Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Kirakhat anyám az örökölt...

Kirakhat anyám az örökölt lakásból és kötelezhet arra h adjam ki albérletbe?

Figyelt kérdés
5 éve nagyapám kapott egy garzon lakást itt a szomszéd háztömben pesten mert vidéken nem tudtunk róla gondoskodni. A lakás az én nevemre lett iratva és haszonélvezeti jog volt rajta a papámnak. Ő otthonba ment és októberben ide költöztem, de nem véglegesen,mert nem volt munkám akkor még. Most már van szerencsére és mivel se az otthoni lakásban nem tűr meg se máshol az anyám így vissza jöttem ide 2 hete. Meg lett apámmal beszélve h adok x összeget a lakásért majd csak hadd maradjak itt. Fizetek mindent magamnak igyis. Apum bele is ment, de anyám olyan dühős lett h de akkor nem jön pénz a lakásból és h nehogy már az én seggemet meresszem ott a másik két testvéremnek meg semmi ne jusson. Kötelezett arra h albérletbe menjek vagy az utcára de itt nem maradhatok holott a nagyapám már meghal azóta és nem is az ő apja lakott itt h így kiakadjon.

2019. dec. 20. 19:15
1 2
 11/18 qkker1 ***** válasza:
84%

"A haszon élvező használhatja a lakást,de másnak nem adhatja át annak használatát.A tulajdonost ő nem rakhatja ki ."

Ha lenne haszonélvező /nincs, mert meghalt/, mindenkit kirakhatna, még a tulajdonost is, annak adná ki akinek akarja, a bérleti díjat is benyelhetné!

2019. dec. 20. 21:04
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

ma 21:04

pontosan

2019. dec. 20. 21:14
 13/18 mindentudó99 ***** válasza:
87%
Te vagy az egyedüli tulaj? Ha igen azt csinálsz amit akarsz. Apádnak se küld pénzt.
2019. dec. 20. 21:48
 14/18 anonim ***** válasza:
80%

Nyilván a tipikus proli család (szülők) mentalitás, amiért most a kérdező szív.

Kb. az alábbiak történtek:

Megvették a lakást a papának a háza árából.

Gondolván, úgyis hamarosan meghal, irassuk az egyik unokára, hogy majd pár év múlva ne kelljen újra a hercehurca, öröklés, illeték, átíratás stb. Mert azt se tudják mi, hogy működik, spórolunk. De teszünk rá azért egy haszonélvezetet az öregnek, mégse érezze magát kiszolgáltatva. Legyen a lelke nyugodt. A család meg majd közösen élvezi a lakás hasznát, amikor elpatkol az öreg. Mert nyilván a örökség része a dolog elméletben, más kérdés, hogy a törvény máshogy rendelkezik (azé, aki a tulajdonos). Egyfelől érzelmileg jogos anyuka felháborodása, mert a három gyerekből egy élvezi az "örökség" hasznát, ezzel havonta akár 6 számjegyű összeget nyerve, a másik két gyereknek meg nem jut semmi. Másfelől, viszont akkor kellett volna azt tisztázni, amikor a nevére lett íratva a lakás.

2019. dec. 20. 22:03
 15/18 anonim ***** válasza:
33%

Feltételezem a másik két gyerek kiskorú még, így senkiben fel sem merül, hogy nekik most lakás kellene, csak anyuka vergődik.

Kérdező, ne fizess apádnak semmit, amit erre szánnál, tedd félre, és segítsd a testvéreidet tőled telhetően, ha aktuális lesz a téma. Anyád meg pulladjon meg.

2019. dec. 21. 09:13
 16/18 anonim ***** válasza:
86%
Ha tényleg csak te vagy a tulaj és nincs másik tulaj vagy haszonélvező, nem kell fizetned senkinek, nem rakhat ki senki, sőt kiadni is csak neked van jogod.
2019. dec. 21. 15:53
 17/18 anonim válasza:
100%

A te lakásod, ne fizess semmit, nem is vagy rá kötelezhető, addig maradsz ott, amíg akarsz, és úgy, ahogy akarsz. Javaslom, hogy cseréltess zárat, anyád nehogy így akarjon kizárni a lakásodból. Amúgy sem árt, ha a te lakásodhoz csak neked van kulcsod.

Ha jól értem, nagypapád már meghalt. Töröltesd a haszonélvezeti jogot az ingatlanról, egyszer úgy is meg kell csinálni, ha még nem lett törölve. Ha ezzel kapcsolatosan kérdésed van, itt is vagy privátban is szívesen válaszolok.

2019. dec. 23. 19:56
 18/18 anonim ***** válasza:
74%

A jogi helyzet: a lakás a Te neveden van, a Te tulajdonod, minden jog Téged illet.

A haszonélvezeti jogot töröltetni kell, ha eddig nem történt meg.

A dolognak van családi vonatkozása is:

Szüleidról éls Rólad van szó, amely további kapcsolatotokat meghatározza.

Milyen szóbeli dolog hangzott el, amikor a nevedre került a lakás? (Nekem így került a nevemre ingatlan, de a felét később kifizettem a bátyámnak, jog ide vagy oda.)

Szóval, ha mindent elutasítasz, elvesztheted szüleidet (erre érdekes módon nem gondolnak a válaszolók, csak fújják a magukét).

Gondold át a dolgot, bár tettél rá utaláést, hogy valamiféle bérleti díjat (,imdegy minek hívjuk) fizetnél.

Ha kevesellik, vagy nem fogadják el, akkor le kéne ülni, megbeszélni.

Én így gondolom....

2019. dec. 23. 20:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!