Mért van ekkora árkülönbség a digitális heti programozhatóságú termosztátok között?
Érdemes a drágábbat venni? Tud az annyival többet?
Pl egy Computherm Q7-et már 5400Ft-ért meg lehet kapni, míg egy Simenes REV24 20000Ft fölött van akciósan.
Van akkora különbség a két készülék között, mint amannyit az áruk mutat?
Az árkülönbség pl. a megbízhatóságot is tükrözi. Nem mindegy hogy ha télen 3-4 napra elutazol, beállítod hogy tartsa 5 fokon a lakást és 4-ik nap hazaérkezésed előtt fűtsön be rendesen, erre pedig 28 fokon tartja napokig a hőmérsékletet.
Az olcsóbbakban ált. gyakrabban kell elemet is cserélni, bonyolultabb a programozása, ha ellenőrizni akarod hogy mi van beprogramozva nehéz visszanézni...
Biztos, hogy szükséged van programozható termosztátra.
Gyakran előfordul, hogy kb egy hétig nem vagyok itthon. Akkor pedig szerintem felesleges egész héten 20-21 fokra fűteni a lakást. Viszont amikor hazaérek nem szeretnék még órákig fagyoskodni.
Én egyelőre egyedül élek. Szüleim, tesóm csak hétvégente vannak nálam. Így nem kell sok emberhez alkalmazkodnia a termosztátnak.
Elolvastam mindkét fajtának a részletes leírását. Ez alapján olyan nagy különbséget nem látok. De ha a drágább jobb, akkor ezt veszem. Termosztátot azért nem cserélget évente az ember. Legalábbis ami eddig volt mechanikus régi, az már huszonvalahány éve fel van szerelve.
A fő árkülönbséget a szoftver adja, hogy hogy számolja ki a termosztát a felfűtési szakaszt.
A jobb termosztátok figyelik a hőmérséklet emelkedésének ütemét, ezzel csökkentik a túlfűtést.
[link] itt van egy jó leírás erről.
Nekünk ez a beryl van, az előző szintén nem olcsó ermosztáthoz képest kb 10%al csökkentette a fogyasztásunkat.
Ja, igen, olvastam, hogy a Siemens öntanuló és optimalizálja a felfűtést.
De ha jól értem ez csak annyit csinál, hogy előbb bekapcsolja a kazánt, hogy a beállított időpontra már a beállított hőfokot elérje.
De ezt egy másikkal is el lehet érni, csak ki kell tapasztalni hogy mennyi időbe telik, amíg felfűt és fél-egy órával előbbre kell beprogramozni.
Az, hogy ez a drágább termosztát ezt kiszámolja és magának beállítja megér 10-15eFt-ot?!
Illetve még azt csinálja, hogy minden fűtési ciklusnál előbb kapcsol be és előbb ki, hogy minimalizálja a hőlengéseket (alul és túlfűtést). Ez sokat számít? Mérhető ez a gázfogyasztásban?
Néztem már ezt az oldalt. Ezt a termosztátot is. Szerintem iszonyat ronda bumszli szappantartó alakja van. A nagy LCD kijelző helyett meg csak egy kis csík. Ezért nem igazán tetszik.
Van ezen az oldalon egy összehasonlító táblázat, amiben nem éppen a valós adatok szerepelnek a konkurens termékekkel kapcsolatban. Természetesen negatív irányú az eltérés. Csak a Siemens REV 200-ast néztem, de több helyen is más adat van beírva, mint a gyári leírásban. Hogy szándékos, vagy véletlen elírás-e az más kérdés. Nem is ezt akarom itt vitatni.
09:01 vagyok.
A formával nem tudok vitatkozni az valami döbbenetesen ronda.
Az összehasonlítással sem, nem vizsgáltam ennyire mélyen:)
A túlfűtésnél javítanálak egy picit az annyit jelent, hogy
"megtanulja" hogy kb. milyen sebességgel melegszik a helység, és próbálkozik annyival hamarabb kikapcsolni a kazánt, hogy a tehetetlenség okán melegedő levelegő pont elérje a kívánt hőmérsékletet.
A többi termosztát ahogy az előző kedves hozzászóló is írta, annyit csinál hogy amikor eléri a homérséklet a beállítottat kikapcsolja a kazánt.
És amivel több az az hogy érzékenyebb, 0,1 C pontosságú.
A programozása horror, ronda mint a bűn, de tényle bevált.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!