Lesz érezhető változás ablakcsere után?
Arra figyelj, hogy ezek az ablakok már 99%-ban légszigeteltek. Ha nem hőszigetelt a ház, akkor nagy eséllyel penészedni fognak a falak. Ugyanis semmilyen légmozgást nem fog átengedni magán, így a pára nagy része megreked az épületben, és a hőhidas részeken lecsapódva beindul a penészedés.
Nálam az első évben ablak csere után még nem volt pénz szigetelésre, egy telet hőszigetelés nélkül húztunk le.
Konkrétan az egész észak-nyugati oldal szó szerint rohadt a penésztől télen. Pedig rendszeresen szellőztettünk, de így is csorgott a vízpára a hideg falakon.
Nekem a nyílászárós javasolta, hogy próbáljuk megmenteni az eredeti fa tokokat, mivel a fa "lélegzik", a műanyag nem. 2 ablakot kellett cseréltetnem műanyagra, a többi jó állapotú keretbe a 2 rétegűek helyébe sikerült 3 rétegűt berakatni. Egyik teraszajtó zsanérjai -hatalmas üvegtáblák- nem túl jól bírták a nagyobb terhelést, de sikerült ezt is megoldani.
Elég költségcsökkentő volt ez a megoldás.
Szóval.
Azóta jelentősen csökkent a gázszámlám, és jobb a hőérzet a lakásban -állandó 22-23 fok.
Ha belengedeznek a vastag függönyök, akkor nem jó a nyílászárók szigetelése. Én végig ellenőriztem a nyílászárokat pillanathőmérővel. Ahol hibát találtam, javítottam a szigetelésen. P.: a bejárati ajtó alatt. Oda egy vastag ipari szigetelőt ragasztottam.
Szóval nálam meg sem rezdülneka tül függönyök.
Mindenképpen megéri műanyag ablakra cserélni szerintem. Nekem 3 rétegű van, nagyon szeretem, jól szigetel. (Persze hidegnek hideg a felülete, ha hozzáérek, de ez normális.)
A szellőztetés bizonyos helyiségekben fontos, pl. gázkazán meg ahol teregetsz. Ezekben a helyiségekben el lehet rajta gondolkodni, hogy meghagyod a régi ablakot, mert így is úgy is kell őket szellőztetni. Azért berakni egy műanyagot, hogy utána tegyél rá egy lyukat (szellőztető), hát, kicsit pénzkidobásnak érzem. Persze kívülről jól néz ki, hogy egységes a ház, ha ez neked szempont.
Gázzal nem szabad kockáztatni, kell a szellőzés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!