Dunaújvárosból Debrecenbe?
Adódott egy igen jó álláslehetőség a páromnak Debrecenben.
Még soha sem voltunk ott, nem ismerjük a várost csak amit a TV-ben lehet néha látni.
Még nem döntöttük el, hogy elfogadja-e a párom az ajánlatot. El szeretnénk menni személyesen szétnézni, de ebben a vírusos időszakban még a szállodák sincsenek nyitva.
Mi szólhat mellette, és mi szólhat ellene?
Kapok ott adminisztratív állást? A gyerekeket általános iskolába átveszik vajon? Tényleg annyira drága, mint ahogy hallani, olvasni lehet?
Egy 3 szobás panel megfizethető?
Vagy inkább valami szomszédos faluban vegyünk egy olcsó házat?
De melyikben?
Mennyire élhető, fejlődő Debrecen?
Én debreceni vagyok, szeretek itt élni és ha nem muszáj, nem is költöznék el, de azért megvannak ennek a városnak is a nehézségei.
A lakhatás pl. a fizetésekhez képest nagyon drága, sok itt a külföldi diák és sokan itt próbálnak meg boldogulni, mivel vidéken nincs meló, ami nagyon felnyomja az árakat. De szerintem te magad is meg tudod nézni, mennyibe kerül egy lakás/ház Debrecenben és a környékén.
A másik, amit fentebb írtam, hogy nehéz munkahelyet találni, még jobb időkben is, mert mindenki ide igyekszik, a fél megye Debrecenben akár dolgozni, egyszerűen nincs annyi munka, mint ember. Most különösen nehéz, senki nem mer felmondani, mondjuk 2 éve is alig tudtunk a férjemmel normális munkát találni, pedig akkor elvileg még dübörgött a gazdaság, nem volt vírus. Adminisztrációs munkát találni meg kb. lehetetlen, max. ismerősök révén vagy akkor, ha felsőfokon beszélsz németül/angolul és van diplomád, akkor esetleg felvesznek valamelyik SSC-be, bár most ott is leépítések vannak.
Ez az igazság. Iskolákról nem tudok nyilatkozni.
A párom ajánlata szinte visszautasíthatatlan, de én is szeretnék dolgozni, németül jól beszélek. SSC - nem is tudtam, hogy ott is van ilyen.
Sajnos most szembesülünk azzal, hogy milyen keveset tudunk a saját országunk tájairól, városairól.
Fényképeken, videókon nagyon tetszene, de más marketing és más (lehet) a valóság...
Tudom, hogy ez is Magyarország, úgyhogy nagy csodákat nem várhatunk...
Azt is tudom hogy református volt, most meg fideszes, de az nem tudom hogy a gyakorlatban ez mit is jelent?
Köszönöm az eddigi normális, segítőkész válaszokat!
Minden válasz szubjektív élményeken, benyomásokon alapszik!
Ami tény: bármerre mész, mindenütt építkezések vannak. Gyárakat, szállodákat, irodaházakat, színházakat és lakóparkokat építenek.
A Debreceni Egyetem Campusain legalább 6 nagyobb építkezés folyik - függetlenül a várostól.
Talán ebben látszik hogy fideszes város, bár ezt nem nagyon ismerik el: a BMW választotta Debrecent, nem a kormány. És a BMW hozadéka legalább 5-6 újabb gyár... Ami a kormány közvetlen döntése az a Nemzeti Oltóanyaggyár (Vakcinagyár) meg a Velodrom.
Az, hogy régen csak reformátusok lakhatták, az a puritanizmuson látszik - de ez mára igen megfordult...
Van egy jó polgármestere, aki igen népszerű, pedig Fideszes, de - állítólag - ő az egyetlen Fideszes aki nem lop (vagy csak ő a legügyesebb...:)
Igen jó a troli, villamos és buszközlekedés. Egy dunaújvárosinak feltűnően újaknak fognak hatni:)
Iszonyú drága a parkolás! Igen bonyolult a közlekedés, nemárt a helyismeret...
Van állatkert, és az ország egyetlen megmaradt vidámparkja, van 2-3 kisvasútja, gyógyfürdői és gyakorlatilag a műjégpályától a teniszcsarnokokon át minden, amit egy nagyvárostól elvárhatsz!
Szokatlan lesz, hogy nincs Duna - sőt semmilyen folyó - de hozzá lehet szokni! Igaz, árvíz sincs...
Közel van Hajdúszoboszló, ami nyáron nagyon menő, és Hortobágy is, ami viszont - ha megismered - nagyon érdekes és vonzó tud lenni.
Az egész várost félkörívben egy nagy erdőség veszi körül; vannak tavak és jó helyek. Sok iskola van - és nagyon sok külföldi. (nem migráns!:)
Nem tudom hogy mennyire vagytok utazósok, de vagy egy repülőtér, ahonnan 2 óra alatt nem Pesten, hanem Barcelonában, meg Münchenben, Londonban vagy épp Milánóban lehettek - hamarabb mint ha autópályán Dunaújvárosba mennétek...
Jó a közbiztonság.
Viszont nagyon sokat kell dugóban ülni, mert a forgalomszervezés nagyon gyenge. És alapból: Debrecen egy drága város (szó szerint)!
Általánosságban ennyit, de ha valami konkrét kell, akkor kérdezzetek bátran!
Ja: én pl. egyáltalán nem vagyok Fideszes, úgyhogy amit írtam, az nem a Fidesz gazdaságpolitikájának a sikere!
A Financial Times értékelése azért világszerte mérvadó: ezt nem lehet befolyásolni, csak örülni lehet a tényeknek, amiket ők függetlenül mérnek.
Kósa (volt polgármester) ennek fényében akar/szeret tündökölni:
Köszönöm a válaszokat!
Még a lakhatási lehetőségekre tudnátok-e iránymutatást adni?
Hol, merre mennyiért?
Sajnos nagyon vakon tapogatózunk, mert semmilyen személyes tapasztalásunk nincs Debrecennel kapcsolatban, de amint vége a karanténnak, azonnal elmegyünk egy pár napra!
Olyanok véleménye is nagyon érdekelne, akik a közelmúltban vendégek voltak, és érdekelne hogy milyenek voltak a benyomásaik a városról, az emberekről?
Nagyon köszönjük a segítséget!
Debrecennek marha jó a marketingje és a sajtója:
Ne gondolkozzatok, menjetek ha valóban olyan jó helyre hívták a párodat - és te sem fogsz munka nélkül maradni! Sok sikert!
Ha a lakhatási lehetőségekről kérdezel, akkor az elsődleges kérdés, hogy mennyit szánsz a lakhatásra, és milyen igényeitek vannak?
Addig csak ötletelés lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!