Szilikát tégla ellenőrzése?
Nagyon tetszik egy szilikát téglabol épült ház.
Olvastam sok negatívumot, pl a sugárzást és a formaldehidet. Állítólag a formaldehidet ha forgalmasabb út mellett van, magába "szivja" nem tudom pontosan hogy fogalmazzam meg.
Van lehetőség ezeket valahol beméretni?
Nem akarok műszert venni, ki foglalkozik ezzel? Neten nem találtam.
Elméletileg a kohósalakból készült blokkok nagyon kicsit jobban sugároznak (mert hiszen természetes sugárzás mindenütt ott van) a hagyományos téglánál de ennek kimutathatlan az egészségügyi kockázata.
Ha nagyon meg akarsz nyugodni, lehet kölcsönözni műszert, de szerintem nem sok értelme van. A friss fenyőfa a fatelepen vagy a sárgarépa lehet jobban sugároz, mint az 50 éves szilikát. Kb. ilyen nagyságrendben gondolkodj.
Amivel viszont tényleg baj szokott lenni az a vizes témák:
- elhanyagolt csőtörésből, ereszcsatornából, gagyi zuhanyzóból fakadó felázások
- alsó vízszigetelés állapota, vagy teljes hiánya.
Tudni illik a téglához képest kicsi a nyomószilárdsága és ha ez az eleve puha anyag nedves lesz, csak tovább romlik a helyzet. Az utólagos ráépítéseket sen tűri túl jól, könnyen túl lehet terhelni.
Pernyét raktak bele nálunk, azért volt szürke a régi gázszilikát.
De vagy 20 éve nem gyártanak ilyent. Azóta rendesen, kvarchomokból csinálják.
Köszönöm szépen a válaszokat.
Mint említettem nagyon tetszik a ház és jó masszív erős kő alapon áll,alul csak pince van tehát emelt az egész ingatlan, vagy hogy is írjam. Remélem így alulról nem lesz gond mert a szilikát magasan kezdődik, de mindenképpen odafigyelek a vizes dolgokra ahogy irtad kedves kettes, köszönöm a tanácsot 🙂
A formaldehiddel igazad van 1-es sajnos sok mindenben van ☹️
Olvasgattam a neten és ott írták a kipufogó gázt persze nem biztos hogy így van. Tudom nem érdemes olvasni mert a neten mindenről hajlamosak csak rosszat írni, aztán csak jól megijedek 🙂
Ez is még a szürke színű lehet akkor szerintem kedves 3-as, a 80-as években épült a ház. 🙂
Az az idős pár arulja akik építették 🙂
Még egyszer köszönöm a válaszokat. Szép estét.
Ja még annyi, hogy hagyom akkor ezt az ellenőrzést és megpróbálok kevesebbet aggódni.
Jól jöttek a hasznos tanácsok, így kicsit megnyugodtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!