Érdemes-e faházat építtetni?
Igazából egyikkel sincs semmi gond, ha a megfelelő emberek a megfelelő technológiával a megfelelő anyagból csinálják!
Nem teljesen a mi klímánkra találták ki őket, nem túl értékálló és, hogy 50 év múlva állnak-e még, ki tudja? A baj az, hogy nagyon sok a hozzá nem értő link szaki, erre vigyázzatok! Mutasson az ember referenciát, amiben laknak pár éve és beszéljetek a lakókkal. Ha favázas könnyűszerkezetes házra gondoltok, talán az a legolcsóbb, azt már sokan csinálják, ha rönk- vagy gerendaházra, ahhoz jó anyag, nagy tudás kell. Felénk (szeged) sokszor romániai mesterek építik ezeket, értenek hozzá, van, hogy a fát is ők hozzák. Ezekkel csak az a baj, hogy a fát kezelni kell és jóval drágább a fát festeni, pácolni, lakkozni, mint falat festeni, s sajnos sűrűbben is kell!
Én személy szerint azt mondanám, hogy építs tégla házat, szigeteld le jól, és egy-egy falat, blokkot házrészt fával burkolj, ne az unott sárga putz-cal!
Gerendaházzal az a baj, hogy a fa zsugorodik, így idővel rések lesznek. Ez a probléma ha jól tudom csak a finn rendszerben megoldott utánállítással.
Hőszigetelésre azt mondanám hogy tud annyit, tudja a követelményt a fa ház is, de pl egy passzív ház 20-30cm hőszigeteléssel jóval többet tud.
Mivel nálunk nem ismert, elég rossz a renoméja a köztudatban, így kicsi az eladhatósága. Az építészeti megformálás lehetőségei is jóval kevesebbek.
Költségben nem olcsóbb egy rendes téglaháznál, nyári klimatizálást meg el kellene felejteni, nem a klíma a jövő. A fa is kihül télen, ami nincs hőszigetelve ugyanúgy kivezeti a meleget.
Én rendes házat ajánlanék, akár passzívház kivitelben is.
egy építészmérnök hallgató
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!