Mennyire nehéz otthon egyedül disznót vágni?
Nem éri meg!
Ha megérné, mindenki csinálná vidéken, ahogy azelőtt - amikor még megérte - csinálták is szinte minden háznál.
Pedig nekik még segítségük is lenne és megvan minden felszerelésük,... no meg a tapasztalat sem utolsó.
A disznóval nem kell birkózni. Létezik elektromos sokkoló, amit ha a nyakára teszel, addig nem tud mozogni, amíg le nem veszed róla. Mi a nejemmel egy időben sokat vágtunk, de csak saját tápot sohasem látott nevelésűt. Ha reggel 6-kor elkezdtük, éjfélre készen is voltunk töltéssel, mindennel.
Egyébkánt úgy, hogy veszed a disznót, tényleg nem éri meg. A legtöbben úgy tartják, mint a nagyüzemben, tehát ugyanolyan tápos vackot ad hús gyanánt, mint a bolti.
Ja! Én is vagy 20 éve "walkman"-nal vágom.
Egy dobozban két,-egymással szembefordított csengőtrafó,-vezetékkel a walkmanhoz hasonló két műanyag félkör,-amit rugó húz össze. A műanyagok végeiben 2~2 tüske,a hozzájuk szerelt vezetékekkel,--ezt kell közvetlenül a füle mögé rárakni. Megfexik,nem visít,egyedül lehet szúrni.
Vidéki környezetemben mindenki disznót vágott és minden nap azt ették valamilyen formában. Mindenkinek lett is egy- vagy többféle betegsége, mire 40-60 éves lett.
Ha lett...
Egy orvosi szaklapból másoltam ki.
"Az orvosi kutatások eredményeit is érdemes figyelembe venni.
A rendszeres húsevők körében sokkal gyakrabban fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, daganatos megbetegedések, mozgásszervi degeneratív betegségek, légzési elégtelenségek és az emésztőrendszer különböző betegségei.
A húsban lévő zsír és fehérje együttesének legnagyobb veszélye, hogy elhízást és/vagy érelmeszesedést okoz.
Tizenkét betegség kialakulásában döntő szerepet játszik a húsban lévő zsír pl. zsírmáj, szívelégtelenség, agyvérzés a köszvényről már nem is beszélve" .
Jó disznóvágást.
Nem tudom, ha nem éri meg, akkor hogy van az, hogy minden faluban van 1-2 olyan ember, aki eladásra vág? Lehetséges, hogy azért veszi meg a disznókat, és azért dolgozik a szétszedésükkel, mert jól ki akar .aszni magával? Én inkább azt feltételezem, hogy megveszi a disznót, eladja a húst, és a kettő közti árrésből jól megél. Ami azzal jár, hogy érdemes disznót vágni.
Akik eladásra vágnak, azok általában ketten csinálják, családilag érdemes azért 3-an lenni legalább, hogy ebéd utánra már csak a zsírsütés maradjon. És a pálinkát legfeljebb szúrás után meginni, mert különben a böllér nem találja el a késsel a disznót, és nem is feltétlenül a disznó fekszik alul. Adódtak már csúnya dolgok ebből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!