Mire jó a félszerát (félig fogazott) pengéjű kés? Mitől jobb, vagy rosszabb mint a síma penge?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kitűnően lehet vele halat skalpolni, (filéről az asztallapon leszedni a bőrt) piskótát keresztbe vágni, kenyeret vágni (ugyanazért amiért a piskótát is) Mindenhez jó ami puha.
Nem csak a kemény kenyérhéj elfűrészelése miatt kell.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
#3,
kérlek, fejtsd ki, hogy mire gondoltál, amikor ezt leírtad: "A fogazott él akkor előnyös a túlélő késeknél, ha a vágandó anyag keménysége közel van vagy nagyobb a pengénél." Talán gyémántot akarsz vágni? Annak a keménység bizonyára nagyobb, mint a késé.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Gyémántot hasítják, acél pengével Sztem konzerv vagy hasonlóra gondolt. Olyan agresszívebb hasítást, vágást tesz lehetővé, szívósabb anyagokhoz előnyősebb ( mint a másnapos zsemle),inkább bambuszra gondolnék.
Nagy hátránya a nehezebb élezés, és a nyélhez közeli forgácsolási munkákhoz kevésbé jó ( forgács)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Én is így vagyok vele, a kenyérvágó késtől mindig minden csupa morzsa volt, le is szoktam róla. De egy jó éles, rendszeresen acéllal fent sima élű kés viszi a még langyos puha kenyeret is, mint a vajat, és semmi morzsa.
Nyilván aki életlen késekkel kínlódik, azoknak ez probléma, náluk fűrészelni kell.
Fiatal koromban dolgoztam vágóhídon, láttam, hogy a hentesek csontozás közben a profi késeiket is minden 10 percben legalább egyszer megfenik. Ekkor értettem meg, hogy a kések éle nem örök életre szól, hanem bizony karban kell tartani, nem csak mérgelődni, hogy nem visznek semmit.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Nyilván az összes késgyártó vállalat hülye és ostoba hogy kenyérvágáshoz fogazott kést gyártanak.
Ők mekkora tudatlanok ti meg micsoda géniuszok vagytok akik filézőkéssel és vagy santoku késsel vágják a kenyeret..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!