Szerintetek ennek mi a valószínűbb oka? (Mielőtt beleállnék egy szomszédvitába)
Enyhén lejtős telkemen idén eltűnt a fúrt kútból a víz, csak az alján van kis sár.
A kút 20 éves, 6 éve a miénk a telek, de soha nem volt vele ilyen gond.
A szomszédban is volt egy fúrt kút, de idén tavasszal új tulaj lett és valamiért más helyen furatott kutat.
Lehet, olyan, hogy az új kút miatt tűnt el a mi vizünk?
Vagy az idei időjárás miatt?
Több kérdés is felmerül még:
- hivatalosan erről ki ad szakvéleményt?
- ha a szomszéd új kútja a ludas, akkor mit tehetek?
Valószínűleg azért fúratott más helyen a szomszéd kutat, mert a régivel hasonló volt a gondja, mint neked. Nyilván minél többen fúratnak kutat, annál több vízre van szükség, az idén pedig szerintem különösen nagy volt a szárazság és sokkal többet is kellett locsolni.
Nekünk a kútfúró már 10 éve megmondta, hogy egyre mélyebbre kell fúrnia ahhoz, hogy egyáltalán vizet találjon, mert folyamatosan szárad ki a talaj. Amin nem is csodálkozok. Évek óta nincs se eső rendesen, se hó.
Annyit tudok tanácsolni, hogy vesd össze mennyibe kerül a szakvélemény meg a többi herce-hurca a szomszéddal és hivatalokkal, vagy fúratni egy új kutat.
Tényleg lehet az oka az, amit az első válaszoló írt az első mondatban.
Az a víz nem a tiéd, a geológiáról, vízmennyiségről seki sem tehet, és előre nem látható okok miatt elmehet a víz másik irányba. A talajvíz nem állandó. Az, hogy a szomszédod is abból a rétegből vesz vizet, nem a kutad elepadását jelenti.
Nem lenne értelme vitatkoznod, és esélyed sincs semmire. Csak gondolkozz ép ésszel.
A föld alatti vizek nem a kívánságod alapján működnek.
Sajnos én is erre tippeltem elsősorban. Köszönöm!
Elgondolkoztam és igazad van! Köszönöm!
Neked nincs mit mondanom.
Pedig abban igaza van a 3. válaszolónak, hogy a szomszédnak is pont annyi joga van kutat fúratni, mint neked. Szóval semmilyen szinten nem perelhető még akkor se, ha pont miatta történt a dolog. (Kezdjük ott, hogy egyáltalán van-e engedélye a kutadnak...)
Az éppenséggel elképzelhető, hogy a szomszédod egy vízadó réteggel mélyebbre fúratta az új kútját, mint az a réteg, ahonnan a te kutad veszi a vizet, átfúrtak egy vízzáró réteget, és emiatt a felső réteg a nagy szárazság miatt már száraz lett. De ez a kiszáradás enélkül se kizárt, vagyis akkor is elképzelhető, ha ugyanabból a rétegből van a vizetek. Ilyen, mint az idei aszály - nálunk legalábbis - vagy 15 éve volt utoljára. (Valamikor a '90-es évek elején több egymás utáni évben is volt ilyesmi, de mostanában már szerencsére ritka az ennyire komoly esőmentes nyár.) Innen 20 km-re bezzeg mindig esett...
Szóval, ha az időjárás volt a ludas, akkor azért nem érdemes összeveszni a szomszéddal. Ha az ő kútja miatt nincs vized, akkor meg azért - ha az ő kútja engedélyköteles és tervezésköteles -, akkor adott esetben jól megbüntetik ezek elmaradása miatt, de attól neked még nem lesz vized, csak egy mérges szomszédod, aki minden lehetséges alkalommal rád hívja a rendőrséget. Csak akkor nem szól nekik, amikor betörnek hozzád. Viszont ha a te kutad se lett engedélyeztetve, és kellett volna, akkor téged pont annyira fognak megbüntetni, mint őt, függetlenül attól, hogy nincs vized.
Mint mondtam, 6 éve miénk a telek és 20 éves a kút, nem én fúrattam, engedéllyel vagy anélkül.
Ennek ellenére 5 évvel ezelőtt, amikor volt a kútbejelentési mizéria, beballagtam az önkormányzatba és kitöltve 2 papírt bejelentettem a kutat.
Azóta semmi nem történt, de a bejelentésről másolatom van, így nem aggódom a megbüntetésem miatt.
És még az is lehet, hogy eleve engedéllyel készült, csak erről az eladót nem tudjuk megkérdezni, mert az eladás után 2 hónappal meghalt.
Egyébként már a 2-es válaszoló lebeszélt a szomszéddal kapcsolatos dolgokról, így nem fektetek bele pénzt és energiát.
De ettől még egyáltalán nem vagyok meggyőződve róla, hogyha valaki egy pálcikás emberrel - és nem szakemberrel - kerestet vizet és ezzel a szomszédjának milliós kárt okoz, az legalább anyagilag nem vonható felelősségre!
Milliós kárt? Olyan nagy mennyiséget nem szabad kiszívni engedély nélkül.
De mindegy, a lényeg az, hogy ahogy neked van jogod kutat fúratni engedély birtokában a földedre, ugyanúgy a szomszédodnak is van joga kutat fúratni. Ha semmi szabálytalan dolgot nem tett, akkor ha a fúrása következtében nincs víz a te kutadban, az egyedül a te problémád. Arra meg nincs szabályozás, hogy ki szabhatja meg egy kút helyét, varázsvessővel is pont olyan legális.
A visontai külszíni fejtésnél a gödrök körül szivattyúzzák a vizet, hogy a fejtés szárazon legyen. Emiatt évtizedek óta szárazak a környékbeli kutak. Senki egy fillért nem fizet az ott lakóknak, mert senkinek nem állampolgári alapjoga, hogy a kútjában víz legyen. Ha van, akkor van, ha nincs, akkor megszívta.
Eddig majdnem komolyan vettelek,...
“Milliós kárt? Olyan nagy mennyiséget nem szabad kiszívni engedély nélkül.”
...de láthatóan gőzöd nincs a témáról!
(Lepötyögtettem a telefonomon egy hosszú választ, de elszállt. Nincs energiám megismételni, a lényeg ebben is benne van.)
Láthatólag neked nincs gőzöd a témáról, a kérdésből ítélve.
Én mind a kutakhoz, mind a joghoz értek, ha nem is vagyok profi minden vonatkozásban.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!