Ez így is van, a régi házak nagyon jó hőtartóak (főleg a vályog), DE csak ameddig szárazak a falak!!! A nedves fal hővezetése sokszorosa a száraznak.
2019. szept. 20. 16:33
Télen felbis kell fűteni azt a tömeget, hogy legyen mit megtartania... Ezt mindig elfelejtik megemlíteni a hívői...
Míg egy pl modern hőszigetelésű könnyűszerkezetes igaz hamar kihűl fűtes nélkül, de sokkal kevesebb energiából megkapod benne ugyan azt a hőérzetet... Én vályogból költöztem könnyűszerkezetesbe, azt hittem meg fogom bánni, de a francokat, életem legjobb döntése volt... A technika nem azért fejlődik, mert "régen minden jó volt"... Pont ellenkezőleg.
2019. szept. 20. 16:58
Ugyan így, nyáron is, ha felmelegszik az a tömeg, sokkal több energia kell a lehűtéséhez... Légkondival fűtök hűtök, H tarifával, 15000 átalányt fizetek 100m²... Elszámolásoknal általában 7-10.000ret kell ráfizetnem.
2019. szept. 20. 17:00
Ezek szerint 1669-ben épült a ház ?
2019. szept. 20. 17:12
5/11 A kérdező kommentje:
Pontos évszámot nem tudok, de 17. századi, az biztos. De pár éve felújították.
Vályogházban lakom, csak igazolni tudom, amiket leírtál.
Nyaranta hiába van kinn 35-38 fok, benn tartja a kellemes 24-25-öt, úgy h nincs légkondink sem! Persze ebbe az is beleszámít, hogy az udvarunk teli van fákkal, így nem tűzi a nap a házat egész nap.
Télen pedig nem kell a gatyánkat rákölteni a fűtésre, akkor is megvan bent a kellemes 24-25 fok, pedig éjjel lejjebb vesszük a fűtést, de akkor sem hűl 22 alá, akármilyen mínuszok vannak kinn.
Szóval igen, nagyon jó hőtartó.
2019. szept. 20. 19:55
7/11 A kérdező kommentje:
Ez mondjuk téglaház, vagy tán lehet kő. De hétfőn például be kellett hűtésre kapcsolni a légkondit. De most, hogy 3 fokok vannak éjszakánként, simán kitakarózva alszom még. A fal pedig szó szerint langyos még mindig. Nálam pedig jéghidegek.
Az én lakásom ugyan csak közel 100 éves volt (tégla), de nyáron igazi megváltás volt a panel után és télen sem hűlt ki különösebben. Nem volt nagy hőingadozása, napokig fixen tartotta a hőmérsékletet .Igaz, a ház egyik oldala félszuterén volt, tehát a talaj szigetelt, ugyanakkor nagy volt a belmagasság, így a kevés fűtés ellenére is több volt a fűtésszámlám, mint a panelban.
2019. szept. 20. 22:09
9/11 A kérdező kommentje:
Nem vagyok az új technológiák ellen sem természetesen, de nem tudom a mai papírlakások hol lesznek, nem hogy 100-200-300 év múlva, hanem csak 30-40 év múlva.
"" mai papírlakások "" Az milyen? Mire gondolsz?
2019. szept. 21. 16:25
Kapcsolódó kérdések: