Gyümölcs hasznosítása?
"a cseresznye már érik"
Ha tényleg érik akkor az az igazi "semmire" való májusi.
A többiből meg pont azt lehet csinálni amiket felsoroltál. Hogy neked mi éri meg azt nem tudom.
Még esetleg aszalhatsz is.
Cefrézném én is, de azért annak alaposan olvass utána, hogy a végeredmény az olyan is legyen. "A semmitérő májusi" ??? :D
A májusi cseresznye az az első hazai gyümölcs, ami kikerül a piacokra, pár szem összefogva, ráugranak az emberek, hogy végre gyümölcs, hazai, jól eladható, relatíve drágán eladható. Másrészt a májusi cseresznyéből, kiváltképp a Bigarreau Burlat-ból készül véleményem szerint a legjobb, (ízben, illatban egyaránt intenzív) pálinka, verhetetlen én úgy gondolom, a többit inkább együk meg... Arcon csap az illata, egy laikus is megmondja, hogy cseresznyét töltöttek a poharába, frissen ízében szintén hozza a gyümölcsöt, némi vaníliás ízt is és ráadásnak okáért mindezt nagyon jól tudja őrizni, azaz bár van időszak kb. 3. hónaptól 1. évig, amikor ebből veszít, de utána ismét visszajön, és van 3 éves is a pincében, ami még mindig azt az élményt adja, mint frissen, arról nem beszélve, hogy jól cefrézve, jól főzve, szinte az első pillanatától kimondottan magas alkoholfok mellett is relatíve "elsimult" azaz kedvelt lehet azok körében is, akik a pálinkát nem annyira kedvelik, akik az "erősebb" röviditalokat nem igazán kedvelik (általánosítás, de pl. nők). Mindehhez viszont okvetlen magozni kell, egyébként is, de sokan nem tartják ezt be.
Itt a Balaton partján azt a "semmirevaló" májusi cseresznyét 2200ért viszik kilónként a pestiek.
Mi nem sok kompótot, lekvárt eszünk. Gyümölcsléként issza a család. Van itt egy kis üzem. 100Ft ért préseli, csomagolja, pasztörizálja, literenként.
Várjatok!
Megkövetem magam! Lehet nem egyről beszélünk!
Felénk (lehet rosszul) azt a cseresznyét hívják "májusinak" amelyik tényleg nagyon korai, kis szemű, puha húsú és a későbbi fajtákhoz képest igazából ízetlen. (persze ez viszonyítás kérdése)
Nekem is van nagyon korai fajtám, de ez nagyszemű, édes, ízes, viszont nem az extrán ropogós és a "májusi" után érik.
Fogalmam nincs miről van szó. Nem lehet, hogy magról kelt/gyökérről felnőtt cseresznyefákra gondolsz? Magról kelt, többsége meddő, de előfordul, hogy termő fa is tud lenni belőle, érési ideje a madárcseresznyével/vadcseresznyével megegyező, de ezeken viszont jellemzően jó ha van 3-4mm-nyi hús a magokon és ízük jellemzően kesernyésbe fordul. Madarak attól még előszeretettel fogyasztják. Gyakori réteken, utak mellett, kertekben viszont ilyennel nem találkozol, hacsak nincs elhanyagolva teszem azt 20-30 éve vagy esetleg a tulajnak nem támadt egy olyan romantikus elképzelése, hogy a gyökérről felnőtt fát meghagyta, miután az alany meg kidöglött és úgy gondolta, hogy majd abból lesz valami...
Májusban érő cseresznye többfajta van eleve, mind májusi cseresznyének tekinthető, de az általam említett az egyik leggyakoribb Magyarországon. Münchenbergi a másik és az érik a legkorábban tudtommal (valszeg ilyen fái vannak a kérdezőnek is), de az sem egy íztelen cseresznye. Koraiak mind kisebb szemű termést hoznak és egyik sem ropogós. Viszont savban gazdagabbak, így cefréjük is jobb, könnyen cefrézhető, nem szükséges pH-t korrigálni, nem romlékony, lédúsak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!