Mi a teendő, ha az izzó cseréje közben annak menetein ragad a foglalathoz tartozó szintén menetes fémkarika?
Ma kiégett a villanykörte a konyhában. Ki akartam cserélni, de legnagyobb meglepetésemre, amikor fölálltam egy székre, és fejlámpával fölszerelkezve kitekertem a körtét a porcelán foglaltból, annak egy pici alkatrésze is jött a körtével együtt, amint az a mellékelt képeken is látható: [link]
Ezen talán jobban látható a kis menettel ellátott fémkarika, ami valójában a körte plafonon található porcelán foglalatába való, ámde ennek ellenére kitekeredett a kiégett és cserére szoruló izzóval együtt:
A plafonon található porcelán foglalatról is készítettem két fotót, hogy lehessen látni, honnét is származik a kis menetekkel fémlemezből lévő karika, ami tulajdonképpen a körte becsavarásához biztosít egy áramvezető menetes "fészket" a porcelán foglalatban, úgy hogy porcelán foglalat alján lévő réznek tűnő alkotóelemekhez is hozzáérjen, azaz áramvezető kontaktust létesíthessen, ezáltal áram tudjon keresztülfolyni a villanykörtén: [link]
Látható az utóbbi két képen, hogy a plafonon lévő porcelán foglalat alján, azaz az oldalában szintén menet van kialakítva a kis fémkarika visszahelyezéséhez, tehát nem valamiféle ragasztásnak az elválásáról van szó, hanem egyszerűen kicsavarodott onnan ez a pici, vékony fémlemezből készült menetes alkatrész.
A kérdés tehát az volna, hogy egyrészt hogyan lehet visszatekerni a helyére a kis karimás, vékony lemezből készült, menetes fémkarikát a porcelán foglalat aljába?
Nem nagyon merek benyúlni oda, a foglalatba, mert félek hogy megcsap az áram. Persze a villanykapcsolót le tudom kapcsolni, sőt az egész lakást is áramtalanítani tudom mert van egy ilyen főkapcsoló a falon, vagy azt hiszem a villanyóra szekrényben is.
Milyen szerszámot célszerű ehez használni? Sehogy sem lehet megfogni ezt a kis fémkarikát, úgy hogy be is lehessen azt a helyére tekerni, próbáltam valamire ráhúzni, és úgy visszatekerni, de nem találtam semmi használható dolgot, mert éppen nemrég lomtalanítottunk, így minden feleslegesnek tűnő dolgot kidobtunk... Ilyenkor aztán hiányoznak. Talán valami gumiból készült megfelelő átmérőjű, esetleg kúposan, kónuszosan kialakított rúd volna a legmegfelelőbb erre a célra. Vagy egy szintén megfelelé átmérőjű, megfelelő menetemelkedésű menettel ellátott egyfajta ál-villanykörte, amin sokkal rövidebb a menet, mint egy igazi villnykörtén, ámde amire rácsavarható volna a kis menetes fémkarika, és azzal együtt be lehetne aztán tekerni a helyére, majd a "dummy-villanykörtét" pedig szépen ki lehetne onnan tekerni, és a helyére betekerni egy normális, világító izzót.
A másik kérdés pedig az volna, hogy hogyan lehet megelőzni az ehez hasonló "baleseteket", azaz hogyan lehet úgy kicsavarni a kiégett és cserére szoruló villanykörtét úgy, hogy az a kis karimás, menettel ellátott fémkarika lehetőleg ne ragadjon rá a képen látható módon az izzó meneteire, hanem bent maradjon a helyén, azaz a porcelán foglalatban.
Remélem nem kell ehez a tizedgrammos fémkarikához egy villanyszerelőt kihívni...
Nem tudom, hogy minek írtad ki újra a kérdést ha csak nem azért, hogy ismertessed velünk, hogy mennyire ügyesen tudsz rendkívül bonyolulttá és hosszadalmassá tenni egy ennyire egyszerű és kb 2 mp. alatt megoldható mindennapos piszlicsáré dolgot?!
Amúgy ideje lenne szabadalmaztatni az eljárásodat, még mielőtt valaki ellopná...
Látom harmadszor is kiírtad a kérdést.
Ennyire unatkozol?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!