Milyen falun élni?
Sziasztok.
Időskoromra szeretnék egy házat egy csendes faluban. Családomban megoszlanak a vélemények erről. Valaki szerint elképzelhetetlen egy csendes, és tiszta levegős faluban lakni, más meg ott találná meg a nyugalmat. Én falun töltöttem a gyerekkoromat, tiszta levegőt szívtam, autózaj helyett madárdal volt. Mióta felköltöztem pestre, eléggé megváltoztam lekileg, folyton ideges vagyok a zajkokra. Stresszelek az emberek miatt stb. Falun egy nyugodt lélek voltam. Többet voltam ott a szabadban mint most a 4 fal között. Eléggé introvertált is vagyok így a kevés ember a falun nem jelente nekem gondot. Falun élők ti mivel töltitek a mindennapjaitokat, mennyire élvezitek a csendes környezetet? A főváros engem idegileg tönkretett pedig huszonéves koromban vagyok még, de nekem mindig a falu volt a megnyugvás. Sőt talán előbb is szeretnék falura költözni mint időskoromban, mert nem szeretnék idegroncs lenni a végére. Aki a fővárost pártolja, kérem ne próbáljon győzködni miért is jobb, mert nekem nem jobb még munka szempontból sem. Hiába vagyok fővárosban volt egy idő, hogy szó szerint nem találtam 1 munkát sem,pedig nem csak 8 általánosom van és van tapasztalatom pár dologban...Mióta elhagytuk a falusi életet, azóta elfelejtettem milyen falusinak lenni, mikor kirándulunk és néha beesik egy kisebb falu akkor már érzem a nyugalmat. Előre is köszönöm a rendes válaszokat! <3
Mi 20 éve falun lakunk Pest megyében, Budapestről költöztünk le úgy, hogy megvan a pesti lakásunk, bármikor visszamehetnénk.
Nálunk síri csend van éjjel-nappal.
A fiatalok Pestre járnak dolgozni, az szülők nyugdíjasok, mindenkinek kész a háza, a fene sem barkácsol. Flexet nem hallottam 20 éve, akkor is azt mi használtuk. Füvet mindenkinél kell vágni, csak itt a Gyakorin mindenkit a másiké zavar. Én meg sem hallom azt a fél-egy órát, míg valaki nyírja a füvét. Én is nyírom.
Nem minden falu tébolyda csupa idegbeteggel, bár itt szeretik úgy beállítani az oda betelepülők.
Ha neked odahúz a szíved, akkor menj, tök felesleges itt zsűriztetned az elhatározásodat.
En 3 eve koltoztem kulfoldre, elotte Magyarorszagon falun laktam.
Viszontlag csendes volt, szamarbogest, kutyaugatast lehetett hallani de nem volt idegesito.
Az ilyen funyiras meg flexeles.... Fuvet mindenki nyir, eszre se vettem, amugy sem tart az sokaig.
En azt nem szerettem hogy be kellett menni a varosba szinte minden miatt. Korhaz, vasarlas, hivatalok, bank, stb. Nekunk elelmiszer boltok voltak es egy barkacsbolt, na meg kocsma termeszetesen, fagyizo. Fontos hogy legyen autod mert ha be kell menni a kozeli varosba akkor sokkal egyszerubb. Nem mindenhol jok a busz jaratok.
Egyebkent a szuleim meg mindig ott elnek es hallom hogy sok fiatal, regi osztalytarsak, szomszedok vesznek ott helyben hazat es a haz arak is mennek fel szepen.
Sokan a kozeli varosban dolgoznak de vannak akik a faluban talatak munkat pl posta, onkormanyzat, iskola, bolt, helyi vallalkozok pl epitoipari vallalkozok.
A rokonaim kozul egy valaki jar at a szomszedos faluba dolgozni, a tobbiek helyben dolgoznak/dolgoztak. Szuleim is ott helyben talaltak munkat.
En is szivesen visszakoltoznek nyugdijas koromban de meg legalabb 30 evet le kell dolgoznom elotte. :)
Még egy lényeges dolog: a falun van kutyaugatás. Igen, van.
Nagyvárosban is van, mert lusták a kutyáikat elvinni 200-300 métert a kutyafuttatóba. Konkrét eset (de nem állítom, hogy mindenhol ez van!): 10 emeletes tömbházak és a bölcsőde/óvoda között van egy kb. 40 m széles füves rész. Naponta legalább 2x (reggel és este) kijön 5 tulajdonos, 6 kutyával. A tulajdonos általában ül a padon, vírusra való tekintettel a fiatalok állnak velük szemben, a kutyáik össze-vissza ürítkeznek, a füvet teljesen kigyúrták a pad körül. Mindez a bölcsőde és óvoda szomszédságában! Még valami: a járdán is bele-belelépsz a kutyaszarba, főleg este, a gyér villanyvilágítás mellett. Ha kisgyereket engedsz a fűre, biztos, hogy tisztíthatod a cipőjét, mert a kutya gazdája ül a padon és beszélget ahelyett, hogy a kutyagumit összeszedné.
Én meg úgy gondolom, hogyha valaki nem az egész életét falun élte le és nincs körbe véve rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel, iskolatársakkal, akkor idősen már nem költözzön falura!
Idősen már gyakrabban kell látogatni az orvost, esetleg kórházba menni és falun ezek nem olyan egyszerű dolgok mint a városokban.
Falun nagyon sok mindenhez kell érteni, kell a fizikai erő is, ha ezek nincsenek, lehet megfizetni még egy fűnyírást is. Ha a tetőn elmozdul egy cserép, ki kell mászni a tetőre, ha nem tudja megcsinálni ázni fog, mert erre nem talál embert. Lehet km-eket gyalogolni a boltig, közlekedésig, ezt idősen sokan nem bírják.
Mi idősek vagyunk, falun éltünk életünk nagy hányadában, de ezek miatt a dolgok miatt tervezzük a költözést.
Én is szeretnék egy nagyváros melletti kis faluban lakni, de errefelé (Szeged) őrült módon elszálltak az ingatlan árak, esélytelen dolog házat venni (csak úgy röpködnek az 50-60 milliók már Algyőn is!).
Én a helyedben most költöznék el, ha nem szereted a pesti zsúfoltságot, nehogy rámenjen az egészséged.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!