Miért nyílnak mindig befelé a bejárati ajtó és az ablakok?
Bent van a nevében.Ha nyitva van senki se ütközzön bele.
Kerítés ajtóknál,kapuknál a saját telekre kell nyílniuk.Ez szabály.
Szerintem több oka is van, például az, hogy a befelé nyíló ablakokat nem annyira éri az eső, meg az ilyenek. Mármint, ha esik az eső, és a kifelé nyíló ablakot kinyitod, elkerülhetetlen, hogy érje az eső az ablakokat. Másrészt, könnyebb tisztítani a befelé nyíló ablakokat. Pláne akkor, ha nagyobb szárnyú ablakról van szó, egy kisebbnél még valamennyire megoldható. De akkor se valami kényelmes.
A redőnyök és a szúnyogháló szempontjából is a befelé nyíló az ideális.
A kifelé nyíló ablakoknál én max annyi előnyt tudok elképzelni, hogy több cuccot tudsz oda rakni a párkányra, mert nem zavaróak az ablak kinyitásában. Meg esetleg a függönyöket, sötétítőket is könnyebben meg lehet oldani, ha kifelé nyílnak az ablakok, de a befelé nyíló ablakoknál se jelent ez gondot, szóval.
Ajtóknál pedig szerintem sok azért nyílik befelé, mert ha olyan házról, lakásról van szó, ahol a vendég közvetlen a bejárati ajtónál csönget, akkor ha kinyitod a kifele nyíló ajtót, akkor megcsapod vele a vendéged.
De ha az ajtó pont úgy helyezkedik el, akkor a hó is oda eshet elé, és akkor ki se bírod nyitni a kifele nyíló ajtót.
Jól írja a 4-es: ott, ahol tömegek jönnek össze (irodaépületek, vállalati épületek, templomok, színházak, stadionok stb.) pánik (tűz, földrengés, aknabecsapódás stb.) tehát pánik esetén ha befelé nyílna, akkor az elsőket könnyen odaszorítják a hátsók az ajtóhoz és lehetetlenség lenne kinyitni.
Ilyen előírások mindig a megtörtént esetek velejáróiból születnek. Ez az ajtónyitás több évszázaddal ezelőtt született, amikor a tömeg bennégett, mert befelé nyílt a kapu.
Én így tanultam.
A lakásajtó azért nyílik befelé, hogy ne vágj orrba vele senkit a folyosón.
A befelé nyíló ablakot sokkal könnyebb takarítani. 10. emeleten ez nem hátrány.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!