Mennyi idő alatt szárad meg a beton?
Kánikula van itt is (30-35 fok).
Szombaton betonoztuk ki a hálószobát (4x4.3 m), homokra kb 7 cm beton került. Az ablak mindig nyitva, nappal kereszthuzat. Laminált padlót szeretnénk rá. Mikor rakhatjuk le?
Ha túl hamar (száradás előtt) rakjuk le mi történhet?
Segítsetek! Ha van kőműves ismerősötök és rákérdeznétek nagyon hálás lennék!
Köszi!
Hello! Én kőműves vagyok, ezért azt tudom tanácsolni, hogy a friss betont legalább egy hétig tartsd nedvesen, (ne hagyd kiszáradni-napi 1-2 locsolás a teljes felületen.)
Ellenkező esetben a beton a legkisebb terhelésre is széttöredezik, elmorzsolódik. (Tapasztaltam ilyet, amikor öklömnyi betondarabokat a markomban szét tudtam morzsolni, akár valami Terminátor.)
Ennek az az oka, hogy a betonba kevert kötőanyag,(cement)KÖTÉSÉHEZ vízre van szükség, ,mely aztán kémiai folyamatok útján beépül a cementbe, illetve ezáltal a betonba. Ha ez elmarad, a beton egyszerűen kiszárad, és lényegében kapsz egy sárral tapasztott padlót. Remélem még nem késtél el! Üdv!
a beton 28 nap alatt köt meg rendesen
vagyis ez alatt azt az időpontot értjük ahol a beton eléri a végleges szilárdságának 85%-át
minimum 8-10 nap locsolás kell neki utánna 1-2 napot hagyni kell és mehet rá
ha nem locsoltad akkor a beton szétmállik, ezt úhy hívják hogy megég.
a cement kötéséhez folyamatosan vizet igényel, ha elvonják a vizet ott a kötés megáll
és az utólagos locsolással már nem indítható meg ujra
Kisebb fogalomzavar van a hozzászólások többségénél.
A frissbeton először köt, utána szilárdul. A kötési idő a cement fajtájától nagyban függ, de nagyjából 1 nap. Ekkor már a rugalmassági modulus 65-70%-át eléri a 28 napos betonhoz képest. A második napon ez az érték már 80-90% is lehet. Miután a képlékény halmazállapotból szilárdra vált a beton, utána már csak szilárdulásról beszélünk, mely még éveken át történik, de 28 napos korában gyakorlatilag úgy tekintjük, hogy elérte a maximális szilárdságát.
A frissbetont pedig locsolni kell, különben a cementszemcsék kristályosodásához nem jut elég víz, így azok a kristályok nem jönnek létre, ergo a cementszemcsék nem kötnek egymáshoz, a beton szilárdsága pedig töredéke lesz a tervezettnek.
Az a módszer nem használ, hogy keverésnél hígra készítik a betont, ezzel ugyanis a cementszemcsék távolra kerülnek egymástól, a kristályok nem tudnak eléggé összekapcsolódni kötésnél, a beton szilárdsága alacsony lesz. Minél több a víz, annál több cementre van szükség ebben az esetben, ami hatalmas költség.
Az 1. válaszoló nagy marhaságot mondott, hogy 2-3 nap múlva rakható rá a padló.
Először is a betont minimum egy hétig nedvesen kell tartani, ahogy többen is írták. Láthatóan vizes legyen a felülete. Ezután se fog 2-3 nap alatt kiszáradni, legfeljebb a felszíne tűnik száraznak, de még elég sok nedvesség van benne.
Még ha nem nedvszívó anyagú a padló, akkor is a beton alatta annyira nedves még, hogy a lap alatt elkezd majd penészesedni. Ha pedig nedvszívó a padló anyaga akkor garantáltan tönkremegy, ha ilyen gyorsan rákerül a nedves betonra.
Ha sürgős a munka, akkor ahogy 12-es is írta, páramentesítővel gyorsítható a száradás, de akkor se 2-3 nap lesz, hanem jóval több.
A kérdező kőművese egy kókler, hiába ezer éve kőműves. Aki azt mondja, hogy a betont nem kell locsolni, az menjen el utcaseprőnek inkább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!