Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mitől tud megfordulni a huzat...

Csicsu53 kérdése:

Mitől tud megfordulni a huzat a kéményben?

Figyelt kérdés
Pár napja azt vettem észre, hogy a kazánom füstcsöve (ami a lakáson belül van a kémény nyílásig)egy merő víz. Megérintem, hát jég hideg. Közben a kazán üzemelt. Kinyitottam a kémény tisztító ajtaját és azt éreztem, hogy ömlik be a hideg. Gyufával ellenőriztem és befele a lakásba fújta a lángot. A huzat megfordult. Létezik ilyen? Szerintetek van köze ennek a mostani mínuszokhoz? Bejöhet a szénmonoxid? Van szénmonoxid érzékelőm, jól is működik. Idáig még nem jelzett.

2021. febr. 15. 10:29
 1/5 anonim ***** válasza:
56%

hát igen..ezt nevezik harmatpontnak, aminek a kéményen kívül kell lennie.

Hogy mitől "fordul" meg? Nem intenzív az égés, és az induló huzat, a nehezebb hideg levegő visszaáramlik..

Ügyesen rá kell beszélni, hogy intenzíven áramoljon a kémény teteje felé.(nem árt ha nem hűl ki a kémény)

Ez nem játék(mi erre a szitura majdnem rámentünk éjjel, alvás közben) na akkor csináltam egy huzatnövelőt(kis ventillátor,stb)..

2021. febr. 15. 10:42
 2/5 anonim ***** válasza:

Gázkazán, vagy vegyes? Nem derült ki.

Gáznál teljesen normális jelenség, hogy a kéményben kondenzálódik némi víz. Hideg időben mint mostanság van ez fokozottan jelentkezik. Nem véletlenül kötelező bélelni az ilyen kéményeket, különben eláztatják a környéküket és a kémény is tönkremegy.

Vegyestüzelésű kazánnál a hideg kémény az alacsony intenzitású égés miatt van. A kevés a füstgáz nem melegíti harmatpont fölé a kémény belsejét, ahogy írták.

Túlságosan lefojtják az égést, de néha előfordul az is (bár ennek inkább a fordítottja jellemző), hogy nagy átmérőjűrő kéményre egy pici kandallót tesznek, ami eleve fel sem tudja átmelegíteni a kéményfalat, főleg hidegben és napi pár órás tüzeléssel.

További gyakori ok a vizes fa. Ősszel vásárolt fának 30% a víztartalma, tehát mázsánként 30 liter víz forr el a fából. Ez a kéményen át távozik, ott pedig szépen kondenzál ha fennáll az előbb leírt állapot.

Hideg kéménynek ráadásul huzata sincs, igen sajnos ilyenkor CO veszély is fennállhat, főleg szeles időben.

2021. febr. 15. 16:12
 3/5 anonim ***** válasza:
A ventilátor nem megoldás a huzatproblémára. Nem tudom ki hogy van vele, de én nem bíznám az életemet se az áramszolgáltatóra (áramszünet) sem arra a gagyi csapágyra, amit a legtöbb ventilátorba tesznek Kínában.
2021. febr. 15. 16:14
 4/5 A kérdező kommentje:
Elnézést. Nem voltam kellően alapos. Gázkazánról van szó (C12 HE) és a kémény bélelve van.
2021. febr. 15. 18:45
 5/5 anonim ***** válasza:
79%

Milyen nyílászárók vannak? Tud bejönni levegő ahelyett, ami eltávozik a kéményen?

A CO-mérgezések elég nagy része attól van, hogy beraknak műanyag ablakot, szellőzőt meg nem. Emiatt nincs kellő huzat, a gáz egy része csak félig tud elégni (CO), és még ez se tud felemelkedni a kéményig, mert mégse horpadhat össze a ház a vákuumtól. Ehelyett hol felfelé megy egy kicsit a füst, hol lefelé. Hol befelé szívja a kazán a szobalevegőt, hol kifelé enged egy kicsit. Ha úgy jön össze, akkor sikerül a mérgezés.

2021. febr. 15. 19:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!