Van valaki itt, aki passzívházban él, vagy ismer olyat, aki építkezett, és passzívházat épített?
A passzív ház tényleg nagyon jó ötlet! Frissdiplomás építőmérnökként 2 éve beleástam magam a témába. Rengeteg anyagot elolvastam és keresgéltem a neten is. Úgy kezdődött, hogy kevéssel a lediplomázásom után volt lehetőségem kimenni Svédországba és ott pont egy ilyen csúcstehnikájú passzív házat építettünk föl. Bepillantást nyerhettem a szakma krémjébe és megfogadtam, hogy erre teszem fel mérnöki jövőmet! Hazaérkezve rögvest el is kezdtem kis "magánkutatásaimat". Kísérleteztem hőszigetelésekkel, páralecsapódással és rétegrandekkel. Tehát megvan a koncepció, a rétegrend, a szellőztető rendszer és maga a szerkezet. Végül most tartok ott, hogy egy magánvállalkozást szeretnék indítani amelynek keretein belül passzív házakat terveznék és kiviteleznék.
Egy régi örökölt ház átlagos energiavesztesége 120-105 W/négyzetméter*óra Egy átlagos újépítésű hőszigetelt ház energiavesztesége 15-25 W/négyzetméter*óra. A passzívház energiavesztesége 5-6 W/négyzetméter*óra de mindenképpen 6,5 W alatt kell tartani, ahhoz hogy kijöjjön az évi 15 kW/négyzetméter kifűtési energia. Látható a különbség!
Egy ilyen ház semmivel sem kerül többe mint egy hagyományos újépítésű ház, sőőőt 20-30%-al olcsóbb.
De többet privátban. Ha érdekel, nyugodtan írj...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!