Klímával fűteni érdemes?
Érdemes! Én, már válaszoltam nem egy ilyen kérdésre itt és a saját tapasztalatom alapján mivel évek óta klímával fűtök. Itt olvashatod másnak a véleményét is:
https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__rezsi__10173814-miert..
Azzal meg nem értek egyet amit írtak, hogy sokat fogyaszt meg drága, mert nem így van, ha meg valaki új modern inverteres fűtésre optimalizált klímát vesz, akkor végkép nem. Az új klímám az -25 fok külső hőmérsékletig is használható, fűtésre lett tervezve, a fogyasztásról csak annyit, hogy 1 kW elektromos teljesítményből 4kW hőenergiát ad le. És hőszivattyúval fűt nem pedig fűtőszállal, mint egy elektromos kályha. Nem mondanám hogy drága a kiépítés, főleg ha akcióban veszel egy középkategóriás gépet, akkor szereléssel együtt 200-250 ezer körül kijön. Míg egy komplett lakás gázfűtése, terv, engedély, radiátor, kazán anyag, munkadíj másfél milla alatt nem áll meg. Egy 70m2-es lakást 3 klímával simán kifűtesz, jóval 1 milla alatt mindennel megvan, akkor mi drága? Az én villanyszámlám télen sosem megy 20 ezer fölé ebben minden benne van az a 2 klíma amivel fűtök szintén.
Sokan egy kicsit el vannak maradva, és még a múlt századi információkat tolják.
A modern klímák már tudnak hőszivattyúként működve fűteni egész jó energia hatékonysággal. Magasabb a COP 3-nál. Azaz 1 kWh elektromos áram elhasználásával 3 kWh-nál is több hőenergiát szivattyúz be a házba, amivel fűt. Ennél olcsóbban nem lehet fűteni manapság, pláne ha kint a levegő hőfoka fagypont felett van. Akkor még magasabb a COP. De már -20 fokon is mennek, csak akkor nem 3, hanem csak 2 a COP. Na bumm. Arra a két-három napra... Az elmúlt télen sem volt pár napnál több kemény mínusz.
Szerintem tanulmányozd át a műszaki leírását a klímádnak, kérdező, és fűts vele. És olvasd le naponta a villanyórát, és kalkulálj. Szerintem jobban megéri, mint a tartályos gáz :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!