bele a kútfúró.
Mikor megfúrta a kutat,lecsövezett,pár óra alatt mekkora lett a vízoszlop nagysága .Ha csak m körüli,sok vízet ne remélj.
25 m en csak a homokot termelte,igaz membrános szivattyú volt bent.
Ez a kutam be is omlott.Pár méterrel másikat fúrattam.
Ez 60 m es lett.Mire lekerült a cső,56 lett,mert nagyon jött be a homok.A vizszint teteje 44 m en van.A szivattyú kb 50 m en van.
Percenként 33 l t nyom fel.Próbánál kb 1 m-t esett a víz szint,15 perces üzem után.Kb 25 éves a kút,de még soha nem volt vízhiányom.lekopogom ...Nagyon sokat öntöztem,de 15 perces szivatás után 10 percet mindig pihentettem.Nem szabad a fúrt kutakat túlterhelni,időt kell hagyni a víznek amig a kialakitott járataikon megérkezik.Aki nem hagy időt,ott a viz a talajban meglódul,és bejut a kútba.Erre mondják,hogy a kút homokol.
Membrános szivattyút őrültség letenni,az a fúrt kút gyilkosa.
A telket most adtam el,az új tulaj nagyon örült a jó kútnak.
A terepviszonyok nem mérvadóak a kút mélységénél.A talajban a víz adó rétegek váltakozó mélységben vannak.
Ne add fel a reményt,dolgoztatni kell a kutat szép lassan.
Ahogy kialakulnak a vízjáratok,egyre több vízed lesz.
Nem összekeverendők az ásott kutak a fúrt kutakkal.Az ásott kutakban eleve lehet 3-4 m3 víz is .Fúrt kutaknál meg ami a viznyerő rétegből
a szűrön keresztül belefolyik a csőbe.Jó ha ez a szűrő cső legalább 4-5 m.
nem ez a kérdés, de hozzátartozik. A közelemben egy szomszéd kutat furatott. Az én nyolcvan éves ásott kutamban elkezdett csökkenni a víz-szint. A szomszéd boldog volt, mert neki volt vize. Kénytelen voltam négy métert mélyíteni, úgy lett két méter vízoszlopom. Aztán elköltöztek, az új lakó nem locsol, azóta hat méter a vízoszlop a kutamban.
Csakis mélykúti búvárszivattyút használok, a membrános tönkrevágja a kút körüli talajt.
Szóval a fúrt kút, ami talajvízből táplálkozik, az bizony nagyon karcsún ad vizet..
Ha véletlenül átfúrnád a vízzáró rétget, az ártézi már bőven adná a vizet... Ez a művelet tilos!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!