Ha egy szivattyú szívóági átmérőjét csökkentem mi történhet? Mert mindenki csak azt mondja nem szabad de senki nem indokolja meg érthető érvekkel, példákkal.
Az teljesen egyértelmű hogy ha a nyomóági keresztmetszet kisebb mint a szívóági keresztmetszet akkor sokat szív kicsin kell nyomnia nagyobb igénybevételnek van kitéve a szivattyú.
Adott egy benzinmotoros kerti szivattyú 6/4 szivóval és nyomóval. Namármost keveset lesz használva kb évi szinten ha 5m3 víz lesz szivattyúzva sokat mondtam. Én ezért külön nem fogok szívócsövet vásárolni hanem sanszos hogy felteszem a már régen birtokomban lévő 1 colos szívócsövet. Mi történik? Nagyobb lesz a szívóhatás kissebb átmérő miatt? Ja lemaradt hogy kb 5 méteres kútból lesz a víz felcibálva.
vékonyabb csövön nyomás esés lesz hosszú távon, a szívásnál is lehet hasonló sztem. vagyis kisebb lesz a szívás. A mélység miatt nem nagyon.
De egyszerűbb ha összerakod és kipróbálod. Ha működik, akkor ok. Ha nem, akkor alakítanod kell. Sokba nem kerül a próba, ha van mindened.
Csökken a nyomás a szívóágon és a szivattyúban.
Növeli a szivattyú károsodásának esélyét -> kavitáció.
Jól mondják, nyomásveszteség lesz, de brutális mértékű.
Kérem tisztelettel, a nyomásveszteség a csőátmérő reciprokánal ötödik hatványával arányos!
Azaz ha felezed a csőátmérőt, akkor a nyomásveszteség 32-szeresére nő! Jó mi? Az áramlástan már csak ilyen, nem lehet ész nélkül gondolkodni.
Túlterhelődik a motor, felmelegszik, ami balesetveszélyes üzemet jelent!
Egy szilveszteri dudának vedd le a nagy papír dísz részét, és csak a dudáló részét vedd a szádba megfordítva. És azon keresztül vedd a levegőt. Hogy dudáljon, mikor befele szívod a levegőt. Na ilyen üzemmódban kezdj el futni. De csak a dudán keresztül lélegezhetsz. Szerintem hamar megtapasztalod személyesen, miért nem lehet a szívóágat leszűkíteni - ha az előző magyarázatok nem lettek volna elegek.
Egy szivattyút nem csak nyomásra (szívásra) méreteztek, hanem anyagmennyiség átvitelre. Tehát adott víz mennyiségnek át kell haladnia a szivattyún, a helyes működés érdekében. Úgy jár jó fordulaton a motor, úfy van meg a kenése, úgy korrekt a hűtése. Ha nem ilyen paraméterekkel üzemelteted, akkor hamar tönkremegy, és még a jótállás sem lesz érvényes - a szakszerűtlen használat miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!