Régi Fég 18 kazánon hogy tudom beállítani, hogy az égéstérbe mennyi gaz kerüljon?
Valószínűsítem, hogy az a hiba, hogy túl erősen ég a láng.
Nem ismerem a tiédet, de az enyémen (C40) úgy lehet állítani a láng erősségét, hogy van az elején egy gomb, amit megnyomsz, hogy begyulladjon az őrláng.
A gomb körüli recés karikát forgassad, és így a láng nagyságát lejjebb tudod venni.
Nem olyan bonyolult.
Simán csak leemeled a burkolatot, és a utána már hozzáférsz a kék színű műanyaggal jelölt szelephez, amit nyomva kell tartani mikor begyújtod a kazánt.
Vagy ha nincs színnel jelölve, akkor ha szemben állsz a készülékkel akkor a baloldalit kell nézni.
Ezzel a többfunkciós szeleppel tudod meghatározni, mekkora fogyasztása legyen a kazánnak.
Mégpedig úgy, hogy benyúlsz/benézel a fekete előlap mögé, amin a hőmérő van, és akkor látni/érezni fogsz egy "recés" (nem biztos hogy recés, változó éppen milyet épített bele a gyártó) hollandert (igazából nem hollander, de ez most lényegtelen hívjuk annak) a kék (vagy baloldali) szelep tengelyén.
Ennek a hollandernek a ki és be tekerésével tudod beállítani mennyi gáz kerüljön az égéstérbe.
Kb. ugyan az mint a gáztűzhely szabályzása, csak itt körülményesebb hozzáférni.
Arra figyelni kell, hogy a külső hollander mögött van egy alátét vékonyságú "fixáló" anyacsavar.
Ez ha nincs meglazítva, addig nem lehet állítani ezen a szelepen.
Ugyan ezzel a vékonyka anyacsavarral lehet a beállítás után lerögzíteni a hollandert, hogy a következő begyújtás után ne állítódjon el a gázmennyiség.
Egyébként nem kell semmit állítani ahhoz, hogy elállítódjon a gázmennyiség. Ha pl. nincs normálisan meghúzva az említett kontra anyacsavar szelepen, akkor simán a begyújtástól is elállítódik. Elég neki az, hogy nyomkodva van.
De ha ökör módjára veszi le valaki a burkolatot, és nekiüti a szelepnek levétel közben, az is simán el tudja állítani.
Nekem pl. minden őszi begyújtás után kalibrálni kell a gázmennyiséget, hogy ne a kéményt fűtsem (FÉG C24)
Öreg 30 éves készülék, ahogy írtam simán a szelep benyomásától is elmászik a korábbi jó beállítás.
Évente egyszer belefér ez a művelet.
mindenki aggodalmat megertem es nem vagyok gazszerelo meg en se szivesen nyulok hozza, de a gazszerelo elmondasa alapjan se raketatudomanyrol van szo... megnyugtatok mindenkit h nem tarsashazban lakom, es a kazanom meg csak nem is az epuletben van ahol lakok... szoval meg ha felrobbanna se lenne senkinek se baja. de pont h lejjebb szeretnem tekerni mert en is ugyerzem h kifele megy a gaz feleslegesen. a parapetnel erezni is egy erdekes felig elegett gazszagot... mivel a gazszerelo idopontot se volt hajlando ezert mondani igy annyit megteszek h legalabb megnezem mit latok ami allithato.
a bemeno gazcsap elzarasaval nem probalkozom, regen mar probalkoztunk ilyesmivel es nem vezetett jora... aztan jott a gazszerelo kicserelte a hocserelot es brallitotta ilyenre int ami most nemjo.... am a felig elzart gazcsaptol elkezdett durrogni a kazan. a gaz nyomas a kazanon belul mast is mukodtet nem csak azt h mennyi gaz jut az egesterbe. esetemben amikor levettem a bemeno gaznyomast az tortent h az egesterbe szep lassan elkezdett aramlani a gaz de nem erte el az orlangot.... es amikor megtelt az egester annyira h elerje az orlangot egybe berobbant... szoval ez nem annyira jotanacs, bar lehet, h mas kazanoknal mukodik. a feg 18nal nem... az utolso hozzaszolonak koszonom az infot.
Az eredeti használati utasításban az van leírva, hogy alacsonyabb hőfokon üzemeltetve lényegesen meghosszabbodik az élettartama.
Az én C40-esem már vagy 30 éve megy -hasonló hőmérsékleten- hiba nélkül,
míg a szomszédom szuperautomata, energiatakarékos, agyonkomplikált kazánja állandó szervizt igényelt amíg 5 évesen végképpen be nem döglött.
Azután új kazán, új gázterv, új kémény, új kéményseprő eng., új beszerelés, újabb millió...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!