Mire jó a félszerát (félig fogazott) pengéjű kés? Mitől jobb, vagy rosszabb mint a síma penge?
Kitűnően lehet vele halat skalpolni, (filéről az asztallapon leszedni a bőrt) piskótát keresztbe vágni, kenyeret vágni (ugyanazért amiért a piskótát is) Mindenhez jó ami puha.
Nem csak a kemény kenyérhéj elfűrészelése miatt kell.
#3,
kérlek, fejtsd ki, hogy mire gondoltál, amikor ezt leírtad: "A fogazott él akkor előnyös a túlélő késeknél, ha a vágandó anyag keménysége közel van vagy nagyobb a pengénél." Talán gyémántot akarsz vágni? Annak a keménység bizonyára nagyobb, mint a késé.
Gyémántot hasítják, acél pengével Sztem konzerv vagy hasonlóra gondolt. Olyan agresszívebb hasítást, vágást tesz lehetővé, szívósabb anyagokhoz előnyősebb ( mint a másnapos zsemle),inkább bambuszra gondolnék.
Nagy hátránya a nehezebb élezés, és a nyélhez közeli forgácsolási munkákhoz kevésbé jó ( forgács)
Én is így vagyok vele, a kenyérvágó késtől mindig minden csupa morzsa volt, le is szoktam róla. De egy jó éles, rendszeresen acéllal fent sima élű kés viszi a még langyos puha kenyeret is, mint a vajat, és semmi morzsa.
Nyilván aki életlen késekkel kínlódik, azoknak ez probléma, náluk fűrészelni kell.
Fiatal koromban dolgoztam vágóhídon, láttam, hogy a hentesek csontozás közben a profi késeiket is minden 10 percben legalább egyszer megfenik. Ekkor értettem meg, hogy a kések éle nem örök életre szól, hanem bizony karban kell tartani, nem csak mérgelődni, hogy nem visznek semmit.
Nyilván az összes késgyártó vállalat hülye és ostoba hogy kenyérvágáshoz fogazott kést gyártanak.
Ők mekkora tudatlanok ti meg micsoda géniuszok vagytok akik filézőkéssel és vagy santoku késsel vágják a kenyeret..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!