Torx fejű csavarokat hol szoktak használni és tipikusan milyen méretben?
Csak és kizárólag T-szárú Torx imbuszkulcs készletet vegyél,aminek furatos a közepe.
Powerfix a Lidiben valami 2500Ft körül volt,vettem olyat is,a meglévő Torx imbuszkulcs készletem mellé.
Azért T-szárút,mert nagyon kézre álló,és ha a gyártó a csavarozó gépével izomból meghúzza a csavarját,te mindenféle erőlködés,kínlódás nélkül ki tudd tekerni.
(elektromos fűnyíró kapcsolójával szenvedtem anno,meg volt tépve rendesen)
Elsősorban az érdekelne, hogy milyen eszközök szerelésénél lehet a torxkulcsra szükség, hogy tudjam a közeljövőben szükségem lesz-e ilyen fejekre.
"Azért T-szárút,mert nagyon kézre álló,és ha a gyártó a csavarozó gépével izomból meghúzza a csavarját,te mindenféle erőlködés,kínlódás nélkül ki tudd tekerni."
Racsnis bitkészletekben gondolkozom, azoknál elég nagy erőkart tudok kifejteni.
De a racsni nem fogja bírni. Nekem egy Makita készletem van, a múltkor az autó zárát nem tudtam vele kicsavarni (az a 12 vagy még több szögű csavarfajta rögzítette), átugrott a racsni. Ha ugyanarról beszélünk (= casvarhúzó formájú racsnis behajtó), akkor ez remélem, hasznos lesz.
Ha a "cro-va" behajtóra gondoltál, azzal nincs gond. Rajtam is az segített.
Vissza a csavarokhoz:
Egyre gyakoribb a torx fejű facsavar is. Például a Lidlben mostanában már azok voltak (van itthon pár dobozzal). Ezért szerintem érdemes tartani otthon torx szerszámot.
Nekem van egy mindenes bitkészletem. Tényleg van benne minden (3-ágú csillag, szárnyasanya, stb.). Az a bajom vele, hogy a gyakran használtakból (PH, PZ) van benne 2-2 darab, ami hamar elfogy. De jól tud jönni, például a fent említett zár-rögzítő csavarhoz is ebből a készletből volt bitem.
Viszont vannak a kisebb méretű torxok, amiket sok elektronikai kütyüben alkalmaznak. Például telefonokban, illetve egyes gyártók laptopjaiban. Ezek nem biztos, hogy vannak normál bit méretben.
"Célhoz választunk szerszámot, nem szerszámhoz célt."
Igen. Pont az érdekel, hogy tipikusan milyen célokhoz kell torx fej, hogy el tudjam dönteni a jövőben lehet-e szükségem rá. :-)
Torx fejű csavarral egyre több helyen találkozni. Gépi behajtáshoz ideális, ezért használják a gyártók. Otthoni barkácsoláshoz is ideális, mert szemben a PZ/PH csavarokkal, nem nyíródik olyan könnyen és nem ugrál ki a behajtóbit a csavarból (persze ehhez normálisan kell használni)!
LIDL-ben és hasonló helyen árult torx készletet elfelejteni!!!
Ha géppel akarsz csavarozni akkor S2-es minőségű bitkészlet kell.
Ha kézi csavarozás akkor L vagy T alakú torx készlet kell, ebből a legjobb a KingTony!
Két féle belső torx fej létezik, egyik a "Secu-Torx" ehhez kell a furatos fej (ez a ritkább).
A másik a sima "Torx", ez a gyakoribb, ehhez a nem furatolt kulcs kell.
A furatolt Torx kulcs jó a nem furatolt Torxhoz is, cserébe gyengébb a kulcs, hiszen levegő van a közepén.
Leggyakoribb méretek: T8, T10, T15, T20, T25, T27, T30
Összes méret:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!