Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Találtam a neten leírást...

Gódor Róbert kérdése:

Találtam a neten leírást kerti hinta állvány építéséről ahol 70x70es gerendákat ír. Szerintetek elég az vagy erősebbet kellene használni?

Figyelt kérdés
[link]

2018. márc. 6. 10:36
 1/7 anonim ***** válasza:
Nem csak a vastagságon múlik a fa erőssége.
2018. márc. 6. 10:43
 2/7 anonim ***** válasza:

Ekkora méretű hintához elég.

Viszont ne felejtsd el összerakás előtt alaposan lekezelni, ill. érdemes lesz évente ismételni

2018. márc. 6. 11:57
 3/7 Fantom83 ***** válasza:
100%

Tisztelt Róbert!

Ha nem minden áron ragaszkodsz a fához,akkor szerintem inkább vas oszlopcsőből rakd össze a vázat!

(jó pár helyen a 30 évvel ezelőtti,béke beli oszlopcsöves hinták még mindég állnak,és megbízhatóak)

2018. márc. 6. 17:57
 4/7 bamboochatheone ***** válasza:
100%
Lehetőleg akácfából készítsd el, az megfelelően kezelve örök élet meg egy nap. :)
2018. márc. 6. 18:13
 5/7 TappancsMancs ***** válasza:
Szerintem a 4-es képen a C-nek kevés lesz a 22-es vastagság, meg a többi merevítésnek is. De a 4 / C nincs is ott hogyan csavarozzuk oda és azt a 22-est éléről kell majd megfúrni. Azokon a merevítőkön vastagítanék.
2018. márc. 6. 18:47
 6/7 anonim ***** válasza:

Keményfát ír, nem fenyőt, erre figyelj.

Oké, hogy most egy 3 éves gyereket elbír, de 10 év múlva a nagyobb gyerek alatt már összeszakad(hat).

Egy sima felületkezelés nem elég, mélyen be kell itatni a földbe kerülő részt, különben gyorsan szétrothad egy ilyen vékony anyag.

Én is vasra szavazok.

2018. márc. 8. 10:34
 7/7 anonim ***** válasza:

Picit segítek asztalos szemmel.

Keményfa és puhafa közt ilyen esetben az a lényeges különbség, hogy a puhafa reccsenik mielőtt törik, a keményfa csak reccseni és törik is egyszerre...

Persze a (megfelelő minőségű) keményfa többet kibír azért.

2. A 3 szögben állo oldalsó elemek esetében törekedj, hogy olyan anyagot válassz, amiben nincs benne a geszt(fa közepe) ugyanis ha a geszt benne van egy gerendába, az 1-2 év alatt, főleg a szabad levegőn, legyen akárhogy kezelve, meg fog repedni hosszirányban. (Egy jól megépített szerkezetnél ez csak optikai probléma)

A felső elemnél viszont mindenkép törekednék rá, hogy ne legyen benne a geszt a gerendában. (Hozzáteszem magyar fatelepen mocsoknehéz ilyen gerendát találni, + még hülyének is néznek az eladók ha ilyen kérésed van)

Persze rönkfából is építenek ilyeneket, de a tönknek némileg más fizikai tulajdonságai vannak.

+ lehetőleg törekedj rá, hogy a gerendákban lévő évgyűrűk függőleges irányba mutassanak, ugyanis így a legerősebb a tartása neki... ha így megépíted akácból, at tényleg örökkévalóság + egy nap...

És pontosan emiatt jobb rönkfából, m8vel a kör keresztmetszete miatt, abban a legjobbak a szálirányból adódó fizikai jellemzők.. az már jóformán elpusztíthatatlan emberi erővel... nem véletlen használják ezt sok játszótéren.

2018. márc. 8. 11:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!