Arra, hogy ne legyen baj. Ha zárlatos egy gép, mondjuk, akkor lekapcsolja a biztosítékot.
2018. aug. 10. 10:56
2/9 anonim válasza:
Ha jól tudom, még akkor lekapcsol ha a nullát érinted meg. Az pedig nem ráz.
2018. aug. 10. 11:01
3/9 anonim válasza:
Adott esetben, megmenti az életed!
2018. aug. 10. 11:05
4/9 anonim válasza:
ÉLetvédelmi célokat szolgál.
A Fázis és nulla vezető között folyó áramot figyeli.
Amennyiben az áram nem a nulla vezető felé folyik, mert például bedugtál egy szeget a konnektorba, vagy megérintettél egy hibás készüléket(ilyenkor az áram a testeden keresztül a föld felé távozik)
Megszakítja a bejövő fázist, és megmentheti az életedet.
2018. aug. 10. 11:27
5/9 anonim válasza:
Nekem a következőképp magyarázták el a lényegét: az áramkörben, ha minden jól működik, a fázis- és a nullavezetőben szükségszerűen ugyanakkora Amper mérhető. Amikor mondjuk egy rossz szigetelés miatt egy készülékből beléd is jut áram, az a testeden keresztül valahol máshol távozik, ekkor azonban a fázis és a nulla között áramerősség-eltérés mutatkozik. A Fi-relé erre figyel, és azonnal megszakítja az áramkört, így megvéd a komolyabb áramütéstől.
2018. aug. 10. 11:27
6/9 anonim válasza:
Rögtön érthetőbb lesz, ha tudomásul vesszük, a FI relé jelentése: 'hibaáram (figyelő és beavatkozó) jelfogó'.
Ahogy előttem már leírva vagyon...
2018. aug. 10. 11:38
7/9 anonim válasza:
Zárlatnál (rövidzárlat, leégés) nem ez kapcsol le, hanem a kismegszakító.
A relé akkor működik, ha a rajta átfolyó fázis és nulla árama nem egyenlő, tehát valahol másfelé kóriszál, vagy máshonnan kóriszál még pluszban hozzá.
2018. aug. 10. 11:43
8/9 A kérdező kommentje:
Akkor egy érintésvédelmi megszakító.
Veszek is egy fi relét a szivattyúimhoz...
2018. aug. 10. 17:14
9/9 anonim válasza:
Az ötös írta le hogy működik, zárlatra csak akkor old le, ha földzárlat van (vagyis nulla-fázis zárlatnál nem). Annyit azért még én is hozzáteszek, hogy mi a jelentősége a FI relének, a kismegszakítóval (biztosíték) szemben. A kismegszakító is leold, ha megfogod a fázist, de a lényeges különbség a testen átfolyó teljesítményben van. Konkrétan egy 20A kismegszakító 4600 Watt teljesítmény felett old le, de a valóságban a karakterisztikától függően akár rövid ideig háromszoros áramot is kibír mielőtt leoldana. Egy 30 mA Fi relé már 7,2 Watt rajtad átfolyó teljesítmény felett azonnal leold. A 4600-1400 Watt ha szerencsétlenül fogod a vezetéket (bal kéz-jobb láb) akár azonnal szétrobbanthatja a szíved, míg a a 7,2 Watt még egy kisgyermeknek sem okoz semmilyen problémát. Ha te egy Fi relével védett hálózatban rossz helyre nyúlsz, semmit sem észlelsz, csak annyit hogy elmegy az áram.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!