Hogyan lehetne leszoktatni a környékbeli lakosokat hogy ne a mi kukánkba dobják a szemetüket?
Egy lakótelepen lakunk. 5 tömb, mindegyikben 6*3 lakás, tehát összesen 90 lakás van. 4 darab zöld vegyes kukánk van, amit heti egyszer ürítenek a kukások. Annak ellenére, hogy a lakások több mint fele nyaraló, a kukák az ürítés utáni 3. nap szinte tele vannak. A használók jó fele autóval jön, és a csomagtartóból dobja bele a szemetét. Ezeknek az embereknek nagy része nem itt lakik, hanem a környéken a nyaralójában, csak ide hordja a szemetét mert nem akar fizetni a szemétszállításért. 15 éve lakunk itt, régen többen laktak állandó jelleggel a lakótelepen, és 2 nagy kuka is elég volt. Most meg 4 is megtelik 3 nap alatt. Úgy 1 éve kezdődött ez, szerintem a Covid menekültek lepték el a környékbeli nyaralókat. (A lakótelepet nem annyira, a lakók 1/3 még mindig ritkán van itt.)
Mit lehetne tenni hogy rávegyünk pár tucat embert a környéken hogy fizessen a szemétszállításért és a saját kukájába dobja a szemetét? A kukák elkerítése vagy lezárása nem jó opció, akkor is ugyanígy idehozzák csak mellédobják, amit természetesen a kukások nem fognak összeszedni, szóval a lakóknak kell. Ilyen már most is van, ha tele van és nem tudja beledobni simán mellérakják (nem a lakók), ami szépen ott is marad a földön, amíg egy lakó bele nem dobja a kukába, ha tudja.
Nem egészen értem az 5 tömbnek van összesen 4 kukája? Vagy tömbönként van 4 kuka? Bár szinte mindegy is, én mindenképpen keveslem, nyaralóktól függetlenül, de ti tudjátok.
Nos, nálunk csak szemétszállítási napokon vannak kitéve a kukák, addig a lezárt ház területén vannak.
Biztos nálatok is lenne lehetőség, mert hihetetlennek tartom, hogy úgy terveznek házat, hogy a közterületen bűzölögnek egy hétig a tömb kukái (nyáron 50 fokban!)
Pedig csak a zárt terület lesz a megoldás, illetve a közös képviselő utána járhatna, hogy nincs-e bekamerázási lehetőség, ha nem lehet annyira elszigetelten tartani. Ennek szigorú szabályai vannak. Már egy kamu kamera is elriasztó lehetne akár.
Ezen felül nem megoldható, hogy ezek a kukák ne egymás mellett legyenek, hanem mondjuk lépcsőházanként egy-egy? Úgy mégsem olyan csábító "hulladéksziget" feeling.
Amióta Pest megyében élek, két lakásban éltem. Az egyik egy 4 emeletes panel volt. A földszinten volt egy hulladéktároló, ami csak a lépcsőházból volt megközelíthető kulcs nélkül. Ha valaki mellépakolta a szemetet, akkor az lakó volt. (Ne legyenek hiú ábrándjaid, az ott lakók is simán leteszik mellé, ha nem fér bele...)
Hátránya, hogyha a lépcsőház felé nem csukták az ajtót, akkor büdös volt a lépcsőházban, ez nem túl komfortos érzés és gondoskodni kellett a rágcsáló irtásról rendszeresen.
Ahol most élünk, ott a kerítés mentén van egy saját kapuval rendelkező betonplacc két 1100 literes kukával. A placc belső felén tartjuk a kukákat, hogy az utcai oldalról ne lehessen benyúlni. Megjegyzem itt is simán melléteszik a lakók a szemetet, ha nem fér... (pl. ünnepnap miatt nincs meg a heti két ürítés.) Vagyis annak ellenére is van mellette rendszeresen hulladék, hogy az utcáról nem tudják megközelíteni.
A korábbi lakásunknál a szelektív hulladék tárolót pont azért duplázták meg a közeli nagy parkolóban, mert boldog-boldogtalan oda hordta a szemét akár messzebbről is. Úgy tudom mostmár a felszámolásán is gondolkodnak, de egyelőre még inkább igyekeznek a hulladékkezelővel egyezkedni.
Összesen van 4 kuka. Ezek a nagy zöld kukák. Nem tudom hány literesek, úgy 1000-2000 körül. Lakásonként asszem 60 literre jön ki. Ennyinek elégnek kellene lennie, ha senki más nem hordaná ide a szemetét.
Pedig de, úgy tervezték. Nincs semmi elzárt terület, a járdától 5 méterre vannak a tömbök, tehát éppen be lehet állni a garázs elé úgy hogy ne lógjon ki az autó. (De vannak hátul is garázsok, ahol murvás rész van.) A tömbök között füves, fás területek vannak, kivéve 2 tömb között, mivel azok közelebb vannak egymáshoz és murvás rész van. Nincs külön helye a kukáknak, mármint van, az út mellett vannak közvetlen, és a járda megkerüli őket. Ezen kívül van 1 üveges és 1 műanyagos kuka, de az bent van az egyik tömb mögötti parkolóban, ahova művészet betolatnia a kukásautónak, már csak azért is mert szűk nagyon a bejáró és tele van autókkal általában. Azokat csak havonta viszik kb.. Szóval elzárt területre nincs esély, sehol sincs hozzá elég hely.
Megtévesztő, hogy kukát írtál!
Amik nálatok vannak, azok szemetes konténerek.
Hát azokat bizony nem lehet elzárni, legfeljebb lezárni, de akkor meg mellé fogják tenni.
Passz!
Ültessetek oda váltásban 1-1 nyugdíjast, aki elzavarja a nem ott lakókat, aztán majd elszoknak onnan!:)
Én erre a megoldásra gondoltam, ilyet sok paneltömbnél alkalmaznak és nincs sokkal nagyobb helyigénye, mint jelenleg. Körbe lehet aggatni feliratokkal, hogy ne helyezzenek el közterületen szemetet.
A hülyeségtől mondjuk nem véd meg, az tény.
Kukát írtam, mert nálunk így hívják. Konténer az amit lehet rendelni építkezésekhez, az a több köbméteres fém.
Jó ötlet :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!