Mit tehetnék a darazsakkal?
Azt vettem észre a napokban hogy folyton egy-egy darázs vándorol be a házba. Nem tudtam pontosan honnan mert van szúnyogháló az ablakokon.
Aztán egyre jobban kezdtem gyanakodni hogy arra hogy befúrják magukat valahol ugyanis régebbi hátunk van.
Most gyakorlatilag egyre rosszabb a helyzet mert bebizonyosodott hogy fentről jönnek át,ugyanis rágják a hungarocell plafonburkolót.
Mit tegyek? Van valami ötlet hogy lehetne őket kiűzni.
Egyre durvább a helyzet és félek hogy bejut több és tönkreteszik a szép plafont.
Lehet kapni üzletekben darázsirtó sprayt. Be kell fújni a lyukba, amit a Te esetedben így javasolok:
1). Menj fel a padlásra nap közben és figyeld meg, hol van a fészkük. Ne félj tőlük, nem bántanak. Ha valamelyik az arcod előtt elkezd röpködni, maradj mozdulatlan, elröpül, csak röpköd előtted, mint minden más előtt. . Ha megtalálod a fészket, HŰVÖS ESTE V. ÉJSZAKA menj oda és fújjad le a fészküket. Ezt bizonyára lámpával teszed, hogy láss. Befújás után ne fuss, hanem gyors léptekkel távozz, a lámpát MESSZE TARTVA MAGADTÓL.
2). Másnap is nézd meg a fészket, hogy járnak-e még a maradék állományból, vagy mind elpusztultak.
3). Ha kell, ismételd meg. Ne félj, éjjel nyugalomban vannak, főleg, ha már hűvösebbek az éjszakák.
4). Figyeld meg azt is, ha a tető alatt gerendák, lécek oldalán, nem találod a fészküket. Ekkor alighanem a padlásba fészkelték be magukat. Ezt a lyukat jegyezd meg, hogy éjszaka ugyanazt elvégezzed, amit fentebb írtam.
5). Ha megteheted, tömd be azonnal a lyukukat egy ronggyal vagy bármivel.
6). MIELŐTT ÍGY BEFÚJNÁL A LYUKBA, a szoba mennyezetén levő réseket tömd be (ragaszd le), nehogy a lakásba menekülhessenek. Ha éreznétek (nem valószínű, hiszen a lyuk be van tömve) a spray illatát, akkor szellőztessetek ki. Olvasd el a flakonon a biztonsági eljárás szövegét.
7). FONTOS, HOGY HA KÖRÜLÖTTED RÖPKÖD VAGY RÖPKÖDNEK, NEHOGY HADONÁSSZ, mert biztos, hogy megtámadnak!!! Tarts ki mozdulatlanul, amíg el nem röpülnek.
8). Ha van méhész ismerősöd, kérj tőle védőmaszkot.
9). Ha ehhez nincs bátorságod, mert félsz tőlük, akkor hívj szakembert.
Én ezt így szoktam alkalmazni, függve a helyzettől, mert eltérések is adódhatnak a fészkük helyét illetően. A mennyezet leragasztás pl. cellux-szal csak részmegoldás, mert átrágják magukat rajta, esetleg páran hozzáragadnak, de ez nem végleges megoldás lenne.
Sok sikert!
Köszi a gyors választ!
Igazából nagyon félek tőlük mert hatalmasak és nem tudom hogy allergiás vagyok-e.
Úgyhogy majd a családból valaki segítségét fogom kérni.
De mai nap folyamán reggelről már 6 bejutott a házba 😒
Félelmetesek, de ha nem bántod őket, akkor ők csak ismerkedés (mézlegelő keresése) miatt röpködnek körülötted (más eset, ha döglesztő melegben, nappal, mész közéjük, mert akkor kegyetlen agresszívak tudnak lenni).
A spray-ezés után kicsit megbolydulnak, de mire észhez kapnak és repülni tudnak, Te már messze járnál. Ha éjjel megy valaki fel a padlásra, akkor a világító lámpát (hogy láss oda- és visszajönni), valaki tarthatja a kezében, de ne az arca előtt, hanem oldalt, nyújtott karral. Mihelyt biztonságos helyre értek, oltsa el a fényt.
Ne félj!
Nálunk is ez volt, jöttek befelé, de akkor már egy 0,5x0,7 MÉTER nagyságú fészek volt a cserepek alatt, kb mint egy lepedő tele darázzsal, illetve tőlük kb fél méterre mégeggy fészek az kb mint 2 lapostányér az félig meddig leért, és ahol leért ott fúrtak be, meg volt egy kazal tenyeres- 2 tenyeres fészek.
Én kenőolajspray-t szórtam rájuk, a fészkeket utána leszedtem és eltüzeltem, kb 2 tápos zsákkal volt, egy napig azzal fűtöttem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!