Térkőbe hogyan lehet egy oszlopot lecsavarozni?
Nem a térkőbe rögzíteném. Kijelölném rajta az oszlop helyét, felszedném, oszlopot rögzíteném a betonhoz, térkőből kiflexelni és visszaraknám az oszlop köré.
Persze kérdés, hogy a homok elég vastag e hozzá, hogy az oszlop talpát + csavarfejeket kiegyenlítse vagy ott még tovább kell agyalni...
Nem a csavar fogja elrepeszteni, hanem már a fúrásnál szét fog törni a térkő.
Meg eleve jön egy kis szellő aztán térkővel együtt fog kidőlni az oszlop. Ahogy az #1 írta az a helyes megoldás.
A térkő felszedés, betonalap készítés, térkő méretre vágás, visszarakás költséges, hosszú az átfutási idő, ezért nem biztos, hogy mindig ez a legjobb megoldás.
Nagy felületű oszlop alapzat és kis ránehezedő nyomás esetén az oszlopok szerintem közvetlenül a térkövekhez rögzíthetők, főleg térkő alatti beton alapzat esetén.
Az én esetemben 3 db előtető oszlop rögzítését kellett megoldanom, az oszlopok 15x15cm-es alapzata 3 térkőre, vagy 2 térkőre és szegélybetonra támaszkodnak, a nyomás kevesebb, mint 20kg, s a térkövek alatt nincs beton,
csak homok és tömörített zúzott kő.
Az alapzat helyén a térkövek, betonszegély felületét Sibrteh gyémánt csiszolótárcsás flexxel vízszintesre csiszoltam.
A 6cm-es térköveket 5mm-es kerámia fúróval előfúrtam. A járólapok apró kavicsokat tartalmaznak, a fúrás türelmet, erőt igénylő munka, sok megszakítással, a lyuk, fúrófej vizes kefével történő tisztításával.
Az ütvefúrás kerülendő a térkő szétrepedés, kilazulás miatt. Gyémánt szemcséket tartalmazó, üreges fúrófejjel könnyebb a fúrás, de könnyebben eltörnek és a munkamélységük csak 3 cm.
A 8mm-es kiszélesítő fúrás már sokkal gyorsabban elvégezhető.
A következő nap a lyukakat furattisztító kefével megtisztítottam, majd 7cm hosszú, 8mm átmérőjű menetes szárakat vágtam és feszítésmentes vegyi dübellel rögzítettem a lyukakba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!