Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Cserépkályhában miért ég le...

Cserépkályhában miért ég le túl hamar a fa?

Figyelt kérdés

40x40cm-es belső alapterületű kályhát ha megpakolok kb 20-30cm-ig, akkor legfeljebb 1 óráig ég, attól függ milyen sűrűn rakom meg. Ez normális? Nem ég le túl hamar? (Nyilván függ a fa fajtájától és a mérettől is, így nem is ez a lényegi kérdésem)

fő kérdésem az, hogy mekkora az ideális huzat? Az én kályhámnál nincs huzatszabályozó, hanem az üveg ajtó alatt egy kisebb ajtó (egyező szélesség, 8-10 cm magas) Csak a nyílás nagyságát tudom szabályozni. Mekkorára érdemes hagyni a nyílást?

Remélem érhető voltam :)

2019. dec. 7. 21:57
 1/4 anonim ***** válasza:
78%

Túl nagy a huzat. Amikor van bőven parázs, akkor megrakod és a huzatod minimálisra csökkented.

Innen cm-ben nem lehet megmondani. Neked kell kitapasztalni, mekkora rést kell hagynod, hogy ne füstöljön visszafelé és ne is aludjon ki, hanem folyamatosan izzon, de ne égjen le gyorsan

2019. dec. 7. 22:43
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Nekem ue. kalyham van, altalaban csurig pakolom fával, 5 centire hagyom nyitva az also nyilast es kb 2.5 ora alatt eg le.
2019. dec. 7. 23:09
 3/4 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm a válaszokat! Akkor a huzatot próbálom csökkenteni.
2019. dec. 8. 10:29
 4/4 anonim ***** válasza:
74%

A cserépkályha nem kazán !!

A fűtési módja is más .

A cserépkályha felfűtése időt igényen.A tárolt hőt is lassan adja vissza . A nagy megpakolása a kályha megpakolása a kályha tönkre meneteléhez vezethet .

Mikor a kályha ajtót választottad,csak az vezérelt hogy szép legyen . Hogy mennyire lesz jó,arra nem is gondoltál .

Gondolom nem volt bent tapasztatod,esetleg amit a mester mondott. Már csak azért sem szabad megpakolni,mert az üveg sem bír ki minden hőfokot .A régi hagyományos ajtóknál is van belső hő fok védő.Még ez is időnként vörösen izzik .

A kemény fák,főleg ha szárazok,nagyon jól tudnak égni,magas hőt kifejteni .Száraz fából nem kell több 2-3 nál.Valamivel vastagabbak,mint egy normál kályhába raknak .Nem baj ha kicsit lángol a tűz,mert a kályha belsejében a forró levegő igy fut végig .A tüzelőben lévő kátrány sem a kályha belsejében csapódik le .Az 1 óránkénti rárakás egyátalán nem gyakori . Ha lenne a tüzelő ajtón is huzat szabályzó,akkor lehetne jobban variállni a huzatot.

A kályhás a kályha rakásánál már beépitette az optimális húzat nyílást .

fórró

2019. dec. 8. 15:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!