Használ valaki . ill. fűt valaki hőszivattyúval, mi a tapasztalat, hogy jön ki anyagiakban?
Családban van aki 2 éve használ. Két szintes (padlásteres) régi de teljesen korszerűsített és szigetelt 90m²-es (padlástér valamivel kisebb, ~70 m²) H tarifával 60-70 ezer körül van az üzemeltetése havonta.
Radiátor nincs csak padlófűtés és fali illetve parapet-es fan-coil. A komplett kiépítése 6 millió körül volt mindennel együtt.
Jézusom. Még jó hogy nem mentem bele. Többen rá akartak beszéni hogy mennyire takarékos.
130 nm-es két szintes, 25-30 éves házban -13 éve vettem, 12 éve nyílászárókat cseréltem, padlófűtés Baxi kondenzációs kazánnal (11-éves) 23-24 fokos állandó hőmérséklettel 45 ezer fölött sose fizettem. Az utolsó számlám 32 ezer volt.
Én is elképedtem az összeg hallatán, hogy valaki beinvesztál 6 millió Ft-ot és kétszer annyi rezsit fizet,
mint én a "100 éves" korszerűtlennek nevezett -és soha el nem romló- FÉG kazánommal, kb hasonló m2-en.
Hát ez tényleg veszélyes összeg.
Van az olcsóbb hőszivattyú ami inkább érdekelne,klíma rendszerű,ugyanúgy forgassa a levegőt csak nincs benne fűtőszál.
Ez 240000ft
Amit írtam az a 2018 év végén elérhető legkorszerűbb rendszer volt.
Nyilván vannak ennél jóval olcsóbb megoldások is. De az említett családtagnál pl. a hőszivattyú csinálja a használati meleg vizet (külön meleg víz tárolóba), mivel az egy kombi készülék. Meg inverteres tehát hűt és fűt is.
Na meg ugye a fan-coil is elég húzós volt árban.
De a legdrágább az a hőszivattyú volt: [link]
Ők ezt még anno 2,7 millióért gépész ismerősön keresztül meg tudták szerezni, most meg látom már 3,3 millió.
Egyáltalán nem olcsó egy ilyen rendszer. Soha nem is érettem mikor ezt ajánlják egyesek alternatívának.
Mondjuk náluk nem számított a pénz, idén tervezik hogy napelemmel beborítják az egész tetőt, az is kb 4 millió körül lesz, és akkor elvileg 10 év múlva teljesen tiszta ingyen energiával fog menni a fűtés-hűtés és az áramellátás.
Gyakorlatilag csak ezért döntöttek az elektromos-hőszivattyús rendszer mellett.
Viszont ha úgy vesszük, hogy 10-12 millióból megvan egy olyan rendszer ami kb 10 év után hellyel-közzel "önfenntartó" lesz akkor aki megengedheti magának ezt a kiadást, miért ne tenné?
2-es vagyok
Az előzőhöz annyi tennék hozzá, hogy a baxi kazánról megy a melegvíz is, s talán ebben a hónapban elérem a 40 ezres számlát -újabban fázós vagyok, s egy fokkal feljebb vittem a fűtést.
Észak-Németországban találkoztam kb. 250-300 m2-es házban hőszivattyús rendszerrel, ami kb. 2 m mélységbe föld alá rakott több száz m2-es csőrendszerrel működött.
A tulaj szerint takarékos, de mellette fatüzelésű kandallója, illetve olajkazánja is volt - a kb.100 m2-es pincében több buborékszerű műanyagtartályban volt több 10 m3 gázolaj (olyan volt a kiépítés, hogy valahol a 30. században éreztem magam). Elmondása szerint nagy hidegek esetén szokott rásegíteni a fűtésre. Ugyanez a rendszer fűtötte a kerti tavat, hogy télen ne fagyjon be.
Elképezelésem sincs, hogy mennyibe kerülhetett neki ez a rendszer. Rákérdeztem, de csak annyit mondott, hogy viszonylag olcsó, mert a kiépítés nagy részét saját maga csinálta.?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!