Panel konyhában a saját szellőzővel rendelkező beépített szekrénynek van valami értelme?
Kicsit jobban körbeírhatnád hogy hol van ez a régi és most hogy is volt? Nem értem ha ki lett szedve a régi szekrény akkor hol van a szellőző? A falon alul és felül?
Panelben se kell szellőztetni az étel tárolót, máshol nagyobb konyhákban ezek a konyhában vannak. Mit szeretnél így ventilátorozni?
Szerintem nem jó ötlet a ventilátor. Pl. nyáron ha kifelé cseréli a levegőt, akkor a 40 fokot "szívja be a kamrába", amikor mondjuk neked bent megy a klíma (ha lesz), vagy egyszerűen csak napközben sötétítesz, éjszaka szellőztetsz, ezért kicsit kellemesebb a hőfök, mint kint. Nem gondolom, hogy jót tesz a kajáknak.
Télen viszont huzat hatást fogsz elérni vele, amit én szintén nem kedvelek. Egy vékony fa szekrényt azt gondolom nem fogsz tudni úgy lezárni légmentesen, hogy csak a szekrény tartalma legyen hűvös, a környezete ne.
Én valamelyest a beszívott portól is tartanék.
Szóval ha a szellőzőket meg is hagyod, én a ventilátort nem erőltetném.
Megjegyzem, mi a tartós kajákat, befőtteket, stb. Lent tároljuk a tárolónkban és semmi bajuk. Egy másik része (közeli felhasználású) a konyhaszekrényben van mindenféle szellőzés nélkül és jól megvan. Sosem kellett még semmit kidobnom, mert megromlott.
A #4-es válaszra reagálva:
Mi "jól megjártuk" azokkal a szellőzőkkel. Vettünk egy panel lakást, amiben ezek a szellőzőlyukak be voltak tömítve, mert az előző tulaj éppen úgy alakította ki a konyhaszekrényeket alul és felül is, hogy a szellőzőkre ráépítette az új konyhabútort. Mi megvettük a lakást, és azt sem tudtuk, hogy a bútorok (konyhaszekrények) mögött (betömített) szellőzők vannak.
Aztán történt egy olyan eset, hogy a rendkívül lelkiismeretes közös képviselőnk -minden jogszabályt napra pontosan és gondosan betartva- elrendelte, hogy biztonsági okokból felül kell vizsgálni minden lakásban a tűzhelyeknél a flexibilis csöveket, mind a 264 lakásban. Ahol még a régi fém flexibilis gázcsövek voltak a tűzhelyek mögött, azokat biztonsági okból ki kellett cseréltetni a sárga színű újfajta műanyag csövekre.
A mi lakásunkban is régi fém cső volt, így ki kellett cseréltetnünk új flexibilisre. Jött is a gázszerelő, minden lakásban elvégezte a munkát, és meglátta, hogy nálunk sincs szellőző lyuk a konyhában. Sok lakásban betömték, megszüntették. Azt mondta, hogy ez így nagyon nem oké, mert a szellőzők nem az ételtárolás miatt vannak a konyhában (a beépített szekrényekben), hanem a gázszivárgás elvezetése végett. Szóval ezeket a lyukakat tilos elzárni, megszüntetni.
Két dolog közül választhattunk, ha nem akartunk pénzbüntetést kapni: 1.) Vagy kibontjuk a konyhaszekrény hátulját a szellőzőknél és a konyhaszekrényen keresztül szellőzik továbbra is a konyha, vagy 2.) Az ablakkeretbe "lyukat vágunk", és beépíttetünk egy szellőzőt. Ilyet:
Mivel a konyhaszekrények megbontása sokkal macerásabb lett volna, így az ablakkeret szellőző beépítését választottuk.
Szóval azokat a szellőzőket nem lehet csak úgy megszüntetni. (Elvileg. Csak jogtalanul.)
És hogy érdemes-e ventilátort szereltetni bele? Szerintem nyáron a 45 C fokban nincs túl nagy jelentősége.
A szellőzőkön keresztül beáramló huzatot és port pedig könnyebb elviselni, mint egy esetleges gázmérgezést.
5ös ez két külön dolog. Több szellőző is van. Van ami a kültérre megy ki és az előszobai szekrényből. Meg van beltéri ami a központi szellőző rendszerbe van bekötve és van 3 helyen, konyha, fürdő és wc. Más a kettő. Szóval ha befalazzák a beépített szekrénybelit az semmibe se szól bele.
Itt egy példa képen. A pirosak a szellőzők, van 3 belső és egy a szekrényes kívülre.
#6-os és 7-es
Amiről én írtam, az nem az előszobában van a szekrényben (mert ott nincs is nálunk), hanem a konyhában. És közvetlenül az utcára nyílik, nem a közös (központi) motoros elszívóba.
Szóval akkor: a konyhában van egy közös, motoros elszívó is (közös a fürdőszobával és a wc-vel is). Nálunk ez eleve szabadon állt. De emellett van 2 másik szellőző is, az is a konyhában, egy alul, egy fent, amelyek az utcára nyílnak. Ez lett eltömítve, beépítve nálunk. És ezekre mondták azt, hogy azokat sem szabad elfedni, függetlenül attól, hogy ott van még pluszban a motoros elszívó is.
Tehát nálunk éppen a konyhában lévő, beépített szekrénybelire mondták, hogy azokat sem szabad elzárni.
Az viszont igaz, hogy ez még kb. 2015 körül volt, azóta pedig módosíthatták a jogszabályokat. Ezt nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!