Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Tényleg álom marad sok dolgozó...

Tényleg álom marad sok dolgozó fiatalnak, hogy külön költözzön a szüleitől?

Figyelt kérdés

2021. jan. 25. 13:40
 1/6 anonim ***** válasza:
96%
Mint mindig.
2021. jan. 25. 13:43
 2/6 anonim ***** válasza:
85%
Nem, csak lejebb kell adni az igenyeket, nem kell rogton 30-40 millios hazakat nezegetni. Ha valaki annyira külön akar költözni, megoldja.
2021. jan. 25. 13:58
 3/6 anonim ***** válasza:
69%

Dehogy marad álom.

Ha 0-ról indulsz, mint legtöbben indultunk, akkor alberletben kell kezdeni, ha nem keresel olyan sokat akkor csak szobát bérelsz, vagy ismerősökkel közösen lakást.

2021. jan. 25. 16:24
 4/6 anonim válasza:
42%

Ez egy marhaság. Dehogy marad álom. Mondom nálam hogy nézett ki a dolog:

Elvégeztem egy középiskolát, lett érettségim, rá egy évre szakmám (erősáramú elektrotechnikus). Nem technikusként dolgozom, amivel nettó 300k-t lehetne hazavinni egyébként, hanem sajnos csak villanyszerelőként, ami nettó 250k körül van. Ezt úgy hogy van egy hétfőtől péntekig, napi 8 órás munkám 8-tól, nem agyba-főbe 3 műszak, meg 12 órázás, semmi maszekot nem csinálok (pedig undorítóan drágán lehetne).

Oké hogy nem kezdő fizetésnek kapod ha pályakezdő vagy, de mondjuk ledolgozol 1-3 évet, és lesz ilyen fizud. Na már most ha otthon élsz szüleiddel, ez annyit jelent hogy 4 hónap alatt van 1 millió forintod. 1 év alatt 3 millió forintod. 5 év alatt 15 millió forintod. Ha mondjuk közben azért veszel ezt azt, mert hát hobbid csak van, esetleg autót veszel 1 millió körül, azt fenntartod, meg hát nem teljesen a szüleidből élsz hanem azért besegítesz számlákba, mondjuk újítasz magadnak egy konzolt vagy tévét, ez alatt az 5 év alatt mondjuk legyen 12 milliód 15 millió helyett.

Ezen a ponton 24-25 éves vagy 12 millió forinttal a zsebedben. Ha elköltözöl otthonról e tájban, és esetleg párod hasonlóan keres és gondolkodik (spórol) és hasonló korban van, hasonló utat járt be, legrosszabb esetben is nettó 107k-t keres (abszolút minimum bér, mindenféle képzettség nélkül) de mi számoljunk 140k-val ami a minimum szakmai bér (nettó). 1 hónap 140k, az 1 évben 1.7 millió, 5 évben 8,5 millió forint. Mondjuk azt hogy ebből elköltött kettőt arra hogy él, hobbija van, 6,5 millió forint.

Kettőtöknek összesen van 6,5 + 12 millió forintja, 18,5 millió forint ~25 éves korra. Ebben nincs benne az hogy a család esetleg támogatja a fiatal párt kétoldalról, nincs benne amit az Orbán kormány be fog vezetni hogy 25 éves korig teljes személyi jövedelem adó mentességet élveztek (én 28 vagyok, és rohadtul örülnék neki ha 19-25 éves korombkoraan kapott fizum 15%-al magasabb lenne), szóval számolhatunk nyugodtan kb. 20 millió forinttal. Ebből egy Győr szintű frekventált, fejlett városban kapsz egy másfél szobás, amerikai konyhás lakást.

Ha nem akarsz lakást venni, akkor is (saját példát mondok) 250k+190k keresettel pároddal simán kijössz úgy hogy 110k lakbér, +30k rezsi, +60k kaja mondjuk (feltéve hogy nem kaptok SZÉP kártyát mely esetben a 60k kaja inkább 20k, a többit kész kaják rendelésével megoldod, és így is lehet egészséges, finom, és akkora adagokat rendelni 2000Ft-ból hogy 2-3 alkalommal ülök le elé mire elfogy). Ha egyedül élnék, ebből a fizetésből még akkor is maradna 50.000Ft-om havi szinten, tehát effektíve ha akarok, itt is maradhatnék bérlőként. De mivel nem akarok bérlő lenni életem végéig és más zsebét tömni, ezért a következő a cél, a terv:

Összerakjuk amink van, ez esetünkben mondjuk ~15 millió Ft lesz. Ezt meg lehet toldani egy CSOK-al ha szeretnétek gyereket, és/vagy külföldi munkával. A határon túlon, csak az én szakmám keres mondjuk havi 750k-1 millió körül (németeknél a villanyszerelő átlagbér 15 euró, az olyan 5400Ft ÓRÁNKÉNT!). A megélhetés is persze sokkal drágább odakint, szóval mondjuk azt hogy elmegy 300k a havi megélhetésre, lakbérre. Az irreálisan alacsony 750k-val számolva még mindig van havi 350k megtakarításod. Az 1 év alatt 4.200.000Ft, 5 év alatt 21 millió forint (és ez csak a tiéd, ha párod is keres mondjuk csak fele ennyit, akkor már 30 milliónál jártok). Hazajöttök, van ~30 millió a zsebetekben, ~15 millió hazai megtakarításotok (amit addig lehet a bankban hagyni kamatozni amíg kint vagytok, elindulni sokan semmivel mennek, ha te viszel 1-2 milliót a biztonság kedvéért még mindig leköthetsz 10-et kb), ez 45 millió Ft eddig, CSOK és a tucatféle családalapítási támogatás nélkül, amiket ha mind nem vesztek igénybe ebből a pénzből akkor is egy gyönyörű, nem villa méretű de nagy családi házat lehet venni a nagyvárosi résztől kb. 10 perc autóútra lévő külső területeken, zsír új építésűt.

2021. jan. 29. 13:24
 5/6 anonim ***** válasza:

Ha egy pár tagjai csak fejenként nettó 200 ezer forintot keresnek átlagban, mondjuk mindketten kereken 200-at, vagy egyikük 150-et, másikuk 250-et, a kettő összesen akkor is 400. Ha 150 is az albérlet, marad 250. Az azért nem tragikusan kevés.

Sajnos a hagyományos hivatásokban (vagy hogy mondjam), pedagógus, óvodapedagógus, rendőr stb keresnek keveset, ami NAGYON szomorú.

Vagy ha valaki beleragad a tanult tehetetlenségbe és beéri valami takarító, árufeltöltő, kasszás, operátori, adatmásoló melóval - pedig ennél mindenki többre hivatott!!! Mindenki!!!

Tehát nagyobb az esélye annak, hogy a kettő fizetés együtt több, mint 500 ezer forint.

Amíg a szüleikkel laknak, mert mondjuk egyedülállóak, most kezdtek dolgozni, addig baromi könnyű spórolni. Úgy is, ha korrekt akar lenni, kajába, rezsibe beszáll.

Én egyetem alatt (bejárósként) tudtam rengeteget spórolni, tehát tapasztaltam. Tudom, fizikailag nem lehet mindenki bejárós, csak a tapasztalatomat írom le!!

Tudom, sokféle sors, szcenárió van, tudom, hogy gusztustalanul drágák az albérletek, lakások, házak, de nem lehetetlen a különköltözés...

2021. jan. 29. 15:01
 6/6 anonim ***** válasza:
47%

Igen az marad.

Álom álom édes álom, albérletbe viszem a párom. 😥😢😭

2021. jan. 30. 20:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!