Kirakhat anyám az örökölt lakásból és kötelezhet arra h adjam ki albérletbe?
"A haszon élvező használhatja a lakást,de másnak nem adhatja át annak használatát.A tulajdonost ő nem rakhatja ki ."
Ha lenne haszonélvező /nincs, mert meghalt/, mindenkit kirakhatna, még a tulajdonost is, annak adná ki akinek akarja, a bérleti díjat is benyelhetné!
Nyilván a tipikus proli család (szülők) mentalitás, amiért most a kérdező szív.
Kb. az alábbiak történtek:
Megvették a lakást a papának a háza árából.
Gondolván, úgyis hamarosan meghal, irassuk az egyik unokára, hogy majd pár év múlva ne kelljen újra a hercehurca, öröklés, illeték, átíratás stb. Mert azt se tudják mi, hogy működik, spórolunk. De teszünk rá azért egy haszonélvezetet az öregnek, mégse érezze magát kiszolgáltatva. Legyen a lelke nyugodt. A család meg majd közösen élvezi a lakás hasznát, amikor elpatkol az öreg. Mert nyilván a örökség része a dolog elméletben, más kérdés, hogy a törvény máshogy rendelkezik (azé, aki a tulajdonos). Egyfelől érzelmileg jogos anyuka felháborodása, mert a három gyerekből egy élvezi az "örökség" hasznát, ezzel havonta akár 6 számjegyű összeget nyerve, a másik két gyereknek meg nem jut semmi. Másfelől, viszont akkor kellett volna azt tisztázni, amikor a nevére lett íratva a lakás.
Feltételezem a másik két gyerek kiskorú még, így senkiben fel sem merül, hogy nekik most lakás kellene, csak anyuka vergődik.
Kérdező, ne fizess apádnak semmit, amit erre szánnál, tedd félre, és segítsd a testvéreidet tőled telhetően, ha aktuális lesz a téma. Anyád meg pulladjon meg.
A te lakásod, ne fizess semmit, nem is vagy rá kötelezhető, addig maradsz ott, amíg akarsz, és úgy, ahogy akarsz. Javaslom, hogy cseréltess zárat, anyád nehogy így akarjon kizárni a lakásodból. Amúgy sem árt, ha a te lakásodhoz csak neked van kulcsod.
Ha jól értem, nagypapád már meghalt. Töröltesd a haszonélvezeti jogot az ingatlanról, egyszer úgy is meg kell csinálni, ha még nem lett törölve. Ha ezzel kapcsolatosan kérdésed van, itt is vagy privátban is szívesen válaszolok.
A jogi helyzet: a lakás a Te neveden van, a Te tulajdonod, minden jog Téged illet.
A haszonélvezeti jogot töröltetni kell, ha eddig nem történt meg.
A dolognak van családi vonatkozása is:
Szüleidról éls Rólad van szó, amely további kapcsolatotokat meghatározza.
Milyen szóbeli dolog hangzott el, amikor a nevedre került a lakás? (Nekem így került a nevemre ingatlan, de a felét később kifizettem a bátyámnak, jog ide vagy oda.)
Szóval, ha mindent elutasítasz, elvesztheted szüleidet (erre érdekes módon nem gondolnak a válaszolók, csak fújják a magukét).
Gondold át a dolgot, bár tettél rá utaláést, hogy valamiféle bérleti díjat (,imdegy minek hívjuk) fizetnél.
Ha kevesellik, vagy nem fogadják el, akkor le kéne ülni, megbeszélni.
Én így gondolom....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!