3 év után miért most kezd el nedvesedni a sarok? Az ablakon is vízcseppek jelentek meg az ablak alján. Miért lehet ez? Miért nem volt ilyen 3 évig?
Albérletben lakom harmadik éve, az albérlő gyerekkori barátom és kedvező áron kínálta a lakást, így nemrég megvettem.
Már harmadik éve lakom itt, de korábban még nem volt olyan, hogy a konyhában a sarok elkezdett volna nedvesedni. Most ahogy a sarkot megtapogatom a padlótól egészen szemmagasságig, nedvesnek érzem.
Ezen felül az ablak alsó 3-5 centijén vízcseppek is kialakulnak és folynak lefelé, a keret és az üveg találkozásánál felgyülemlik egy kis víz - ide papír kéztörlőt tettem, hogy legalább felszívja.
A fűtetlen konyhában történik a 2 jelenség, 42 m2-es 4. emeleti lakásról van szó és a konyha a lépcsőház felőli oldalt található, de maga a konyha nem sarkon van.
A konyha mellett 1 és 2 szobával fűtött hálószobák találhatók, ilyen formában:
[Fűtetlen konyha] | [Fűtött félszoba] | [Fűtött szoba]
Pár hete feltűnt az ablak vizesedése is, egyszerűen 3-5 centi vízcsepp-réted alakul ki az ablak alján és alul felgyülemlik.
Ilyeneket a 3 év alatt nem tapasztaltam soha.
Lehet, hogy egyszer a konyhában (nincsen páraelszívó) mikor sokat főztem, annyira bepárásodott az egész konyha, hogy "beszorult" a sok vízgőz/pára és azóta sem tud kiszabadulni, és ki kéne szárítani az egészet alaposan valamilyen szárító berendezéssel?
Lehet, hogy csak simán túl nagy a páratartalom a lakásban? (Nem tudom sajnos a páratartalom %-ot, nincsen párásító/páramentesítő berendezésem.)
Jut eszembe, úgy vettem észre a sarok nedvesedését, hogy SAVO-val penészmentesítettem a sarkot. Mikor beköltöztem, már lassan 1 éve nem lakott itt senki és akkor egy kicsike penészmentesítést kellett csinálni pár helyen, de azóta nem volt penész. Most viszont megjelent pont abban a sarokban ahol a nedvesedést tapasztalom és nyilván a nedvesedés okozta a penészedést is, de nem tudom, hogy mi okozza hogy 3 évig nem volt semmi, és erre most hirtelen ez van.
Valami tippek vannak-e a javításra? Páramentesítő berendezésnek van-e értelme, vagy egyszerűen túl nagy a különbség a kinti hideg és a benti meleg között (a konyha kb. 20°C-os szokott lenni)? Lehet, hogy elég egyszer alaposan kiszárítani a falat? Ha igen akkor télen is jó-e vagy érdemes megvárni a melegebb időt?
A vízcseppek a falon és a penész mindenképpen hőhíd jelenlétére utal. Ez azt jelenti, hogy egy "hídon" elillan a meleg a lakásból, illetve bejut a kinti hideg a falba és a benti meleg levegővel érintkezve - kicsapódik a vízgőz a falon. Ugyanez van, ha szemüveggel belépsz a hidegről a fűtött lakásba és behomályosodik a szemüveg.
Ezt a hőhidat kell szigetelőanyaggal megszüntetni. Konkrét tanácsot és megoldást szakembertől kérj.
Ne várj arra, hogy elég lesz a fal kiszárítása és ezzel megszűnik a probléma!!! Jövőre ismét előjön!!!
Az előzővel ellentétben én nem a lakás hibájára gyanakodnék, főleg ha az előző 3 évben ez nem jelentkezett a probléma.
Valamilyen körülmény megváltozott a szokásaitokban.
Azon meg nem kell csodálkozni, ha egy fűtetlen konyhában a "nagyüzemü főzés" közben keletkezett rengeteg pára lecsapódik a hideg falon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!