Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Családi ház csere önkormányzat...

Családi ház csere önkormányzati lakásra?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy örököltem egy családi házat, 26 éves vagyok és egyedülálló. A szüleim 20+ éve önkormányzati lakásban élnek, 3 évente kell hosszabbítani. A kérdésem, hogy tudunk cserélni, hogy enyém legyen az önkormányzati lakás és a szüleimé a családi ház? Eladni nem tudom annyiér, hogy panelt vegyek magamnak. Családi házban meg nem szeretnék élni. Szüleim viszont igen. Minimálbérre vagyok bejelentve az előnyt jelentene a cserénél? Vagy egyáltalán lehetséges? Még annyi, hogy meglehet oldani, hogy nem 3 évente legyen hosszabbítva a lakás, hanem "örök" szerződés legyen?
2021. okt. 25. 09:09
 1/5 anonim ***** válasza:

Simán el tudod cserélni.

A 3 évenkénti hosszabbítás viszont kizárólag az önkormányzat hatásköre.

2021. okt. 25. 10:03
 2/5 anonim ***** válasza:

A cserének semmi akadálya.

Ha magántulajdont adsz önkormányzatiért - és azt adsz! - akkor nincs hosszabítgatás. Legalábbis a mi önkormányzatunknál (Bpest, Belváros) nincs. Nem tudom, hogy ez mennyire egységes, az illetékes önkormányzatnál kellene pontról pontra letárgyalnod.

2021. okt. 25. 10:54
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek, utolsótól kérdezném, ha jó értem, akkor ha saját tulajdonú házamat elcserélem egy 3 évente hosszabbítgatós önkormányzati lakásra, akkor az a lakás autómatikusan 'átvált' öröklakásra és nem kell bajlódni a hosszabbítgatással?
2021. okt. 25. 14:01
 4/5 anonim ***** válasza:

Öröklakás nem lesz, mert az egy régebben ismert fogalma volt a magántulajdonnak, a tanácsival szemben. Ma már nem értelmezhető, így kikerült a fogalmak közül.

Viszont "örökbérletet" (ennek van egy másik, hivatalos neve, csak nem jut eszembe) kötnek és csökkentett lakbért fizet az ilyen bérlő.

De a helyedben én ÍRÁSBELI(!) tájékoztatást kérnék az aktuális önkormányzat Intézményfelügyeleti Főosztály Lakásosztályától.

2021. okt. 25. 14:17
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszi a választ, igen én is az örökbérletre gondoltam, csak nekem sem jutott eszembe a hivatalos neve.
2021. okt. 25. 15:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!