Ha ilyen módon füstöl a kémény, csak szerintem veszélyes?
Szomszédban gondolom vízteres vagy vegyestüzelésű kazán lehet és amióta fűtögetnek, a tömény füst bejön hozzánk az udvarra és nagyon zavaró, mert szellőztetni se lehet. Nem tudom mivel tüzelnek, arra vetek hogy szén meg fa.
A lényeg hogy a kémény nem tökéletes, amikor jön ki a füst szinte mindenhol füstöl, főként a kémény oldalán.
El lehet dugulva a kémény, vagy újra kellene rakni?

A szabály szerint a kémény nem lehet alacsonyabban, mint a szomszédos házak teteje, mert akkor vág az udvarra. Ilyenkor használják a kéménytoldót.
Az pedig, hogy a szomszédodnak a kéménye oldalán dől ki a füst, az konkrétan életveszélyes, mert akkor nagy eséllyel a házon belül is így van, csak mivel a falban fut, nem veszi észre. Viszont szén-monoxid mérgezést kaphat tőle.
A kéményét nem újrarakni kellene, hanem bélelni, de ez százezrekbe kerül, de még így is olcsóbb,mint az új kémény, amit szintén bélelni kellene.

Csak tippelni tudok és két lehetőséget látok:
1) Katasztrófavédelmen belül a kéményseprőknél, vagy
2) Helyi önkormányzat építési osztálya vagy a jegyző

Én tuti nem hagynám magamat. A fekete füst nem normális. Főleg ha ilyen szórós, torokkaparó szaga van.
Festékes fával, bútorral, műanyag hulladékkal tilos fűteni. Legalább 10 féle vegyület keletkezik égéskor, ami rákkeltő. Asztmát és allergiát okoz. Gyerekek különösen érzékenyek rá.
A lyukas kéménybe cssk ő döglik bele. A füsttől a fél utca.

Előírás szerint,csak a saját háza gerincénél kell a kéménynek feljebb emelkedni,és nem a szomszédénál .
Csak a gáz készülékeknél előírás a bélelés .
Lehet,hogy az alacsony kémény miatt rosszabb a húzat,ez miatt az égés sem olyan tökéletes . Aztán a tüzelés technikában sem áll a helyzet magas fokán .
A tüzelőanyag sem lehet tökéletes,de nincs arra törvény ,hogy ki mivel tüzeljen . Egy hatóság sincs felhatalmazva arra,hogy ezt ellenőrizze .
Igazából 1 et tehetsz,felveszed a kapcsolatot az időjárás felelőssel,hogy a széljárás más irányba irányítsa a füstöt.

de nincs arra törvény ,hogy ki mivel tüzeljen .
Környezetvédelmi törvénynek hívják. Megkeressem neked az ide vonatkozó részét?
Lényegében csak tüzifával és szénnel lehet legálisan fűteni. A régi kanapé, konyhabútor, cipő, festett ablakkeret NEM TÜZELŐ. Olyan mérgező vegyi koktél keletkezik, aminek egyes összetevői harci gáznak számítottak az 1. Vh-ban.
Az otthoni kis kályhák, kazánok ideális vegyi reaktorok ezek előállításához. Persze egyszerre nem keletkezik annyi, hogy a verebek röptükben leessenek, de ne aggódj. Lassú víz partot most.
Te meg majd értetlenkedsz 50 évesen a pozitív orvosi eredményen...
Elnézést, de végtelenül felbx ez a felelőtlen hozzáállás.

Sosem láttam olyat, hogy füstölt a kémény! Olyan van, hogy a kémény kiviszi a füstöt, amit a kazán hoz létre, a rossz égés következtében, mert a kazánban lehet szabályozni, hogy az égés TISZTA legyen!! Ha nagy a huzat,
a felszabaduló gázokat nem tudjuk elégetni, akkor ez lesz a füst, ami sok
éghető anyagot visz magával, viszont, ha kicsi a huzat, akkor CO keletkezik, ez viszont robban, ha azzal kísérletezünk, hogy mennyi az elégséges huzat, valószínű nem éljük túl, akkor hogyan tovább?
SZÉN!!!!! Vizezzük meg a szenet, rakjunk annyit a kazánba, hogy a középen lévő berakó ajtó aljáig érjen, majd felülről határozottan gyújtsuk be, aztán szűkítsük a primer huzatot kisujjnyira, a szén izzani fog, a vízből
hidrogén lesz, ez keveredik a CO-val, ami a szekunder huzatszabályozóval,
szintén kevés oxigénnel, KÉK lánggal elégethető, ha taréja, fekete vagy vörös, az a füst, szemmel látható!!!! A hőfokot a két szabályozóval állíthatjuk be!!! Ha felforrna a víz, nyissuk meg a primer ajtót, rögtön visszahűl, szabályozzunk újra, csökkentve a primer huzatot és a szekundert is, mert így a kazán HŰT!!!
Szerintem nem bonyolult amit leírtam, de a gyári kazánok FŰTÉSRE alkalmatlanok, ahogy reklámozzák, "bármi elégethető benne", de az nem fűtés!!!!!! Lángterelőkre és "tisztító ajtóra semmi szükség!!!!!
Takarítani sosem kell, sem a kéményt, sem a kazánt!!! 06-30-711-8164

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!