Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Csődbe fog menni?

Csődbe fog menni?

Figyelt kérdés
Van egy barátnőm, 21 éves, aki hitelt szeretne felvenni lakásra, de csak 12x890 forintot keres eladói munkával (ezt én sem értem, hogy van). Spórolni nem tud. Amikor kint dolgozott Németben, sokkal több fizetése volt, de azt is hülyeségekre költötte el. Még a vírus előtt úgy ment haza Magyarba, hogy alig volt valami pénze, gondolom azt is elkunyerálta a családja. Van egy barátja, aki szintén ilyen felelőtlen. Vagy a szüleivel lakik, vagy egy munkásszállón van, és játékra költi a pénzét. A többi dologba bele se szeretnék menni, mert én szégyellem magam helyettük. Én Erdélyi vagyok, sajnos nem tudom, hogy ez Magyarországon miként zajlik, de eléggé vad ötletnek tűnik számomra, hogy valaki úgy akar felvenni hitelt, hogy jóformán nyavalyog azért, mert kevés fizetést kap. Így is túlórázik, tönkreteszi magát. Nekem rossz előérzetem van, ami azt súgja, hogy ha nem is megy csődbe, de biztosan belehal ebbe. Ha még felelősségteljes lenne, és ésszerűen spórolna... azt mondanám, nem kell félteni, de ő olyan, hogyha konkrétan meglát egy drágább plüssfigurát, azonnal meg akarja venni. Szerintetek 890 forintos fizetéssel képes lesz majd kifizetnie a hitelt?
2021. jún. 6. 14:28
1 2
 11/15 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Ha hónapról hónapra él gondolom nincs jó pár milla önereje ami kell a hitelhez. Majd az első bank ahova besétál kijózanítja.
2021. jún. 6. 15:27
 12/15 anonim ***** válasza:
34%
Legalább nem nekem kell összetörni a vágyait. " Igazi jó barát vagy. Helyébe én se mondanám meg neked a fizetésemet.
2021. jún. 6. 16:15
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
A hitelintézet alaposan megnézi, hogy a hitelt kérő milyen fedezettel (ingatlan, jövedelem stb.) rendelkezik a hitel visszafizetésére. Olyan nincs, hogy bemegy a bankba, kér 50milió Ft hitelt és azonnal megadják, a kezébe nyomják....
2021. jún. 6. 17:46
 14/15 A kérdező kommentje:
12. Hát de basszus... Te képes lennél a teljesen elszánt barátod szemébe mondani, hogy a hitel nem jó ötlet? Úgyhogy, kb. az egész életét végig szenvedte amiatt, mert soha senki nem támogatta, és konkrétan a saját családja képes tőle elvenni a pénzét? Nem tud másképp elmenni otthonról, mert igaz, segge nem volt leülni tanulni, de attól még egy nagyon jó barátnőm. És tudod mit? Nem érdekel, mit gondolsz. Illetve ettől még nem hagyom, hogy ne racionálisan élje az életét. Utólag megírtam neki: a helyében én biztos, hogy nem vennék fel hitelt. Innentől kezdve azt csinál, amit akar, de legalább nem nekem kell seggbe rúgni, hogy nincs úgymond önerőből megtakarított pénze. Megteszi a bank. Kíváncsi vagyok, te 890-es fizetéssel hogyan vennél fel hitelt, mikor azonkívül kb. egy lyukas garasod sincs.
2021. jún. 6. 22:41
 15/15 anonim ***** válasza:

"Kíváncsi vagyok, te 890-es fizetéssel hogyan vennél fel hitelt, mikor azonkívül kb. egy lyukas garasod sincs."

A hitelnek a törvényi minimum feltétele 20 % önerő, de az ő esetében inkább 30-at nyugodtan számolhatunk. Ez a mai árak melett egy vidéki lakásnál is (nyilván nem a legutolsó borsodi kisvárosban, hanem mondjuk megyeszékhelyen) minimum 3-4 millió forint, és ez nagyon alaphangon.

De még ha a bank "jószívű" és ad 20 %-ra, és a barátnődnek elég egy lepukkant szabolcsi faluban egy romos ház 5 millióért, akkor is 1 millió önerő kell. A 20 % önerő törvényi kötlezettség, ennél kevesebbre ha akarna sem adhat a bank.

2021. jún. 7. 02:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!