Szerintetek jó ötlet lenne, ha a kisebb méretű panelházakat befuttatnánk valamilyen zöld növénnyel, pl borostyánnal vagy vadszőlővel? (kép lent)
[link] ,19.0905538,3a,34.2y,61.98h,99.98t/data=!3m6!1e1!3m4!1snefwoK8-nwFoOUH2kQokFw!2e0!7i16384!8i8192
Ez az újpesti ház szerintem sokkal jobban néz ki így, és már egy jó ideje így van, szóval ezek szerint nem károsítja a falakat. AZt nem értem, hogy miért nincs több ilyen ház? Én kifejezetten örülnék, ha a miénket is befuttatnák, de sajnos én 10 emeletesben lakom.
[link] ,19.0905538,3a,34.2y,61.98h,99.98t/data=!3m6!1e1!3m4!1snefwoK8-nwFoOUH2kQokFw!2e0!7i16384!8i8192
Elnézést, a kérdésben a link nem működik, ezt próbáljátok meg.
Nem praktikus, mert megjelenik az élővilág a növényzetben, bogarak, szúnyogok, továbbá mi fog akkor történni, amikor tönkre megy a növény? Ott lesz egy nagy elszáradt valami a falon.
Ki gondozza 15 méter magasan?
Párásodhat is a fal a sűrű ágak, levelek alatt.
"megjelenik az élővilág a növényzetben"
Erre mondjuk pont lenne szükség a városokban. :)
A gond az, hogy ha egyszer valahova ültetsz borostyánt vagy vadszőlőt, utána az egész környéken minden tele lesz vele. Ez egy hátrány.
De amúgy szerintem is jó lenne, mi is akarunk tavasszal venni valami kevésbé agresszív futónövényt a falra.
Nálunk vagy 30 éve van vadszőlővel befutva a 2 szintes (magán)házunk és imádjuk. A házon kívül nem terjed sehova, tavasztól őszig zöld, utána vörös, kifejezetten dekoratív, amellett nyáron hűs van a házban, mert nem melegszenek át a falak.
Egyetlen hátrány, hogy figyelni és karbantartani kell, hogy ne másszon bele az ereszekbe.
Kezelitek valamivel, vagy kibélelt helyre lett ültetve, hogy nem terjed?
Nálunk régen a kert egy pontjára lett ültetve, azóta mindenhol jön fel. :(
A fal tövében nőtt, hogy tudatosan lett e ültetve, vagy magától, azt nem tudom, mert mi már így vettük 20 éve.
Azt viszont tudom anyámnál szerzett tapasztalat alapján (lila akác, trombitafolyondár) hogy az terjedt gyökérről, amit nyírtunk, vagy lecsaptunk. Legutóbb 1 tő lila akác jött fel 6 helyen, amikor levágta, mert keresi az életet.
A szomszedságában viszont a lugasként, autóbeállónak futtatott trombitafolyondár nem terjeszkedik, mert már többszáz métert táplál háborítatlanul a tő és oda kell az erő.
Ebből gondolom, hogyha nálunk is le lenne vágva és nem lenne kiszedve a gyökér, akkor menne égbe-világba, de így nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!