Cserépkályhában miért ég le túl hamar a fa?
40x40cm-es belső alapterületű kályhát ha megpakolok kb 20-30cm-ig, akkor legfeljebb 1 óráig ég, attól függ milyen sűrűn rakom meg. Ez normális? Nem ég le túl hamar? (Nyilván függ a fa fajtájától és a mérettől is, így nem is ez a lényegi kérdésem)
fő kérdésem az, hogy mekkora az ideális huzat? Az én kályhámnál nincs huzatszabályozó, hanem az üveg ajtó alatt egy kisebb ajtó (egyező szélesség, 8-10 cm magas) Csak a nyílás nagyságát tudom szabályozni. Mekkorára érdemes hagyni a nyílást?
Remélem érhető voltam :)
Túl nagy a huzat. Amikor van bőven parázs, akkor megrakod és a huzatod minimálisra csökkented.
Innen cm-ben nem lehet megmondani. Neked kell kitapasztalni, mekkora rést kell hagynod, hogy ne füstöljön visszafelé és ne is aludjon ki, hanem folyamatosan izzon, de ne égjen le gyorsan
A cserépkályha nem kazán !!
A fűtési módja is más .
A cserépkályha felfűtése időt igényen.A tárolt hőt is lassan adja vissza . A nagy megpakolása a kályha megpakolása a kályha tönkre meneteléhez vezethet .
Mikor a kályha ajtót választottad,csak az vezérelt hogy szép legyen . Hogy mennyire lesz jó,arra nem is gondoltál .
Gondolom nem volt bent tapasztatod,esetleg amit a mester mondott. Már csak azért sem szabad megpakolni,mert az üveg sem bír ki minden hőfokot .A régi hagyományos ajtóknál is van belső hő fok védő.Még ez is időnként vörösen izzik .
A kemény fák,főleg ha szárazok,nagyon jól tudnak égni,magas hőt kifejteni .Száraz fából nem kell több 2-3 nál.Valamivel vastagabbak,mint egy normál kályhába raknak .Nem baj ha kicsit lángol a tűz,mert a kályha belsejében a forró levegő igy fut végig .A tüzelőben lévő kátrány sem a kályha belsejében csapódik le .Az 1 óránkénti rárakás egyátalán nem gyakori . Ha lenne a tüzelő ajtón is huzat szabályzó,akkor lehetne jobban variállni a huzatot.
A kályhás a kályha rakásánál már beépitette az optimális húzat nyílást .
fórró
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!