Találtam a neten leírást kerti hinta állvány építéséről ahol 70x70es gerendákat ír. Szerintetek elég az vagy erősebbet kellene használni?
Ekkora méretű hintához elég.
Viszont ne felejtsd el összerakás előtt alaposan lekezelni, ill. érdemes lesz évente ismételni
Tisztelt Róbert!
Ha nem minden áron ragaszkodsz a fához,akkor szerintem inkább vas oszlopcsőből rakd össze a vázat!
(jó pár helyen a 30 évvel ezelőtti,béke beli oszlopcsöves hinták még mindég állnak,és megbízhatóak)
Keményfát ír, nem fenyőt, erre figyelj.
Oké, hogy most egy 3 éves gyereket elbír, de 10 év múlva a nagyobb gyerek alatt már összeszakad(hat).
Egy sima felületkezelés nem elég, mélyen be kell itatni a földbe kerülő részt, különben gyorsan szétrothad egy ilyen vékony anyag.
Én is vasra szavazok.
Picit segítek asztalos szemmel.
Keményfa és puhafa közt ilyen esetben az a lényeges különbség, hogy a puhafa reccsenik mielőtt törik, a keményfa csak reccseni és törik is egyszerre...
Persze a (megfelelő minőségű) keményfa többet kibír azért.
2. A 3 szögben állo oldalsó elemek esetében törekedj, hogy olyan anyagot válassz, amiben nincs benne a geszt(fa közepe) ugyanis ha a geszt benne van egy gerendába, az 1-2 év alatt, főleg a szabad levegőn, legyen akárhogy kezelve, meg fog repedni hosszirányban. (Egy jól megépített szerkezetnél ez csak optikai probléma)
A felső elemnél viszont mindenkép törekednék rá, hogy ne legyen benne a geszt a gerendában. (Hozzáteszem magyar fatelepen mocsoknehéz ilyen gerendát találni, + még hülyének is néznek az eladók ha ilyen kérésed van)
Persze rönkfából is építenek ilyeneket, de a tönknek némileg más fizikai tulajdonságai vannak.
+ lehetőleg törekedj rá, hogy a gerendákban lévő évgyűrűk függőleges irányba mutassanak, ugyanis így a legerősebb a tartása neki... ha így megépíted akácból, at tényleg örökkévalóság + egy nap...
És pontosan emiatt jobb rönkfából, m8vel a kör keresztmetszete miatt, abban a legjobbak a szálirányból adódó fizikai jellemzők.. az már jóformán elpusztíthatatlan emberi erővel... nem véletlen használják ezt sok játszótéren.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!