Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hogyan lehetne leszoktatni a...

Hogyan lehetne leszoktatni a környékbeli lakosokat hogy ne a mi kukánkba dobják a szemetüket?

Figyelt kérdés

Egy lakótelepen lakunk. 5 tömb, mindegyikben 6*3 lakás, tehát összesen 90 lakás van. 4 darab zöld vegyes kukánk van, amit heti egyszer ürítenek a kukások. Annak ellenére, hogy a lakások több mint fele nyaraló, a kukák az ürítés utáni 3. nap szinte tele vannak. A használók jó fele autóval jön, és a csomagtartóból dobja bele a szemetét. Ezeknek az embereknek nagy része nem itt lakik, hanem a környéken a nyaralójában, csak ide hordja a szemetét mert nem akar fizetni a szemétszállításért. 15 éve lakunk itt, régen többen laktak állandó jelleggel a lakótelepen, és 2 nagy kuka is elég volt. Most meg 4 is megtelik 3 nap alatt. Úgy 1 éve kezdődött ez, szerintem a Covid menekültek lepték el a környékbeli nyaralókat. (A lakótelepet nem annyira, a lakók 1/3 még mindig ritkán van itt.)

Mit lehetne tenni hogy rávegyünk pár tucat embert a környéken hogy fizessen a szemétszállításért és a saját kukájába dobja a szemetét? A kukák elkerítése vagy lezárása nem jó opció, akkor is ugyanígy idehozzák csak mellédobják, amit természetesen a kukások nem fognak összeszedni, szóval a lakóknak kell. Ilyen már most is van, ha tele van és nem tudja beledobni simán mellérakják (nem a lakók), ami szépen ott is marad a földön, amíg egy lakó bele nem dobja a kukába, ha tudja.

2021. márc. 8. 08:28
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem egészen értem az 5 tömbnek van összesen 4 kukája? Vagy tömbönként van 4 kuka? Bár szinte mindegy is, én mindenképpen keveslem, nyaralóktól függetlenül, de ti tudjátok.

Nos, nálunk csak szemétszállítási napokon vannak kitéve a kukák, addig a lezárt ház területén vannak.

Biztos nálatok is lenne lehetőség, mert hihetetlennek tartom, hogy úgy terveznek házat, hogy a közterületen bűzölögnek egy hétig a tömb kukái (nyáron 50 fokban!)

2021. márc. 8. 08:43
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
10 lakásos a házunk és 4 szelektív kukánk van, ami minden héten megtelik. Pedig nincsenek nyaralók.
2021. márc. 8. 08:55
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Pedig csak a zárt terület lesz a megoldás, illetve a közös képviselő utána járhatna, hogy nincs-e bekamerázási lehetőség, ha nem lehet annyira elszigetelten tartani. Ennek szigorú szabályai vannak. Már egy kamu kamera is elriasztó lehetne akár.

Ezen felül nem megoldható, hogy ezek a kukák ne egymás mellett legyenek, hanem mondjuk lépcsőházanként egy-egy? Úgy mégsem olyan csábító "hulladéksziget" feeling.

Amióta Pest megyében élek, két lakásban éltem. Az egyik egy 4 emeletes panel volt. A földszinten volt egy hulladéktároló, ami csak a lépcsőházból volt megközelíthető kulcs nélkül. Ha valaki mellépakolta a szemetet, akkor az lakó volt. (Ne legyenek hiú ábrándjaid, az ott lakók is simán leteszik mellé, ha nem fér bele...)

Hátránya, hogyha a lépcsőház felé nem csukták az ajtót, akkor büdös volt a lépcsőházban, ez nem túl komfortos érzés és gondoskodni kellett a rágcsáló irtásról rendszeresen.

Ahol most élünk, ott a kerítés mentén van egy saját kapuval rendelkező betonplacc két 1100 literes kukával. A placc belső felén tartjuk a kukákat, hogy az utcai oldalról ne lehessen benyúlni. Megjegyzem itt is simán melléteszik a lakók a szemetet, ha nem fér... (pl. ünnepnap miatt nincs meg a heti két ürítés.) Vagyis annak ellenére is van mellette rendszeresen hulladék, hogy az utcáról nem tudják megközelíteni.

A korábbi lakásunknál a szelektív hulladék tárolót pont azért duplázták meg a közeli nagy parkolóban, mert boldog-boldogtalan oda hordta a szemét akár messzebbről is. Úgy tudom mostmár a felszámolásán is gondolkodnak, de egyelőre még inkább igyekeznek a hulladékkezelővel egyezkedni.

2021. márc. 8. 09:52
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
A mi környékünkön is kapun belül van a kuka, a szemétszállítás előtt kiviszi a gondnok (van ahol ezért a kukásnak fizetnek), utána meg behúzza.
2021. márc. 8. 10:55
 5/10 A kérdező kommentje:

Összesen van 4 kuka. Ezek a nagy zöld kukák. Nem tudom hány literesek, úgy 1000-2000 körül. Lakásonként asszem 60 literre jön ki. Ennyinek elégnek kellene lennie, ha senki más nem hordaná ide a szemetét.

Pedig de, úgy tervezték. Nincs semmi elzárt terület, a járdától 5 méterre vannak a tömbök, tehát éppen be lehet állni a garázs elé úgy hogy ne lógjon ki az autó. (De vannak hátul is garázsok, ahol murvás rész van.) A tömbök között füves, fás területek vannak, kivéve 2 tömb között, mivel azok közelebb vannak egymáshoz és murvás rész van. Nincs külön helye a kukáknak, mármint van, az út mellett vannak közvetlen, és a járda megkerüli őket. Ezen kívül van 1 üveges és 1 műanyagos kuka, de az bent van az egyik tömb mögötti parkolóban, ahova művészet betolatnia a kukásautónak, már csak azért is mert szűk nagyon a bejáró és tele van autókkal általában. Azokat csak havonta viszik kb.. Szóval elzárt területre nincs esély, sehol sincs hozzá elég hely.

2021. márc. 8. 12:51
 6/10 anonim ***** válasza:
50%

Megtévesztő, hogy kukát írtál!

Amik nálatok vannak, azok szemetes konténerek.

Hát azokat bizony nem lehet elzárni, legfeljebb lezárni, de akkor meg mellé fogják tenni.

Passz!

Ültessetek oda váltásban 1-1 nyugdíjast, aki elzavarja a nem ott lakókat, aztán majd elszoknak onnan!:)

2021. márc. 8. 13:11
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Én erre a megoldásra gondoltam, ilyet sok paneltömbnél alkalmaznak és nincs sokkal nagyobb helyigénye, mint jelenleg. Körbe lehet aggatni feliratokkal, hogy ne helyezzenek el közterületen szemetet.

A hülyeségtől mondjuk nem véd meg, az tény.

2021. márc. 8. 13:23
 8/10 A kérdező kommentje:

Kukát írtam, mert nálunk így hívják. Konténer az amit lehet rendelni építkezésekhez, az a több köbméteres fém.

Jó ötlet :D

2021. márc. 8. 13:24
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Az építkezési sittelszállító is konténer, de ez a szemetes konténer:

[link]

vagy

[link]

Nincs baj azzal amit írtál, csak így aztán másra asszociáltunk és erőltettük, hogy zárjátok el a házban.

2021. márc. 8. 13:32
 10/10 anonim ***** válasza:
Amíg társasban laktam, nálunk ez jól meg volt oldva. Kulccsal volt nyitható a kuka. Így csak azok tudtak bele szemetet dobni, akik a házban laktak és volt kulcsuk hozzá.
2021. márc. 8. 13:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!